Lounais-Häme

Hallituksen luottamus jälleen puntarissa, eduskunta äänestää iltapäivällä

Helsinki
17.10.2018, 10:52

Kotimaa

Hallituksen luottamus on jälleen puntarissa, kun eduskunta iltapäivällä äänestää siitä, tukeeko se hallituksen työllisyyspolitiikkaa ja sitä kautta itse hallitusta.
Eduskunta keskusteli hallituksen tiedonannosta eilen iltamyöhään asti. SDP ja perussuomalaiset esittivät tiedonantokeskustelussa hallitukselle epäluottamuslausetta. Vihreät ja vasemmistoliitto ilmoittivat yhtyvänsä SDP:n epäluottamuslauseeseen.
– Ensin äänestetään edustaja Leena Meren (ps.) ehdotuksesta edustaja Eero Heinäluoman (sd.) ehdotusta vastaan. Heinäluoma on jaa-puolella ja Meri ei-puolella. Sen jälkeen äänestetään siitä, nauttiiko valtioneuvosto eduskunnan luottamusta, kerrotaan eduskunnan keskuskansliasta.
Meren esittämä perussuomalaisten epäluottamuslause kuuluu näin: Hallitus on viimeaikaisella toiminnallaan kärjistänyt työmarkkinatilannetta ja näin vaarantanut talouden ja työllisyyden kasvun jatkumisen eikä siksi nauti eduskunnan luottamusta.
Heinäluoman puolestaan näin: Hallitus on taitamattomalla toiminnallaan luonut työmarkkinoille konfliktitilanteen, jota se ei osaa ratkaista. Nyt hallitus pyrkii vetämään eduskunnan osapuoleksi kiistaan, jossa eduskunta ei ole osapuoli, ja hakee perustuslaissa määrätystä lainsäätämisjärjestyksestä poiketen jonkinlaista etukäteishyväksyntää lakiesitykselle, jota ei vielä ole olemassa.Tällä poliittisella teatterilla hallitus vahingoittaa paitsi omaa uskottavuuttaan myös eduskunnan arvovaltaa. Näillä perusteilla esitän, että eduskunta toteaa, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.

”Hallitus on kylvänyt riidan siemenen”

SDP, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto kritisoivat eilisessä tiedonantokeskustelussa hallituksen hanketta irtisanomisen helpottamiseksi alle kymmenen työntekijän yrityksissä.
Heinäluoman mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on irtisanomislakihankkeellaan kylvänyt työmarkkinoille riidan siemenen, josta on kasvamassa uhka sekä palkansaajien oikeuksille että vakaalle talouden toimintaympäristölle.
– Sipilän hallitus on nyt pahasti väärillä raiteilla. Kun hallituksen pitäisi koota kansakuntaa ja edistää yhteistyötä, tämä hallitus jakaa kansakuntaa ja synnyttää vastakohtaisuuksia, Heinäluoma sanoi.
Hallitus perusteli tulevaa lakiesitystään työllisyysasteen nostamisella. Sipilä painotti hallituksen tiedonantoa esitellessään, että suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevien vuosien haasteet edellyttävät vähintään 75 prosentin työllisyysastetta nykyisen vajaan 72 prosentin sijaan.
Opposition riveistä puolestaan muistutettiin siitä, että ekonomistit ovat arvioineet irtisanomislain työllisyysvaikutukset olemattomiksi tai parhaimmillaankin vain hyvin vaatimattomiksi.
Hallituksen hanke irtisanomissuojan keventämiseksi pienissä yrityksissä on suututtanut ammattiliitot, jotka ovat panneet toimeen poliittisia työtaistelutoimia, kuten esimerkiksi ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja. Esimerkiksi SAK:laisen Teollisuusliiton hallitus on koolla perjantaina ja päättää miten ja milloin liitto ilmoittaa järeämmistä vastatoimista.
—–
Korjattu aiempaa uutista klo 10.40: Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, perussuomalaiset eivät ilmoittaneet äänestävänsä SDP:n rinnalla hallituksen epäluottamusta vaan antoivat asiassa oman epäluottamuslauseensa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic