Lounais-Häme

"Halusin perheeni turvaan"

-Uuden elämän rakentamisessa tärkeintä on oppia suomen kieltä, Suomeen kiintiöpakolaisena viime vuonna muuttanut syyrialainen Hussien Eid sanoo.

Eid perheineen tuli Suomeen tasan vuosi sitten. Perhe oli jo aiemmin paennut sotaa Syyriasta Turkkiin. Sekä Eid että vaimo Samar Jimbalat olivat opiskelleet Syyriassa englanninkielistä kirjallisuutta yliopistossa.

-Yliopiston jälkeen odotti armeija, ja pelkäsin joutuvani sotaan. Halusin perheeni turvaan. Kaikki ystävämme olivat lähteneet Syyriasta. Meillä ei ollut rahaa lähteä, ja ainoa laillinen keino oli anoa pakolaispaikkaa, Eid kertoo.

Perhe tuli ensin Humppilaan. Forssaan he muuttivat viime keväänä opintojen ja työmahdollisuuksien takia.

-Olemme onnekkaita, kun saimme tulla tänne. Meidät on otettu hyvin vastaan. Aluksi saimme apua kotouttamispalveluista, sitten pärjäsimme jo omin voimin. Olemme yrittäneet tutustua, Eid sanoo.

Tällä hetkellä kumpikin vanhempi opiskelee suomea, Eid täyspäiväisesti ja Jimbalat pienimmän lapsen hoitamisen ohessa. Tavoitteena kielikurssien jälkeen on arabian kielen tulkin tai kääntäjän työ. Rasismia he eivät ole kohdanneet.

-Yritän opetella suomea niin nopeasti kuin mahdollista, se on ainoa tie eteenpäin. Se, saako työpaikan, huolestuttaa vähän, mutta yritän kaikkeni, Eid sanoo.

 

Eidin perhe on yksi Forssan seudulle tulleista kiintiöpakolaisperheistä. Vuonna 2016 tehtyjen vastaanottosopimusten mukaan Forssa, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä vastaanottavat kukin vuosittain kiintiöpakolaisina yhden perheen tai 5 henkilöä, ja Humppila kaksi perhettä tai 10 henkilöä.

– Jokainen Forssan seudun kunta on tehnyt Ely-keskuksen kanssa sopimuksen tietystä määrästä kiintiöpakolaisia vuodessa, ja nämä ovat paikkakunnille tulleet. Varsinainen saapumisajankohta voi joskus siirtyä seuraavaan vuoteenkin riippuen tilanteesta pakolaisleirillä ja matkajärjestelyistä, työvoimapalveluasiantuntija Anita Salonen Hämeen Ely-keskuksesta kertoo.

Ensimmäiset kiintiöpakolaiset tulivat Forssan seudulle viime vuonna. Kiintiöpakolaiset valitsee Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö UNHCR. Heidät haastatellaan jo pakolaisleireillä. Suomeen tulijat päättää maahanmuuttovirasto, joka myös sijoittaa kiintiöpakolaiset kuntiin yhteistyössä ELY-keskusten kanssa. Kunta valitsee tulijat Ely-keskuksen ehdotusten pohjalta.

Forssan seudun malli, jossa kotouttamista hoitaa FSHKY:n kotouttava sosiaalityö ja kunnissa on kontaktihenkilö, on koko maan mittakaavassa uniikki. Salosen mukaan malli on herättänyt kiinnostusta laajemmaltikin.

-Forssan seudullinen yhteistyö on poikkeuksellinen, yleensä jokainen kunta hoitaa pakolaisten vastaanoton yksin. Keskitetty seudullinen koordinaatio FSHKYssä on ollut toimiva ratkaisu, hän sanoo.

Koko Suomeen kiintiöpakolaisia tulee vuodessa 750 henkilöä.

-Hämeen Ely-keskuksen kautta on kaikkiaan tullut tänä vuonna 80 kiintiöpakolaista. He tulevat suoraan pakolaisleiriltä kuntiin, ja heillä on tullessaan asunto, oleskeluoikeus ja pakolaisstatus, Salonen sanoo.

 

Ely-keskuksien toiveissa on, kunnat ottaisivat kiintiöpakolaisia enemmänkin.

– Olemme lähteneet liikkeelle pienillä määrillä, jotta saadaan kotoutusprosessi toimimaan. Kiintiöt ovat aika pienet, 1-2 perhettä kuntaa kohden, Salonen sanoo.

Työllisyys- ja hyvinvointipalvelujen päällikkö, kotouttamisasiain yhteyshenkilö Jaakko Leskisen mukaan asia on kaupunginhallituksen listalla ensi maanantaina. 

-Ely-keskus on ehdottanut määrän nostamista. Nyt pohditaan, millainen määrä on mahdollinen suhteessa palveluihin. Palveluiden resursointi ja prosessin hallittavuus on nyt melko hyvällä tasolla. Puntaroimme sitä, että jos määrä nousisi, pystyisimmekö vielä hoitamaan palvelut, Leskinen sanoo.

Leskisen mukaan Forssaan tulee pakolaistaustaisia henkilöitä myös Ely-sopimuksen ulkopuolelta, muun muassa vastaanottokeskuksesta ja muuttoliikkeen kautta. Kunnat järjestävät peruspalvelut, kaupunki resursoi kielikoulutuksen ja arjessa avustamisen. Tulijoiden lähtökohdat voivat olla todella erilaiset.

– Joillakin on terveyteen liittyviä haasteita, luku- tai kirjoitustaidottomuutta. Toisilla ainoa ongelma on, että kotimaa on sotatilassa, FSHKY:n maahanmuuttokoordinaattori Milla Elo sanoo. FL

 

Kiintiöpakolaiset
Ensimmäiset kiintiöpakolaiset tulivat Forssan seudulle viime vuonna.Koko maassa kiintiöpakolaisia 750.Hämeen Ely-keskuksen kautta on tänä vuonna tullut 80 kiintiöpakolaista.Kiintiöpakolaiset valitsee Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö UNHCR. HSuomeen tulijat päättää maahanmuuttovirasto, joka myös sijoittaa kiintiöpakolaiset kuntiin yhteistyössä ELY-keskusten kanssa.Kunta valitsee tulijat Ely-keskuksen ehdotusten pohjalta.Kunnille maksetaan kiintiöpakolaisista korvausta.Kotouttamislain määrittämistä tehtävistä sekä sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa FSHKY.

Uusimmat

Fingerpori

comic