Lounais-Häme Humppila

Halu kantaa vastuuta voitti riitelyn pelon – Humppilan ylimääräisissä seurakuntavaaleissa 28 ehdokasta

Ylimääräisiin seurakuntavaaleihin ilmoittautui 28 ehdokasta kolmelta listalta.
Humppilassa järjestetään ylimääräiset seurakuntavaalit tammikuussa, koska neljä valtuutettua erosi kesällä luottamushenkilöiden välisen epäluottamuksen vuoksi. Uuden valtuuston toimikausi ulottuu vuoden 2022 loppuun. Kuva: Tapio Tuomela
Humppilassa järjestetään ylimääräiset seurakuntavaalit tammikuussa, koska neljä valtuutettua erosi kesällä luottamushenkilöiden välisen epäluottamuksen vuoksi. Uuden valtuuston toimikausi ulottuu vuoden 2022 loppuun. Kuva: Tapio Tuomela

Humppilan seurakuntalaiset pääsevät pitkästä aikaan valitsemaan kirkkovaltuuston jäsenet äänestämällä.

Tammikuussa järjestettävistä ylimääräisistä seurakuntavaaleista ei tule sopuvaaleja, sillä vaaleihin asettui 28 ehdokasta kolmen valitsijayhdistyksen listalta. Kirkkovaltuustoon valitaan 15 jäsentä.

Vs. kirkkoherra Terhi Latvala on positiivisesti yllättynyt valitsijayhdistysten loppukiristä, sillä listoille saatiin paljon nimiä vielä viime viikonlopun aikana. Ehdokasasettelu päättyi maanantaina.

– Alkuvaiheessa kieltäytymisiä tuli paljon sen takia, että viime aikaisten tapahtumien valossa valtuustossa ajatellaan vain tapeltavan ja riideltävän. Sitten vastuunkannon ajatus alkoi nousta: täytyy mennä itse hoitamaan asioita, jos haluaa niiden muuttuvan.

Puoluesidonnaiset valitsijayhdistykset puuttuvat

Valitsijayhdistyksistä suurin on Kotiseurakunta, jolla on 16 ehdokasta. Se kampanjoi hyvän yhteistyön ja taloudellisesti tasapainoisen oman kotiseurakunnan puolesta.

Asiat edellä -valitsijayhdistyksen seitsemän ehdokasta lupaavat toimia asiakeskeisesti niin, etteivät asiat henkilöidy.

Sakaristo-valitsijayhdistyksen viisi ehdokasta kertovat ennen kaikkea tukevansa seurakunnan toimintaa ja toiminnan mahdollistavia tekijöitä.

Listoilta löytyy paikallispoliitikkoja, mutta yksikään valitsijayhdistyksistä ei ole puoluetunnuksen alla.

– On hyvä, että kenttä hajaantuu, sillä seurakuntavaalit eivät ole puoluepoliittiset vaalit.

Täydellinen henkilövaihdos mahdollinen

Humppilan kirkkovaltuusto uusiutuu väistämättä reippaasti, sillä istuvia valtuutettuja on ehdolla vain neljä.

– He ovat isoimmalta listalta, josta on helpoin mennä läpi, mutta periaatteessa on mahdollista, että valtuustoon tulee täydellinen vaihdos.

Ylimääräiset seurakuntavaalit pidetään, koska neljä kirkkovaltuutettua erosi kesäkuussa Humppilan kirkkovaltuustosta luottamushenkilöiden välisen epäluottamuksen vuoksi.

Humppilan kirkkovaltuusto oli alun perinkin pienin mahdollinen, sillä sopuvaalien jälkeen valtuustossa oli 12 jäsentä, vaikka valtuustopaikkoja on 15. Sopuvaalien seurauksena kirkkovaltuustoon ei ollut nostettavissa ketään varasijoilta.

Tuomiokapitulin määräyksellä uudet vaalit on pidettävä, jos kirkkovaltuuston jäsenten yhteenlaskettu määrä vähenee vaalikauden aikana alle kolmeen neljäsosaan säädetystä määrästä.

Syksyn ajan kahdeksanjäseninen kirkkovaltuusto on hoitanut lakisääteiset tehtävänsä, kuten ensi vuoden kirkollisveroprosentin vahvistamisen.

– Aika harvainvalta on ollut, sillä kaikki eivät aina edes ole olleet paikalla kokouksissa. Uusilla vaaleilla tilanne korjaantuu ja valtuustolle saadaan varajäseniäkin.

Uuden kirkkovaltuuston toimikausi ulottuu kuluvan vaalikauden loppuun eli 31.12.2022 saakka.

Äänestyspäivät tammikuussa

Ylimääräisten seurakuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 26. tammikuuta, ja ennakkoäänestys järjestetään 13.–17. tammikuuta.

Vaaleissa äänioikeus on kaikilla viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävillä seurakunnan jäsenillä.

Vaalilautakunta päättää viime kädessä, miten vaaleja markkinoidaan. Latvala arvelee, että seurakunta saattaa lähettää koteihin vaalitiedotteen ja järjestää vaalipaneelin, sillä vaalikonetta ei ole käytettävissä ylimääräisissä vaaleissa.

– Uskon, että kaksien peräkkäisten sopuvaalien jälkeen vaalit kiinnostavat. Nyt seurakuntalaiset pääsevät äänestämään ja oikeasti valitsemaan, ketkä päättävät asioista. FL

Seurakuntavaalien ehdokkaat

Ehdolla on 18 naista ja 10 miestä. Ikäjakauma on 21–74 vuotta ja keski-ikä 52 vuotta.

Kotiseurakunta: Ahola Jatta, Alho Anna, Heittola Arja, Kankare Merja, Leinonen Tanja, Mustonen Hannu, Mäkiö Hanna, Niininen Heikki, Nikkanen Ilkka, Räsänen Hannu, Saurio Anna-Mari, Seppälä Riikka, Torvinen Hannu, Tuura Tuula, Ylitalo Kari ja Yli-Viikari Anja.

Asiat edellä: Lautaoja Jouko, Löyttymäki Jaana, Niemelä Jussi, Niinikoski Pekka, Niinikoski Silja-Liisa, Oksa Antti ja Suikki Aira.

Sakaristo: Berg Marika, Summanen Paula, Sundholm Mervi, Remes Tuija ja Tiilikkala Kati.

Uusimmat

Näkoislehti

3.8.2020

Fingerpori

comic