Lounais-Häme Kanta-Häme

Hälystä kärsineelle Nummen koululle mietitään väliseiniä – Forssassa ongelmat halutaan ehkäistä jo ennalta

Hämeenlinnassa pyydetään alkuperäiset suunnittelijat apuun.
Rakennusaikaisesta havainnekuvasta käy ilmi, että Nummen yhtenäiskoulussa on kiinteitä seiniä vähän. Tilojen väleissä on seinäkkeitä ja verhoja, mutta nyt osa niistä halutaan korvata ääntä eristävin rakenteellisin ratkaisuin. Kuva: Linja Arkkitehdit
Rakennusaikaisesta havainnekuvasta käy ilmi, että Nummen yhtenäiskoulussa on kiinteitä seiniä vähän. Tilojen väleissä on seinäkkeitä ja verhoja, mutta nyt osa niistä halutaan korvata ääntä eristävin rakenteellisin ratkaisuin. Kuva: Linja Arkkitehdit

Hämeenlinnalaisen Nummen yhtenäiskoulun avoimen oppimisympäristön meluongelmaan etsitään helpotusta yhdessä talon alkuperäisten suunnittelijoiden kanssa.

Opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä kertoo, että käyttäjien kokemukset ja esimerkiksi kouluterveyskyselyn tulokset antavat syyn puuttua asiaan.

Hänen mukaansa ääntä vaimentavia verhojakin on mietitty, mutta todennäköisintä on, että pariin erityisen ongelmalliseksi koettuun kohtaan suunnitellaan rakenteellisia ratkaisuja eli toisin sanoen jonkinlaisia väliseiniä.

Kokonaan avoimen oppimistilan luonnetta ei kuitenkaan haluta muuttaa.

– Otamme tähän ammattisuunnittelijat, opettajat ja käyttäjät mukaan, jotta saisimme pahimmat kipukohdat kunnolla ratkaistua, Mäkelä kaavailee.

Forssassa ongelmiin varaudutaan ennalta

Forssan kaupungin työsuojavaltuutettu Aija Ojansuu sekä Kuhalan koulun vs. rehtori Atte Kolis totesivat joulukuussa Forssan Lehden haastattelussa, että Forssan monitoimikeskukseen on kunnon äänieristeet eri tilojen välille on saatava heti.

– Äänieritys tilojen välillä Nummen koulussa on huono ja aiheuttaa meluhaittoja. Se vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin. Meillä opettajat ovat esittäneet arkkitehdille avattavista väliseinistä, joissa on suljettaessa riittävä äänieritys. Väliseinien pitää olla eristelevyjä, kuten käsittääkseni Urjalan uudessa yhtenäiskoulussa on, Kolis totesi.

– Meidän koulun suunnitelmat vaikuttavat huomattavasti paremmilta kuin Nummen koulun verhoratkaisut, Ojansuu taas sanoi.

Ojansuu uskoo, että kaiku saadaan kyllä pois monitoimikeskuksessa, kunhan väliseinät rakennetaan huolella.

Opettaja Auli Kaurtola, vararehtori Antti palomaa ja opettaja Sakari Mikkonen tutustuivat perjantaina Nummen koulukeskuksen opiskelutiloihin keväällä 2018.

Palautetta on kuunneltu

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Sari Myllykankaan (sd.) mukaan Nummen koululta on tullut sen verran paljon viestiä liiallisesta melusta, että asia on pyrittävä korjaamaan.

– Olen yrittänyt myötävaikuttaa, että asia voitaisiin ratkaista.

Myllykangas kuitenkin muistuttaa, että Nummen yhtenäiskoulusta on saatu palaute ei ole pelkästään negatiivista, vaan hyvää palautettakin on tullut.

Hämeen Sanomien jutussa kaupungin työsuojeluvaltuutettu Katri Juvonen kertoi, että kymmenkunta opettajaa on käynyt hänen puheillaan hälyyn ja muihin työskentely-ympäristön hankaluuksiin liittyen.

Jutussa haasteltiin myös äitiä, joka vertasi avointa oppimisympäristöä Stockmannin hulluihin päiviin ääni- ja ihmismassoineen.

Vanhempainyhdistys ajanut asiaa rakentavasti

Nummen yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Hultin kertoo, että meluasia on ollut jatkuvasti esillä ja sitä on lähestytty rakentavasti.

– Kyllä meillä vanhempainyhdistyksessä on koko ajan ollut luottamus siihen, että asia etenee. Paras uutinen kuitenkin on, ettei nyt lähdettäisikään kokeilemaan ääntä eristäviä verhoja vaan tehtäisiin kiinteämpiä ratkaisuja. Kiitokset asian eteenpäin viemisestä kaupungille ja opetustoimen väelle.

– Tilojen nykyiset verhot eivät eristä ääntä, ne ovat lähinnä tilanjakajia.

Nummen yhtenäiskoulu muutti Nummikeskuksen uusiin tiloihin syyslukukaudeksi 2018. Keskukseen muuttivat tuolloin myös lähikirjasto Jukolasta ja neuvola Vuorentakaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic