Lounais-Häme Humppila

"Häly herätti äänestäjät" – Seurakuntavaalien äänestys vilkasta Humppilassa

Äänestysprosentti oli jo ennakkoäänestyksen jälkeen 20,1, joka on erittäin hyvä lukema.
Sari-Anna Viitasaari koki tärkeäksi äänestää seurakuntavaaleissa. Vaalivirkailijana toimi Pirkko Vahekoski. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sari-Anna Viitasaari koki tärkeäksi äänestää seurakuntavaaleissa. Vaalivirkailijana toimi Pirkko Vahekoski. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ylimääräiset seurakuntavaalit vetivät sunnuntaina hyvin väkeä uurnille Humppilassa. Seurakuntatalon ovi kävi tiuhaan tahtiin heti äänestyksen käynnistettyä kello 11. Jo ensimmäisen puolen tunnin aikana äänestäjiä kävi reippaasti yli 20, ja jo ennakkoäänestys oli sujunut vilkkaasti.

– Äänestysprosentti oli jo ennakkoäänestyksen jälkeen 20,1, joka on erittäin hyvä lukema. Välissä on pidetty sopuvaaleja, ja edelliset seurakuntavaalit olivat vuonna 2010, jolloin koko vaalien äänestysprosentti oli 21. Nyt päästiin siis jo ennakkoäänien perusteella lähelle samaa aktiivisuutta, Humppilan vs. kirkkoherra Terhi Latvala kertoi.

Tampereen tuomiokapituli määräsi, että Humppilan seurakunnassa on toimitettava ylimääräiset seurakuntavaalit. Syynä oli, että neljä valtuutettua 12 henkilön kirkkovaltuustosta ilmoitti kesäkuussa eroavansa vedoten epäluottamukseen luottamushenkilöiden välillä.

Ylimääräisillä seurakuntavaaleilla valittiin 15 jäsentä kirkkovaltuustoon. Vaaleihin asettui 28 ehdokasta kolmen valitsijayhdistyksen listalta.

Julkisuus nosti äänestysaktiivisuutta

Vaaliuurnilla käyneet äänestäjät totesivat luottavansa edelleen Humppilan kirkkovaltuustoon. He myös uskoivat, että ylimääräisten vaalien aiheuttama julkisuus nosti äänestysaktiivisuutta.

– Vaaleihin liittyvä häly herätti äänestäjät. Päätin itsekin, että nyt pitää mennä äänestämään seurakuntavaaleissa ja vaikuttamaan oman seurakunnan asioihin, Sari-Anna Viitasaari sanoi.

Sari-Anna Viitasaari ja hänen miehensä Jarno Viitasaari kertoivat äänestäneensä seurakuntavaaleissa ensimmäistä kertaa. Kumpikin sanoi löytäneensa helposti hyvän ehdokkaan, jota äänestää.

Viitasaaret toivoivat seurakunnalta toimintaa etenkin lapsille ja nuorille. Oman lapsen kautta he ovat mukana seurakunnan kerhotoiminnassa ja ovat käyneet perhekirkossa.

“Luottamus kirkkovaltuustoon ei ole mennyt”

Katja Ojala kertoi olevansa tyytyväinen, että Humppilassa saatiin pitkästä aikaa pystyyn seurakuntavaalit.

– Oli helppo löytää sopiva ehdokas, jota äänestin. Hyviä ehdokkaita oli tarjolla paljon.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Katja Ojalan mielestä oli hyvä, että Humppilassa järjestettiin sopuvaalien jälkeen vaalit, joissa seurakuntalaiset saivat äänestää. Kuva: Lassi Puhtimäki
Katja Ojalan mielestä oli hyvä, että Humppilassa järjestettiin sopuvaalien jälkeen vaalit, joissa seurakuntalaiset saivat äänestää. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ojalan mukaan neljän kirkkovaltuutetun ero epäluottamuksen takia ei ole vienyt hänen luottamustaan kirkkovaltuustoon. Hänen mielestään asian saama julkisuus on päinvastoin lisännyt seurakuntalaisten kiinnostusta ja halua lähteä äänestämään.

– Facebookissakin vaaleista on keskusteltu aktiivisesti ja moni on todennut menevänsä nyt äänestämään, vaikka ei ole koskaan aiemmin tehnyt sitä, Ojala sanoi.

Ojalan mukaan Humppilan seurakunnassa tapahtuu paljon ja ihmiset ovat tuttuja ja läheisiä.

– Nuorisotyöhön toivoisin lisää panostusta, jotta nuoret saataisiin pidettyä paremmin seurakunnan toiminnassa mukana.


“Facebookissakin vaaleista on keskusteltu aktiivisesti ja moni on todennut menevänsä nyt äänestämään.”


 

“Äänestäminen oli hieno kokemus”

Joulukuussa 18 vuotta täyttäneelle Hilma Mäkiselle Humppilan seurakuntavaalit olivat ensimmäiset vaalit, joissa hän äänesti ja hän käytti oikeuttaan hyvillä mielin.

– Äänestäminen oli hieno kokemus. Haluan vaikuttaa oman seurakunnan asioihin, ja sopiva ehdokas löytyi pienen miettimisen jälkeen, Mäkinen kertoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vaalivirkailija Sinikka Koskinen otti vastaan Hilma Mäkisen antaman äänen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Mäkinen on mukana seurakunnan kuorossa ja toimii isosena.

– Toivon, että seurakunnassa järjestetään tapahtumia nuorille, Mäkinen sanoi. FL

Forssan Lehti julkaisee Humppilan seurakuntavaalien tuloksia verkkosivuillaan maanantaina sekä tiistain painetussa Forssan Lehdessä.

Lue myös: Humppilan seurakuntavaalien alla kuohuu – Kotiseurakunnan toiminta ihmetyttää kirkkoherraa

Luitko tämän? “Kahvikupillinen voi johtaa kirkosta eroamiseen” – Humppilan seurakuntavaalien ryhmittymät eivät säästäisi toiminnasta

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat