Lounais-Häme Urjala

Halua, himoa ja iloa Urjalassa – Pentinkulman päivät jatkuvat koko viikon

Kirjallisuustapahtumassa tarjotaan tuoreita tulokulmia yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Viime vuonna Pentinkulman päivien teemana oli sisällissota, johon liittyen järjestettiin muun muassa paneelikeskustelu. Tällä kertaa kirjallisuuspäivillä paneudutaan monimerkityksellisesti lihan iloihin. Kuva: Tapio Tuomela
Viime vuonna Pentinkulman päivien teemana oli sisällissota, johon liittyen järjestettiin muun muassa paneelikeskustelu. Tällä kertaa kirjallisuuspäivillä paneudutaan poikkitaiteellisesti lihan iloihin. Kuva: Tapio Tuomela

Kirjallisuusviikko Pentinkulman päivät käynnistyi sunnuntaina digitaalisilla avajaisilla.

Tapahtuman somessa ja nettisivuilla on virrannut päivän aikana urjalalaisia rakkaustarinoita, runovideoita sekä kirjailijoiden mietteitä vuoden teemasta eli lihan iloista.

Järjestäjät keräsivät ajatuksia rakkaudesta heinäkuussa rakkauskirjelaatikkoon Urjalan torilla ja kahvila Rotinassa.

– Ihmisten tarinoita ja kirjailijoiden ajatuksia jää avajaisista vielä jonkin verran yli. Julkaisemme niitä pitkin viikkoa, toiminnanjohtaja Niina Repo kertoo.

 

Pentinkulman päivät huipentuu elokuun ensimmäisenä sunnuntaina Waltteri Torikan konserttiin Urjalan kirkossa.

Konsertin ennakkolipunmyynti on käynyt vilkkaasti.

– Torikka on jo liikuttanut valtavasti ihmisiä. Konsertti tulee olemaan yleisömenestys, Repo uskoo.

Toiseksi suosikiksi hän ennustaa keskiviikon iltamia, joissa muusikko Mikael Saari esittää tunnelmallisia rakkauslauluja ja runoilijat Sinikka Vuola ja Tomi Kontio lausuvat Urjalan taikayöhön sopivia eroottisia runoja.

Repo odottaa mielenkiinnolla myös torstain iltatilaisuutta, jossa kirjailija Laura Lindstedt ja kirjailija-professori Jaakko Hämeen-Anttila keskustelevat erotiikasta ja rakkaudesta kirjoissa. Tilaisuus päättyy laulaja-näyttelijä Merja Larivaaran ja orkesterin konserttiin Nainen – aina parhaassa iässä.

 

Viime vuonna kirjallisuuspäivillä vieraili noin 2 000 ihmistä. Tapahtuman suosio on aina myös säästä kiinni, mutta Repo uskoo, että suunnilleen samoihin kävijämääriin päästään tänäkin vuonna.

Ennakkoon saadun yleisöpalautteen perusteella ohjelmaa on kehuttu mukavaksi ja näkökulmia raikkaiksi.

– Muutaman suositun ohjelman ansiosta olemme jo taloudellisesti plussalla. Tästä eteenpäin joka ikinen kävijä on ilo ja lahja.

Repo uskoo tapahtuman vetovoiman perustuvan ajassa kiinni olevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, johon pyritään etsimään tuoreita tulokulmia. Poikkitaiteellisessa ohjelmassa ollaan vakavien asioiden äärellä mutta silti iloisella mielellä.

Kirjallisuustapahtuma järjestetään Urjalassa jo 42. kerran.

– Se on komea traditio. Kirjallisuuden tilaa kun seuraa, tuntuu hirveän merkitykselliseltä, että lukijat saavat tällä tavalla tavata kirjailijoita, lukea ja hankkia kirjallisuutta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic