Lounais-Häme

Hallitus kertoo huomenna "keskeisistä muutoksista" irtisanomislain valmistelussa - SAK: Järjestölliset toimet perutaan vain, jos hallitus luopuu kokonaan irtisanomislain valmistelusta

Helsinki
01.10.2018, 14:20

Kotimaa

Hallitus kertoo tehneensä keskeisiä muutoksia esitykseen, jolla helpotettaisiin irtisanomisia. Työministeri Jari Lindström (sin.) kertoo niistä tiedotustilaisuudessa huomenna.
Hallitus on kaavaillut helpottavansa henkilöperusteista irtisanomista enintään 20 hengen yrityksissä.
Viime viikolla pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi hallituksen olevan valmis joustamaan ainakin siinä, minkä kokoisia yrityksiä irtisanomissuojan muutos koskisi.
Ay-liikkeen kamppailu irtisanomissuojan heikennyksiä vastaan uhkaa pysäyttää satoja tuotantolaitoksia ylihuomenna, jolloin useat liitot ovat ilmoittaneet järjestävänsä vuorokauden mittaisen poliittisen lakon.

SAK asettanut ehdon

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n hallituksen mukaan keskiviikon järjestölliset toimet perutaan vain, jos maan hallitus luopuu kokonaan irtisanomislain valmistelusta.
SAK:n mukaan kiista ei ole ratkaistavissa sisältömuutoksilla, kuten irtisanomisten helpottamisen rajaamisella pienempiin kuin alle 20 hengen yrityksiin.
SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan he tarjoavat neuvottelujen mahdollisuutta, mutta uudelta pohjalta.
– Irtisanomislaki ei voi olla neuvottelujen pohja, koska siinä ne tietyt ongelmat on ja pysyy. Ne liittyvät eriarvoiseen kohteluun erikokoisissa yrityksissä. Jos työllisyyttä halutaan parantaa, niin arviot siitä ovat, että työllisyys ei parane. Siinä mielessä näemme, että se ei voi olla lähtökohta, Eloranta sanoi STT:lle.
Elorannan mukaan kilpailukykysopimuksen vaatimukset sekä heikennykset työttömyysturvaan vievät pohjan vaatia työntekijöiltä uusia myönnytyksiä.
– Hallitus tekee omat ratkaisunsa, ja me teemme omamme ja mennään niin eteenpäin. Toinen vaihtoehto on, että lähdetään tasaveroisemmalta pohjalta liikkeelle ja katsotaan löytyykö tässä jotakin ratkaisua, Eloranta sanoi.
Elorannan mukaan lähipäiville ei ole sovittu esimerkiksi työmarkkinakeskusjärjestöjen ja hallituksen välille tapaamisia.
Ay-liikkeen kamppailu irtisanomissuojan heikennyksiä vastaan uhkaa keskiviikkona pysäyttää satoja tuotantolaitoksia, kun Teollisuusliitto, PAM, Ammattiliitto Pro sekä Sähköliitto järjestävät vuorokauden mittaisen poliittisen lakon.
SAK:n mukaan sen jäsenliitot ovat valmiina laajentamaan toimiaan, jos hallitus jatkaa vahingollisen irtisanomislain valmistelua.

”Nyt tarvitaan vain päätöksentekokykyä”

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n mukaan kyseessä on täysin palkansaajaliittojen ja hallituksen välinen kiista. EK:n johtaja Ilkka Oksala toisti maanantaina, että työnantajajärjestö vetoaa sekä hallitukseen että ammattiliittoihin, jotta asia ratkeaisi ilman keskiviikoksi suunniteltuja työtaistelutoimia.
– Niin hallitus kuin palkansaajajärjestöt tietävät ne keinot, ne elementit, mitä tässä tarvitaan. Nyt tarvitaan vain päätöksentekokykyä, Oksala sanoi medialle Etelärannassa Helsingissä.
Oksala ei lisäkysymyksistä huolimatta täsmentänyt lausuntoaan eikä ottanut kantaa esimerkiksi siihen, pitäisikö hallituksen perääntyä irtisanomista helpottavista suunnitelmistaan. Hän ei myöskään halunnut arvioida mahdollista lakkojen laajenemista tai sen seurauksia.

OAJ ja Talentia ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon

Ilmoituksia työtaistelutoimista hallituksen irtisanomislakisuunnitelmien vuoksi tipahtelee lisää.
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityisissä päiväkodeissa ensi viikon maanantaina.
Syynä ovat hallituksen aikeet heikentää irtisanomissuojaa.
Toimet ovat voimassa toistaiseksi, ja ne eivät tässä vaiheessa koske kuntien päiväkoteja, kertoo puheenjohtaja Olli Luukkainen järjestön tiedotteessa.
Yksityisissä päiväkodeissa työskentelee OAJ:hin kuuluvia lastentarhanopettajia ja päiväkodinjohtajia.
Irtisanomissuojan heikentäminen saattaisi työntekijät eriarvoiseen asemaan työnantajayrityksen koon perusteella, OAJ katsoo. Lisäksi heikennys kohdistuisi OAJ:n naisvaltaisimpaan jäsenryhmään.
OAJ:n jäsenistöstä irtisanomisperusteiden keventäminen koskisi esimerkiksi pienissä päiväkotiyrityksissä työskenteleviä opettajia ja päiväkodinjohtajia.

Talentia: Lakihankkeen rajaaminen pienempiin yrityksiin ei auta

Myös sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia kertoo aloittavansa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityisellä sosiaalialalla ja terveyspalvelualalla ensi viikon maanantaina.
Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki sanoo järjestön tiedotteessa, että Talentialla on valmius toimenpiteiden laajentamiseen edelleen, tilanteen niin vaatiessa. Talentian kanta on se, että hallituksen on vedettävä pois irtisanomissuojan heikentämistä koskeva lakiesitys.
Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskenteleviä Talentian jäseniä ei Ristimäen mukaan auta se, että hallitus muuttaa suunnitelmaansa ja kohdentaa irtisanomisen heikentämissuunnitelmansa alle 20 työntekijän yritysten sijasta alle 10:n tai edes alle 5 työntekijän yrityksiin.
Tänään ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aloitti Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti