Lounais-Häme Jokioinen

Haluatko von Willebrandin jalanjäljille?  Jokioisten kartanossa opastettuja kävelyretkiä puistossa ja rakennuksissa

Anita Reunanen viimeisteli Jokioisten Kartanon puiston nurmen lauantain kävelykierroksia varten.

Jokioisten kunta juhlistaa 145-vuotista historiaansa viemällä kunnan alkujuurille eli kartanoalueeseen lauantaina klo 11–14.

Jokioisten kartano perustettiin vuonna 1562, jolloin kuningas Erik XIV antoi Portaan pitäjän Jokioisten neljänneskunnan läänitykseksi Klaus Kristerinpoika Hornille.

Omistajina ketjussa ovat olleet monet tunnetut suvut kuten Flemingit, Kruusit, Reuterholmit ja Mannerheimit.

Kartanon kehittäjänä jäi historiaan erityisesti maaherra, kenraalimajuri von Willebrand. Hän oli tarmokas ja aikaansaapa omistaja, joka myös asui Jokioisilla. Hänen kaudellaan alkoi Jokioisten teollistaminen. Hän kehitti myös aktiivisesti maanviljelystä ja karjanhoitoa.

Lounais-Hämeen oppaiden johdolla tehdään lauantaina kävelykierroksia kartanoalueella ja tutustutaan värikkääseen menneisyyteen ja lukuisiin rakennuksiin. Myös päärakennuksen ovet avautuvat.

Rakennukset ovat tällä hetkellä ilman vuokralaista Senaatti-kiinteistöjen hallussa. Niin rakennuksista kuin laajasta piha-alueesta vastaa tällä hetkellä kiinteistöhuolto ISS.

Yleisölle tarjotaan kahvit Tapulimakasiinin edessä olevassa makasiinissa klo 11–15. Kartanon entinen päänavetta Tietotalo on myös avoinna tutustumista varten. Sotaveteraanien perinnetilassa on esittelijä kello 11–14 ja kahvioravintola Wendlassa on lounas 11–14. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat