Lounais-Häme

Hallitus joutuu selvittämään EU:lle suunnitelmiaan suitsia alkoholin etämyyntiä - löytyykö ratkaisu etämyynnin sallimiseen Alkosta?

Bryssel
09.10.2018, 17:12

Talous

Alkoholin etämyynnin kieltäminen kokonaan ei saa hyväksyntää EU-komissiosta.
Hallituksen lakiluonnosta arvioinut komissio epäilee, ettei etämyytyjen alkoholijuomien maahantuonnin kieltäminen ole suhteessa terveyshaittojen ehkäisemiseen, joilla hallitus kieltoa perustelee.
Suomen on vastattava komission esittämiin huomioihin, eikä lakiesitystä saa hyväksyä ennen 7. tammikuuta. Lain valmistelun ei tarvitse pysähtyä, vaan esitys voidaan antaa ennen sitä.
EU-komissio pitää maahantuontikieltoa perustamissopimuksen vastaisena tuonnin rajoituksena. Suomea pyydetään sen takia harkitsemaan, voitaisiinko alkoholijuomien etämyynti sallia siten, että tuotteet luovutettaisiin hyväksytyistä luovutuspaikoista.
– Suomen on vastattava komission esittämiin huomioihin, mutta lakiesityksen hyväksyminen eduskunnassa ei edellytä komission tai minkään muunkaan tahon lupaa, sosiaali- ja terveysministeriö kertoo tiedotteessaan.

Etämyynnistä tehtäviä Alkolle?

Alkoholi on ollut pitkään keskustan, kokoomuksen ja sinisten muodostaman hallituksen agendalla. Alkoholilain uudistus tuli voimaan vasta alkuvuodesta, mutta laki jätti ratkaisematta alkoholin etämyyntiin liittyvän epäselvyyden.
Selvyyttä kaivattiin esimerkiksi tilanteisiin, jossa ulkomaalainen verkkokauppa myy suomalaiselle kuluttajalle alkoholijuomia ja järjestää niiden kuljetuksen asiakkaalle Suomeen.
Verkkokauppa on kasvamassa nopeasti. Hallituksessa halutaankin varmistaa, että tuotteista maksetaan vero ja tuontia valvotaan.
Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti kesällä EU-komissiolle lakiluonnoksen, jonka mukaan alkoholijuomien ulkomailta tapahtuva luvaton etämyynti olisi kielletty. Kielto koskisi tilannetta, jossa ulkomaalainen myyjä järjestää tuotteiden kuljetuksen suomalaisille ostajille.
Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kuitenkin ihmetteli tuolloin luonnosta, koska kokoomus ei ole kannattanut etämyynnin kategorista kieltämistä.
Komissiolle lähettämässään kirjelmässä sosiaali- ja terveysministeriö kertoo Suomen suunnitelleen järjestelyä, jossa Alkolle annettaisiin valtuudet toteuttaa rajat ylittävää etämyyntiä.
Alkoholijuomien tuottajat ja myyjät listaisivat kansallisuudesta riippumatta tuotteensa Alkon verkkokaupan valikoimiin ja suomalaiset kuluttajat voisivat tilata niitä suoraan Alkon verkkokaupasta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti