Lounais-Häme

Hämäläisille maaseutuyrityksille rahaa tarjolla – 4,5 miljoonaa euroa jaettavissa maaseudun investointitukina

Hämeen ELY-keskuksella on vielä rahaa mikro- ja pienyritysten investointeihin vuosille 2019–2020.
Tammelalainen Makuliha oy sai maaseudun yritystukea kuluttajapakattujen tuotteiden kehittämisinvestointiin. Arkistokuvassa toimitusjohtaja Riikka Ali-Lekkala ja myyntipäällikkö Pasi Kauppinen. Kuva: Tapio Tuomela
Tammelalainen Makuliha oy sai maaseudun yritystukea kuluttajapakattujen tuotteiden kehittämisinvestointiin. Arkistokuvassa toimitusjohtaja Riikka Ali-Lekkala ja myyntipäällikkö Pasi Kauppinen. Kuva: Tapio Tuomela

Kanta- ja päijäthämäläisille mikro- ja pienyrityksille on tarjolla investointitukea EU:n maaseuturahastosta. Hämeen ELY-keskuksella on vuosille 2019 ja 2020 käytettävissä vielä noin 4,5 miljoonaa euroa maaseudun yritystukiin.

Hämeessä maaseudulla sijaitsevat mikro- ja pienyritykset voivat hakea tukea investointeihinsa maaseuturahastosta. Rahoitusta myöntää Hämeen ELY-keskus, jolla on vielä kahdelle vuodelle rahaa käytettävissä yritysten tukemiseen noin 4,5 miljoonaa euroa.

– Tukiprosentti on pääsääntöisesti 20 prosenttia, joten se on jo ihan tuntuva apu investoinneissa. Koska tukea ei tarvitse maksaa takaisin, se voi mahdollistaa vähän suuremman tai laadukkaamman investoinnin kuin mitä yritys oli alun perin ajatellut, Hämeen ELY-keskuksen rahoitusasiantuntija Kari Palvaila kertoo.

Tällä ohjelmakaudella eli vuodesta 2014 lähtien maaseuturahastosta Hämeen ELY-keskukselta on saanut tukea noin 100 yritystä.

Pienistä konehankinnoista isoihin halli-investointeihin

Maaseuturahaston tukea voi saada investointeihin, jotka monipuolistavat ja lisäävät maaseudun elinkeinotoimintaa tai parantavat yritysten toimintaedellytyksiä ja kehittävät niiden kilpailukykyä.

Hankkeet voivat olla hyvinkin erilaisia.

– Pienimmät tuettavat hankkeet voivat olla 10 000 euron kone- tai laiteinvestointeja ja suurimmat jopa kahden miljoonan investointeja. Maaseutuohjelmasta on mahdollista hakea tukea myös yrityksen tuotannollisiin toimitiloihin ja niiden rakentamiseen ja laajentamiseen, Palvaila toteaa.

Hakuun tarjolla apua

Maaseuturahaston investointitukea haetaan sähköisesti Hyrrä-palvelussa. Julkisen rahan haussa voi törmätä byrokratiaan, mutta apua on tarjolla.

– Esimerkiksi ProAgrian HYMY-hankkeen yritysneuvojat antavat maksutta neuvoja ja auttavat hakuprosessissa. Lisäksi omalla alueella toimivien Leader-ryhmien sekä kehitysyhtiöiden asiantuntijat ovat käytettävissä rahoituksen hakuun liittyvissä kysymyksissä, Palvaila kertoo.

Palvailan mukaan tukea kannattaa hakea nyt. Varsinkin rakennushankkeiden kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, koska päätösten tekeminen voi edellyttää hankkeesta esimerkiksi lainvoimaisen rakennusluvan tai ympäristöluvan.

– Laajemmillekin rakennushankkeille jää kuitenkin mukavasti toteutusaikaa. Alustavasti on sanottu, että hankkeiden maksatusta tulee hakea viimeistään huhtikuuhun 2023 mennessä, Palvaila toteaa.

Tulevan ohjelmakauden eli vuosien 2021–2028 rahoituskehystä koskevia päätöksiä ennakoidaan saatavan aikaisintaan 2020 vuoden vaihteessa. Aikaistamalla investointeja yritys voi varmistaa rahoituksen myös vuoden 2021 investoinneille. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic