Lounais-Häme

Hallituksen neuvottelut koronarajoituksien purkamisesta jatkuvat – Miten käy ikäihmisten karanteenin, pääseekö pian kirjastoon?

Alun perin koronarajoitusten purkamisesta piti tiedottaa jo eilen, mutta neuvotteluissa ei päästy vielä sopuun. Hallituslähteiden mukaan kyse oli siitä, että käsiteltävää oli niin paljon.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) saapui sunnuntaina hallituksen neuvotteluun Helsingin Säätytalolle, jossa koronarajoitusten purkamisesta kuultiin useita asiantuntijoita. Kuva: Mauri Ratilainen

Hallitus jatkaa koronarajoituksen lieventämisen pohtimista Helsingin Säätytalolla.

Sunnuntaina alkaneet neuvottelut venyivät myöhään yöhön. Päätöksiä piti tehdä jo eilen, mutta neuvotteluja päätettiin jatkaa maanantaina aamukymmeneltä.

Neuvotteluja ei saatu vielä sunnuntaina päätökseen, koska rajoitusten purkaminen on valtavan suuri asiakokonaisuus, hallituslähteistä kerrottiin sunnuntaina Lännen Medialle.

Tänään selvinnee esimerkiksi se, miten käy yli 70-vuotiaita koskevien suositusten.

Yli 70-vuotiaat suomalaiset on velvoitettu lähes maaliskuun puolestavälistä lähtien pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa. Vierailukielto hoivakoteihin pysynee voimassa, koska monissa hoivakodeissa on menehtynyt useita ikäihmisiä koronaan.

Neuvotteluissa on ollut esillä myös kirjastojen ja muiden julkisten tilojen rajoitukset sekä työmatkaliikenteen salliminen Suomen ja Viron välillä.

 

Näkemyseroja ravintoloista

Koronarajoituksia puretaan asteittain. Ensimmäisenä hallitus päätti viime viikolla, että peruskouluissa palataan lähiopetukseen hallituksen päätöksellä 14. toukokuuta, jolloin myös lapset saa viedä päiväkoteihin.

Päiväkodit ovat olleet auki tähänkin asti, mutta suosituksena on ollut hoitaa lapsia kotona, jos se on ollut mahdollista.

Tänään saadaan todennäköisesti lisätietoa lukioiden, ammattioppilaitosten, yliopistojen ja korkeakoulujen keväästä. Mahdollista on, että ne jatkavat etäopetuksessa kevään loppuun.

Näkemyseroja hallituksen kesken syntyi jo ennen neuvottelujen alkamista, kun oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi toivovansa, että ravintoloiden tukipaketista päätettäisiin jo sunnuntaina. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuitenkin totesi, että hallitus antaa ravintoloiden tukipaketista esityksen eduskunnalle tällä viikolla.

Tämänhetkisen päätöksen mukaan ravintolat ovat kiinni toukokuun loppuun asti. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) on toivonut, että ne saataisiin auki jo tämän kuun aikana.

Hallituksen neuvotteluiden taustalla on kansliapäällikkö Martti Hetemäen johtaman työryhmän 80-sivuinen, rajoitusten oikea-aikaiseen purkuun liittyvä raportti, jonka työryhmä luovutti perjantaina.

Valtioneuvoston mukaan hallitus kertoo neuvotteluiden lopputuloksesta tiedotustilaisuudessa, joka järjestetään myöhemmin tänään.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti