Lounais-Häme Forssa

Hallitusammattilainen Juha Siitonen kertoo Mitronin perustamisidean syntyneen porkkanannostossa Tammelan Portaassa – maanantaina virtaa haettiin body pumpista

Hallitusammattilainen Juha Siitonen Tammelan Portaasta sanoo, että menestyvällä yrityksellä ja sen hyvinvoivalla sekä motivoituneella henkilökunnalla on symbioottinen riippuvuus toisistaan. Siitonen täyttää 60 vuotta huomenna keskiviikkona.
Juha Siitonen sai maanantain bodypumpissa lahjaksi Juha 60 -paidan ja komennuksen tunnin vetäjäksi. Kulttuurista ja liikunnasta hyvinvointia ammentava Siitonen järjestää ohjelmaa juhlaviikon jokaiselle päivällä. Synttäritapahtumat alkoivat sunnuntaina Kaukjärven ympärijuoksulla sekä maanantain pumpilla ja jatkuvat tiistaina tanssitreeneillä Portaan kylätalossa, keskiviikkona Turpoon pyörä- ja juoksulenkillä, torstaina pilateksella Portaan koululla ja perjantaina lavatansseilla Esakalliolla. Lauantaina onkin aika syödä keittolounas Portaan kylätalolla, missä tarjoillaan palanpainikkeena tanssikurssi.

Tammelan Portaasta kotoisin olevalla Juha Siitosella on vankka kokemus tietotekniikkaan nojaavien yritysten kehittämisestä. Vuonna 1988 hän ja Heino Ruottinen perustivat kansainvälisesti menestyneen raideliikenteen informaatioteknologiayritys Mitron oy:n, jonka kaksikko myi vuonna 2015 Telestelle.

Ennen Mitronin perustamista diplomi-insinööri Siitonen työskenteli Ruottisen kanssa Parma Elektroniikassa, joka sijaitsi Tammelan suoran päässä. Siitosen Portaassa sijaitsevan Rytörannan kotitilan porkkanapellolla kaksikko kehitteli nostotöiden lomassa ideaa elektronisista ohjausjärjestelmistä työkoneisiin, jotka toimivat vaativissa olosuhteissa.

Tämä oli alku koko Mitronin perustamiselle, jossa metsäkoneiden ohjausjärjestelmät olivat ensimmäinen oma sovelluskohde.

Kun Mitron myytiin Telestelle, yrityksen liikevaihto oli noin 25 miljoonaa euroa ja se työllisti yli 110 henkilöä. Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon kaksikko sai vuonna 2002. Teleste on jatkanut tuotantoa ja kehitystä edelleen Forssassa ja Tampereella.

Nykyisin Siitonen on hallitusammattilaisena keskittynyt auttamaan kasvu- ja startup-yrityksiä. Yksi niistä on Otaniemessä perustettu EntoCube oy, joka on Suomen johtava sirkkala-automaatioita kehittävä sekä sirkkoja kasvattava ja markkinoiva yritys.

Siitonen on tyytyväinen, että Forssan seudulle on saatu koottua Luonnonvarakeskuksen ja Hämeen ammattikorkeakoulun siipien suojaan alan uutta osaamista, josta syyskuussa avattu Luken hyönteislaboratorio on oiva esimerkki.

– EntoCuben nuorilla osaajilla on iso palo ekologisiin näkökulmiin ja ravinnon riittämiseen maailmalla ja siihen liittyvään proteiinituotantoon sirkkojen avulla. Vastuullisuus ja kestävä kehitys yritystoiminnassa ovat osa nykyaikaista yritystoimintaa, Siitonen sanoo.

Siitonen on puheenjohtajana myös automaattikauppoja toteuttavassa Rivender oy:ssä, jolla oli koemyymälä Forssan Citymarketin kyljessä viime vuonna. Nyt yritys on toimittanut ensimmäisen isomman automaattikaupan Lahteen Hollolankadun varteen.

– Automaattikaupalla voidaan saada kannattavuutta niin lähi- kuin kyläkaupoille. Kilpailuvalttina on myös se, että liike on avoinna 24/7, Siitonen sanoo.

Siitonen on hallituksen puheenjohtaja myös Forssan yhteiskoulun rehtori Simo Veistolan e-Oppi oy:ssä.

Siitonen auttaa yrityksiä kasvussa ja kansainvälistymisessä Siitosten perheyritys Optistockin kautta. Optistockissa on mukana myös Siitosen puoliso Helena Turunen, joka kauppatieteiden tohtorina opettaa liiketaloutta ja kansainvälistymistä HAMK:ssa.

Lisäksi Siitosen ja Heino Ruottisen yritys Sortohaan Teollisuuskiinteistöt oy omistaa Forssassa yritystalon Tiilenlyöjäkatu 5:ssä ja nykyisin Parkerin vuokraaman kiinteistön Lepistönkadun varrelta.

Siitonen pitää hyvänä, että HAMK aloitti biotalousinsinöörien kansainvälisen koulutuksen Forssassa. Harmin puolella on edelleen se, että 2000-luvun alussa tietotekniikkainsinöörien koulutus lopetettiin Forssassa.

– Seutukunnalla on lukuisia yrityksiä, jolle koulutuslinja tarjoaisi väylän uusien työntekijöiden saamiseen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic