Hallitus ei ehdi enää tehdä esityksiä uusista ilmastotoimista - työryhmä pohtii jatkoa

Helsinki
20.11.2018, 18:36

Kotimaa

Kesärantaan tiistaina kokoontuneet eduskuntapuolueet vaikuttavat olevan yhtä mieltä siitä, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on tehtävä aiempaa enemmän ja toimittava aiempaa nopeammin. Konkreettisista poliittisista keinoista ei kuitenkaan pyöreän pöydän keskustelussa sovittu.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) näkee Suomen kannalta suuren mahdollisuuden uusissa teknologioissa, kuten hiilidioksidin talteenottamisessa ja sen jatkojalostamisessa. Sipilä arvioi, että teknologioiden kehityksessä otetaan lähivuosina tuntuvia askelia eteenpäin.
– Hiilen varastointiin on teknologiaa jo tällä hetkellä, ja kovaa vauhtia tulee teknologiaa siihen, että talteen otettua hiilidioksidia voitaisiin jatkojalostaa uusiksi tuotteiksi. Tästä on myös suomalaista teknologiaa olemassa, Sipilä kertoi medialle eduskunnassa.
Uuden teknologian käyttöönotto ei välttämättä tarjoa yksinkertaista ratkaisua ilmastonmuutoskysymykseen. Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto huomautti, että päästökauppakiintiöissä on paljon ilmaa, mikä osaltaan voi vaikuttaa investointeihin.
– Hiilitonnien hinta ei nouse tarpeeksi korkeaksi, jolloin nämä uudet investoinnit hiilen sitomiseksi eivät tule kannattavaksi, Haavisto sanoi eduskunnassa.

Työryhmällä kuukausi aikaa

Pääministeri esitti puolueille keskustelukutsun viime kuussa, kun Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) raportti oli julkaistu. Raportin mukaan ilmaston lämpenemisen seuraukset tulevat aiemmin ja rajumpina kuin aikaisemmin on ennustettu.
Sipilän mukaan puolueet sopivat yhteisestä työryhmästä, joka seuraavan kuukauden aikana valmistelee konkreettisia tavoitteita ja toimia tulevaisuutta varten. Työryhmää vetää ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).
Tällä vaalikaudella hallitus ei enää ehdi esittää eduskunnalle uusia ilmastotoimia.
– Eduskuntaan ei pystytä tuomaan enää yhtään uutta lakiesitystä, se on selvä asia. Tärkeää on se, että yhteinen viestimme kirkastuisi, mitä voimme tehdä EU-puheenjohtajuuden aikana, Sipilä sanoi.
Konkreettisten toimien tekeminen jäänee siis seuraavalle hallitukselle, joka muodostetaan huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen.
Tällä hetkellä kannatusmittauksia johtavan oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pitää tärkeänä, että ilmastonmuutokseen puututtaisiin nopeasti. Kesärannan tapaamisen perusteella hän arvioi, että puolueilta löytyy yhteisymmärrystä asiasta.
– SDP:n puolesta ilmoitin, että olemme sitoutuneita tähän 1,5 asteeseen ja siihen, että Suomi on hiilineutraali 2035 ja sen jälkeen nopeasti hiilinegatiivinen, Rinne sanoo.

Radikaaleja toimia

IPCC:n raportista kävi ilmi, että ilmaston lämpenemisen hillitseminen 1,5 asteeseen vaatii hyvin kunnianhimoisia toimia. Pääministeri Sipilä kertoo tukevansa 1,5 asteen tavoitetta ja arvioi, että Kesärannassa monessa puheenvuorossa kuului hyväksyntää tavoitteelle.
– Katsotaan nyt, kun työryhmä tekee rauhassa kuukauden töitä, että pystytäänkö yhdessä lausumaan tuo kunnianhimon taso, jota lähdetään ajamaan.
Pääministerin mukaan puolueiden välillä on eroavaisuuksia siinä, millaisiin toimiin on valmiutta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvioi, ettei yhteistä linjaa vielä ole löydetty. Istuvan hallituksen ilmastotekoihin hän ei ole kovin tyytyväinen.
– Ympäristölle haitallisia verotukia jopa on lisätty tämän vaalikauden aikana ja yritystukia uudistava työryhmä epäonnistui omassa työssään, Andersson sanoi eduskunnassa.
Anderssonin mielestä Suomen olisi kiristettävä ilmastotavoitteitaan, jotta ilmastopolitiikka olisi johdonmukaista tulevina vuosina.
Eväitä puolueiden keskusteluun tarjoili Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen, joka kävi läpi Kesärannassa ilmastopaneelin näkemyksiä. STT:n tavoittama Ollikainen ei halunnut avata tarkemmin, millaisia ehdotuksia hän puolueille esitteli.
Vihreiden Haaviston mukaan ehdotukset olivat hyvin radikaalejakin.
– Jokainen puolue sitten toi siinä esille omat näkemyksensä, miten tiukkoihin sitoumuksiin on valmis, Haavisto sanoi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic