Lounais-Häme Kanta-Häme

Hallituksesta hyötyä hyvinkin pienelle yritykselle – Kanta-Hämeen yrityksiä autetaan toimivien hallitusten rakentamisessa

Kanta-Hämeessä tarjotaan asiantuntija-apua pienten yritysten hallitustyöskentelyn käynnistämiseen.
Kuva on kuvakaappaus kauppakamarien hallitustyöskentelyä esittelevästä materiaalista.
Kuva on kuvakaappaus kauppakamarien hallitustyöskentelyä esittelevästä materiaalista.

– Riippumattomasta hallituksesta voi olla erittäin suuri hyöty pienellekin yritykselle. Yrittäjät käyttävät aivan liian vähän hallituksia apunaan, sanoo hallitus- ja rahoitusalan ammattilainen Asko Hänninen.

Hänninen vetää Hämeen kauppakamarin käynnistämää Hallitukset vauhtiin -hanketta Kanta-Hämeessä. Päijät-Hämeessä hanketta vetää toinen hallitusammattilainen.

Maakunnista kerätään vajaa sata yritystä, jotka ovat halukkaita kehittämään hallitustyöskentelyään. Hänninen kertoo, että hankkeen vetäjät analysoivat yrittäjän kanssa yrityksen tilannetta ja miten riippumaton hallitus voisi auttaa yrityksiä.

– Jos näyttää siltä, että hallitustyöskentelyä voitaisiin hyödyntää yrityksessä eikä sillä vielä ole hallitusta, voimme antaa apua hallitustyöskentelyn käynnistämiseen.

– Tarvittaessa etsimme yhdessä sopivia hallituksen jäseniä.

Käytännössä pienissä yrittäjävetoisissa yrityksissä hallitukset eivät toimi. Yrittäjällä ei välttämättä ole tietoa, mitä hyötyä hallitustyöskentelystä sille voisi olla.

– Hyvinkin pienelle yritykselle voi olla hallituksesta hyötyä. Hallitus voi tällaisessa yrityksessä muun muassa antaa asiantuntija-apua tai olla hyödyksi yhteyksien rakentamisessa, Hänninen sanoo.

Hallitukset vauhtiin -hankeen vetäjät sanovat, että yllättävän monissa yrityksissä on harkittu ulkopuolista hallitusammattilaista, joka tukisi yrityksen kehittymistä.

– Yrityksen omistajan on oltava sitoutunut hallitustyöskentelyn kehittämiseen, jotta hallitus pystyy antamaan lisäarvoa yritykselle, Hänninen muistuttaa.

Kohderyhminä ovat alle 50 henkilöä työllistävät kehitys- ja kasvuhakuiset mikro- ja pienyritykset. Hänninen sanoo, että hankkeeseen otetaan toki mukaan yli 50 henkilön yrityskin, jos se haluaa.

– Kohderyhmä valittiin, koska Kanta-Hämeessä on paljon nimenomaan alle 50 henkilöä työskenteleviä yrityksiä. Tätä isompien yritysten johto on usein maakunnan ulkopuolella.

Etelä-Pohjanmaalla kehitettiin kaksi vuotta sitten Hallitukset töihin -konsepti. Nuorkauppakamari palkitsi sen viime vuonna valtakunnallisella Tuottava idea -palkinnolla.

– Etelä-Pohjanmaan vastaavalla hankkeella on saatu erinomaisia tuloksia. Se rohkaisi meitä, Hänninen kertoo.

Etelä-Pohjanmaalla hanke on synnyttänyt myös kolme muuta erillistä hanketta.

– Hallitustyöskentely on monisyinen asia. Tämän tyyppisten asioiden käsittely yrityksissä voi herättää henkiin muitakin asioita. FL

Maksuton apu

Uskotaan, että toimivasta hallitustyöskentelystä olisi erittäin suuri apu useille yrityksille.

Useimmilla yrittäjillä on vähän tietoa ja kokemusta hallitustyöstä.

Hallitukset vauhtiin -hankkeessa yrityksille tarjotaan maksutonta apua hallitustyöskentelyn käynnistämiseen.

Yrittäjän on sitouduttava hallitustyöskentelyyn, jotta siitä on apua.

Hallituksen jäsenen on niin ikään tunnettava yritys ja sitouduttava sen kehittämiseen.

Hallituksen jäsenellä on myös juridista vastuuta yrityksestä.

Kauppakamarit ovat pitkään pyrkineet kehittämään yritysten hallitustyötä muun muassa HHJ-kursseilla (hyväksytty hallituksen jäsen).

Hallitukset vauhtiin -hankkeen takana ovat kauppakamarin lisäksi Hämeen Hallituspartnerit, yrittäjäjärjestöt sekä Hämeenlinnan ja Lahden elinkeinoyhtiöt.

Hanke saa EU-rahoitusta maaseuturahastosta.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic