Lounais-Häme Helsinki

Hallitus esittää hoitajakäyntejä maksuttomiksi – Nykyisin käynnistä voidaan periä jopa parikymppiä

Asiakasmaksu-uudistus kaatui vuosi sitten sote-uudistuksen mukana.
Asiakasmaksulain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2021 alusta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Asiakasmaksulain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2021 alusta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hallitus esittää, että perusterveydenhuollon hoitajakäynneistä tulee maksuttomia.

Muutos liittyy asiakasmaksulain uudistukseen, jota koskeva esitys lähti tänään lausuntokierrokselle. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esitteli hallituksen esitystä tänään tiedotusvälineille.

Asiakasmaksulain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2021 alusta. Esitys eduskunnalle annettaisiin kevätistuntokauden aikana.

Kaikissa kunnissa hoitajalla käynti ei tälläkään hetkellä maksa mitään. Sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) sanotaan, että noin 40 prosenttia kunnista perii maksun.

Nykyisellään laki mahdollistaa perimisen, mutta maksun enimmäismäärästä ei ole säädetty. Yleisin käyntimaksu on STM:n mukaan 11,40 euroa. Joissain kunnissa hoitajakäynti saattaa maksaa yli 20 euroa, eli erot maksuissa ovat suuria.

Hallituksen tavoitteena on parantaa palveluiden yhdenvertaista saatavuutta ja oikea-aikaisuutta poistamalla hoidon esteitä. Uudistukseen on varattu 45 miljoonaa euroa.

Alaikäisten poliklinikkakäynnit maksuttomiksi

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaavailema asiakasmaksu-uudistus kaatui noin vuosi sitten sote-uudistuksen mukana. Antti Rinteen (sd.) ja sittemmin Sanna Marinin (sd.) hallitus otti uudistuksen heti alkutaipaleella työn alle.

Hoitajamaksujen poiston lisäksi lakiluonnoksessa esitetään muun muassa, että alaikäisiltä ei enää perittäisi maksuja poliklinikan antamasta tutkimuksesta ja hoidosta.

Lisäksi maksukattoa laajennettaisiin suun terveydenhuollosta, terapiasta, tilapäisestä kotisairaanhoidosta ja tilapäisestä kotisairaalahoidosta sekä tietyistä etäpalveluista perittäviin asiakasmaksuihin.

Maksukatolla tarkoitetaan sitä, että kalenterivuoden aikana tietyn summan jälkeen maksuja ei peritä. Tällä hetkellä se on 683 euroa

Maksukattoa kerryttäisivät myös asiakasmaksut, joiden suorittamiseen on myönnetty toimeentulotukea.

Lääkärimaksuja ei uudistuksessa poistettaisi.

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic