Lounais-Häme

Presidentti myönsi Sipilän hallitukselle eron - Syynä kaatunut sote

Juha Sipilä pyytää kello 10 hallituksen eroa presidentiltä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on hyväksynyt pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen eron. Hallitus pyysi eroa Niinistöltä tänä aamuna klo 10 presidentin virka-asunnossa Mäntyniemessä. Hallitus jatkaa toimitusministeriönä. Poliittisia päätöksiä ei tehdä.

Pääministeripuolue keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen kommentoi hallituksen eroa Twitterissä:
–  Pääministeri Sipilä jättää eronpyyntönsä, koska sotea ei saada tällä vaalikaudella maaliin. Jos joku kysyy, mitä tarkoittaa poliittinen vastuunkanto, niin sanoisin, että tässä on siitä esimerkki.

Entinen pääministeri, kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) piti Sipilän päätöstä ryhdikkäänä. Vanhasen mukaan päätöksessä ei ole sinänsä dramatiikkaa. Hallitus halusi vain lopettaa sosiaali- ja terveysuudistuksen vatvomisen.
Eduskunnassa kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) piti oppositiota syyllisenä soten jarrutukseen.

Aiemmin tänään on kerrottu, että sote-uudistus ei valmistu tämän hallituskauden aikana. Perustuslakivaliokunta on lopettanut maakuntalakien tekemisen, kertovat Ylen lähteet.

Eilen ilmeni, että perustuslakivaliokunnalla ei tällä tietoa ole kokousta perjantaina. Asiasta kertoi valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) STT:lle illalla. Hallintovaliokunta on odottanut perustusvaliokunnalta lausuntoa maku 2 -esityksestä.

Maku 2 on maakuntauudistuksen toinen vaihe, johon sisältyvät muun muassa valvontaviranomaisten tehtävät. Perustuslakivaliokunta on kuullut asiantuntijoita. Eilen Lapintie sanoi, että päätöksiä kuulemisten lopettamisesta ei ole tehty.

Soten pitkä tie

Sosiaali- ja terveysuudistuksia on valmisteltu eri muodoissa 2000- ja 2010-luvuilla. Viime vaalikausilla sote-uudistus on noussut toden teolla otsikoihin.

Kataisen (kok.) hallitus sopi ohjelmassaan kesäkuussa 2011, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta uudistetaan osana kuntarakenteen uudistusta. Tuolloin puhuttiin vahvoista peruskunnista. Kataisen hallituksen lakiesitykset kaatuivat perustuslakivaliokunnassa.

Sote-uudistus lykkääntyi seuraavalle vaalikaudelle.

Kompromisseja ja riitoja

Toukokuussa 2015 Sipilän (kesk.) vetämissä hallitusneuvotteluissa sovittiin, että sote-uudistus toteutetaan ensisijaisesti itsenäisiin alueisiin perustuvalla maakuntamallilla.

Saman vuoden marraskuussa kokoomus ilmoitti yllättäen, ettei se voi hyväksyä Sipilän esittämää 18 sote-alueen mallia. Sipilä uhkasi pyytää presidentiltä eroa.

Hallitus sopi, että Suomeen tulisi 18 itsehallintoaluetta ja 15 sote-aluetta. Kompromississa keskusta sai tavoittelemansa maakuntahallinnon ja kokoomus sen, että palvelut voi jatkossa valita julkiselta, yksityiseltä tai kolmannen sektorin tuottajalta.

Kesäkuussa 2017 kokoomus ja keskusta joutuvat jälleen hakemaan kompromissia valinnanvapauden törmättyä perustuslakivaliokuntaan ja jouduttua uuteen valmisteluun.

Viime vuoden maaliskuussa hallitus antoi tuunatun valinnanvapauslakiesityksen eduskunnan käsittelyyn.

Lakiesityksessä lukuisia ongelmia

Perustuslakivaliokunta totesi kesäkuussa, että sote-lakiehdotuksessa oli yhä vakavia perustuslaillisia ongelmia ja useita korjattavia säännöksiä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan korjausehdotukset valmistuivat marraskuussa, ja ne ovat olleet sen jälkeen perustuslakivaliokunnan tarkasteltavina.

Esimerkiksi professori Juha Lavapuron mukaan ongelmia on ollut tietosuojassa, aikataulussa, maakuntavaaleissa, notifikaatiossa, asiakassuunnitelmassa, valvonnassa, rahoituksessa ja integraatiossa Juhannuksen alla hallituksen ja opposition sote-jännitteet purkautuivat huutoriitelyksi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, kun oli määrä sopia sote-käsittelyn jatkoaskelista.

Viime marraskuussa sosiaali- ja terveysvaliokunta lähetti sote- ja maakuntauudistuksen korjatut mietintöluonnokset perustuslakivaliokuntaan. Perustuslakivaliokunta sai valmiiksi lausuntonsa perustuslakilinjauksista helmikuussa. STT-LM

 

Päivitys 8.3.2019 klo 9:59.

Juttu päivitetty kauttaaltaan

Päivitys klo 10:26

Lisätty tieto siitä, että presidentti on hyväksynyt hallituksen eropyynnön. Lisätty myös Matti Vanhasen ja Pekka Puskan kommentit.

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic