Lounais-Häme

Hämeen ehdokkaiden sote-mallit levällään – Vaalikonevastaukset paljastavat tilanteen sekavuuden

Forssan Lehden vaalikoneen vastausten perusteella poliitikot ovat nyt sormi suussa siinä missä äänestäjätkin.

Hämeen eduskuntavaaliehdokkaiden käsitykset siitä, kuinka sote-uudistusta tulee jatkaa hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen kaaduttua, ovat täysin levällään.

Forssan Lehden vaalikoneen ehdokasvastausten kirjo jättää lukijan lähinnä hämmennyksen tilaan. Ehdokkaiden vapaamuotoisten perustelujen paikoittainen hämäryys vain korostaa tilanteen epäselvyyttä.

Vaalikoneen mielipiteet jakanut väite kuuluu näin: Sote-uudistuksessa on hylättävä uuden maakuntatason rakentaminen ja palattava takaisin kuntavetoiseen malliin. Näin ollen Kanta-Hämekään ei tarvitse uutta maakunnallista sote-organisaatiota.

Karkeasti ottaen puolet ehdokkaista on väitteen kannalla ja puolet ei.

 

Helmikuussa laadittu väite ennakoi hallituksen sote-paketin kaatumisen ja siirsi jo katseen eteenpäin. Sen tarkoituksena oli myös avata ehdokkaiden kannat Kanta-Hämeen vapaaehtoiseen maakunnalliseen sote-organisaatioon, jonka rakentamista aletaan piakkoin valmistella Hämeen liiton johdolla.

Jostain syystä osa ehdokkaista vaikuttaa kuitenkin mieltävän ”maakunnallisen organisaation” vain eronneen hallituksen ajamaksi maakuntamalliksi. Sitä, että ”kuntavetoisen mallin” määritelmä vaihtelee poliitikosta toiseen, ei voi enää pitää yllätyksenä, sillä asiasta ei vaikuta löytyvän selvyyttä puoluetoimistoissakaan.

 

Enemmistö kokoomuksen hämäläisistä ehdokkaista ei kannata kuntavetoiseen sote-uudistukseen palaamista, vaikka kokoomus puolueena kääntyi juuri kovaan ääneen ajamaan sitä – kuvaavaa tämäkin. Sen sijaan perussuomalaisten ylivoimainen enemmistö on vastauksissaan tämän kokoomuksen uuden linjauksen linjoilla, samoin selvä enemmistö kristillisdemokraattien ehdokkaista.

SDP:n hämäläisehdokkaat kysymys jakaa liki tasan kahtia. Keskustalaiset pitävät kiinni maakuntatasoisesta sote-mallista. Sen kannalla ovat myös yhtä vaille kaikki vihreät sekä vasemmistoliittolaisten lievä enemmistö.

 

Kuluneella hallituskaudella tehty nukutusleikkausten keskittäminen aluesairaaloista keskussairaaloihin hajottaa hämäläisehdokkaat osin yllättävälläkin tavalla.

Pääoppositiopuolue SDP:ssä keskittämistä kannatetaan huomattavasti innokkaammin kuin siitä päättäneissä hallituspuolueissa. Hämeen demariehdokkaista vain kolme 14:stä eli noin 20 prosenttia päästäisi anestesialeikkaukset takaisin aluesairaaloihin.

Kokoomuksessa keskittämisen takana on 75 prosenttia ehdokkaista. Sen sijaan keskustan ehdokkaista peräti kahdeksan kymmenestä palauttaisi nukutusleikkaukset aluesairaaloihin.

Perussuomalaisten 13:sta kysymykseen vastanneesta ehdokkaasta yhdeksän kannattaa keskittämisen perumista.

Vihreistäkin tällä kannalla on yli 70 prosenttia ja vasemmistoliittolaisista reilusti yli puolet ehdokkaista. KD jakautuu asiassa kutakuinkin kahtia.

Kaikkien vastanneiden ehdokkaiden lievä enemmistö (55 prosenttia) peruisi hallituksen ratkaisun ja sallisi nukutusta vaativat leikkaukset myös aluesairaaloissa. FL

Tämä juttu on kolmas osa neliosaisesta minisarjasta, joka käsittelee Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden vaalikoneen antia.

Äänestäjä, käy vaalikoneessa

Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden yhteiseen vaalikoneeseen on vastannut suurin osa vaalipiirin ehdokkaista, myös iso osa eduskuntapuolueiden ulkopuolisten ryhmien ehdokkaista.

Vaalikoneen väittämiin otetaan kantaa asteikolla 0:sta (täysin eri mieltä) 100:aan (täysin samaa mieltä).

Vapaamuotoisissa perusteluissa ehdokkaat perustelevat kantojaan tarkemmin.

Vaalikoneessa voi tarkastella myös kaikkien yksittäisten ehdokkaiden vastauksia.

Käy tutustumassa vaalikoneeseen täällä.

Lue myös: Hämäläisehdokkaat haluavat rajoittaa maahanmuuttoa kansallisesti – Ilmastonmuutoksen hillitseminen jakaa mielipiteet (2/4)

Lue myös: HäSan vaalikone paljastaa ehdokkaiden tärkeimmät erot – Veronkorotuksia vai leikkauksia? Onko sosiaaliturva liian antelias? (1/4)

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic