Lounais-Häme

Hämäläisehdokkaat haluavat rajoittaa maahanmuuttoa kansallisesti, ilmastonmuutoksen hillitseminen jakaa mielipiteet

Ilmastonmuutoksen torjumisessa Hämeen eduskuntavaaliehdokkaiden mielipiteet hajoavat täysin.

Turvapaikkajärjestelmää on tiukennettava ja hallitsematonta maahanmuuttoa rajoitettava Suomen omilla kansallisilla päätöksillä, katsoo selvästi suurin osa Forssan Lehden vaalikoneeseen vastanneista Hämeen eduskuntavaaliehdokkaista.

Pelkkä EU-tason vaikuttaminen ei siis riitä. Tätä mieltä on seitsemän kymmenestä ehdokkaasta, heistä enemmistö jyrkästi (”täysin samaa mieltä”).

Tiukimmin kansallisten rajoitusten kannalla ovat odotetusti perussuomalaiset. Kokoomuslaisistakin vain yksi 12:sta on eri mieltä, keskustalaisista yksi 9:stä.

Hämeen eduskuntapuolueista vain vasemmistoliiton (yli 90 prosenttia) ja vihreiden (yli 80 prosenttia) enemmistö ei rajoittaisi maahanmuuttoa eikä kiristäisi turvapaikkapolitiikkaa Suomen omilla päätöksillä.

Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys saa ehdokkailta yllättävänkin selvän tyrmäyksen. Vain vajaa seitsemän prosenttia on täysin samaa mieltä väitteestä, että Suomen kannattaa liittyä Natoon. Kaiken kaikkiaan Nato-jäsenyyden kannalle on kallistunut joka viides vastannut ehdokas. 77 prosenttia noin 120 vastanneesta ehdokkaasta ilmoittaa vastustavansa Suomen Nato-jäsenyyttä, suurin osa jyrkästi.

Kahta vaille kaikkien demarien sekä vasemmistoliittolaisten lisäksi muun muassa kaikki perussuomalaisten ehdokkaat vastustavat Nato-jäsenyyttä. Myönteisimmin Natoon suhtautuvat kokoomuslaiset.

Ympäristöasioissa ehdokkaiden mielipiteet hajoavat täysin. Vihreiden kaikkien ehdokkaiden mielestä Suomen on torjuttava ilmastonmuutosta edelläkävijöiden joukossa myös lentoveron ja bensa-autojen kieltämisen kaltaisilla radikaaleilla ratkaisuilla. 54 prosenttia kaikista vastanneista ehdokkaista on eri mieltä, etunenässä perussuomalaiset (100 prosenttia).

Muissa puolueissa mielipiteet vaihtelevat enemmän tai vähemmän, pääosin enemmän.

56 prosenttia ehdokkaista – muun muassa yhtä vaille kaikki kokoomuslaiset ja enin osa perussuomalaisista – näkevät, että päästöttömään energiantuotantoon siirtyminen vaatii myös ydinvoiman lisärakentamista. SDP hajoaa asiassa kahtia, samoin keskusta. KD:n ehdokkaiden enemmistö on lisäydinvoiman kannalla.

Jyrkimmin lisäydinvoimaa vastustavat vihreät. Yksi heistäkin tosin ilmoittautuu ydinvoiman lisäämisen kannattajaksi.

 

Neljä viidestä vastanneesta parantaisi pääradan Helsinki–Tampere-väliä nykyisen ratakäytävän lisäraiteilla, ei uudella ”tunnin juna” -ratalinjauksella.

60 prosenttia ehdokkaista pitää Helsingistä Forssan kautta Poriin kulkevaa uutta rautatietä sekä tarpeellisena että realistisena tavoitteena, osa tosin hyvinkin varauksellisesti. Joissain perusteluissa esitetään, että rata kannattaisi rakentaa Forssaan Riihimäeltä tai Hämeenlinnasta. FL

Tämä juttu on toinen osa neliosaisesta minisarjasta, joka käsittelee Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden vaalikoneen antia.

Lue myös: Veronkorotuksia vai leikkauksia?

 

Äänestäjä, käy vaalikoneessa

Forssan Lehden ja Hämeen Sanomien yhteiseen vaalikoneeseen on vastannut suurin osa vaalipiirin ehdokkaista, myös iso osa eduskuntapuolueiden ulkopuolisten ryhmien ehdokkaista.

Vaalikoneen väittämiin otetaan kantaa asteikolla 0:sta (täysin eri mieltä) 100:aan (täysin samaa mieltä).

Vapaamuotoisissa perusteluissa ehdokkaat perustelevat kantojaan tarkemmin.

Vaalikoneessa voi tarkastella myös kaikkien yksittäisten ehdokkaiden vastauksia.

Käy tutustumassa vaalikoneeseen osoitteessa www.forssanlehti.fi/vaalikone/.

Uusimmat

Näkoislehti

10.7.2020

Fingerpori

comic