Lounais-Häme

Hallitus haluaa pidentää mielenilmausten ilmoitusaikaa - eduskunnan oikeusasiamies ei ole vakuuttunut

Helsinki
10.11.2018, 15:26

Kotimaa

Eduskunnan oikeusasiamies ei ole vakuuttunut hallituksen aikeesta pidentää mielenilmausten ilmoitusaikaa. Nykyisin yleisellä paikalla järjestettävästä kokoontumisesta on lain mukaan ilmoitettava poliisille vähintään kuusi tuntia ennen kokouksen alkamista. Hallitus kaavailee, että aikaa pidennettäisiin kolmeen vuorokauteen.
Lakiluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella. Oman lausuntonsa jättänyt eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen katsoo, että kolme vuorokautta olisi tarpeettoman pitkä varautumisaika, kun sitä tarkastelee perusoikeuksien, kokoontumis- ja sanavapauden kannalta.
– Mikäli ennakkoilmoitusajan pidentämistä pidetään välttämättömänä, voisi esimerkiksi 12 tuntia tai vuorokausi olla riittävä aika, Jääskeläinen pohtii lausunnossaan.
Eduskunnan oikeusasiamies valvoo, että viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa.
Jääskeläinen pitää tärkeänä, että poliisille taataan riittävät mahdollisuudet turvata kokoontumisvapauden häiriötön toteutuminen. Hän kuitenkin huomauttaa, että kuuden tunnin ilmoitusaikaan on päädytty aikana, jolloin tiedonvälitys oli nykyistä hitaampaa.
– Tiedonvälityksen tehostumisen ja elämänsykkeen nopeutumisen ei tulisi johtaa siihen, että viranomaistoiminnassa edellytetään huomattavasti entistä pidempiä varoaikoja.

Poliisihallitus: Selkeä parannus

Poliisihallituksen mukaan ilmoitusajan pidentäminen olisi selkeä parannus nykytilaan verrattuna. Lausunnossa poliisihallitus ehdottaa myös, että lakiin lisättäisiin kokoontumisrikkomusta vakavampi tekomuoto, kokoontumisrikos, josta voitaisiin tuomita tarvittaessa vankeuteen.
– Tällaiseen rikokseen voisi syyllistyä esimerkiksi henkilö, joka järjestää vastamielenosoituksen laillisesti ilmoitettua mielenosoitusta vastaan, ilmoittamatta siitä poliisille, Poliisihallituksen Ari Järvenpää toteaa lausunnossa.
Lausuntokierros alkoi reilut kaksi viikkoa sitten. Tuolloin oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) huomautti, että Suomen kuuden tunnin varoitusaika on kansainvälisesti verrattuna lyhyt. Häkkäsen mukaan Euroopassa on käytössä kahden tai kolmen päivän ilmoitusaikoja.
Lausuntoaika on varsin lyhyt, sillä se päättyy jo torstaina. Luonnoksen mukaan lain olisi tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden elokuussa.
Ilmoitusajan pidentämisestä on kertonut tänään myös Yle, joka haastatteli oikeusoppineita aiheesta. Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen kommentoi Ylelle, että lakiluonnos vaikuttaa suppealta ja huonosti valmistellulta.

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=46734801-7caf-4721-a10e-a1c9030159a5
https://yle.fi/uutiset/3-10501992

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti