Lounais-Häme Ypäjä

Hallinto-oikeuden päätös paljastaa monta epäkohtaa Ypäjän kunnanjohtajan valintaprosessissa

Hämeen hallinto-oikeuden päätös kumota kunnanvaltuuston vuoden 2017 maaliskuussa tekemä kunnanjohtajan valinta pakottaa Ypäjän kunnan parantamaan ensi maanantaina alkavaa uuden kunnanjohtajan valintaprosessia.
Ypäjän kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Saastamoinen sanoo, että edellisestä kunnanjohtajan hakuprosessista otetaan oppia. KUVA: Tapio Tuomela

Ypäjän kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Saastamoinen (kok.) sanoo uuden kunnanjohtajan haun Ypäjälle käynnistyvän ensi maanantaina. Hakuaika kestää aina 11. päivään tammikuuta.

Saastamoinen sanoo, että Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös kumota valtuuston päätöksen nykyisen kunnanjohtajan Sam Vuorisen valinnasta Ypäjän kunnanjohtajaksi ei vaikuta uuden kunnanjohtajan valintaan. Saastamoinen sanoo, että kunta ei lähde valittamaan päätöksestä.

Myrskylän kunnanvaltuusto päätti viime kuussa valita Vuorisen Myrskylän kunnanjohtajaksi ja Vuorinen on ilmoittanut irtisanoutuvansa Ypäjän kunnanjohtajan tehtävästä 21. päivä tätä kuuta kahden kuukauden irtisanomisajalla. Ypäjän valtuusto päätti, että Vuorinen jatkaa va. kunnanjohtajana siihen saakka.

 

Hallinto-oikeuteen Vuorisen valinnasta vuoden 2017 maalikuussa Ypäjän kunnanjohtajaksi valitti nykyisin Karkkilan hallintojohtajana toimiva Maarit Sihvonen, joka toimi valitusta tehdessään Humppilan hallintojohtajana.

Saastamoisen mukaan hallinto-oikeuden ratkaisu perustui siihen, ettei kunta kyennyt perustelemaan riittävästi kokonaisarviota Vuorisen paremmuudesta. Sihvosen mukaan valinnan eri vaiheessa tehdyt muistiot olivat puutteellisia.

Saastamoinen sanoo oikeusprosessista opitun sen, että nyt uutta kunnanjohtajaa valittaessa muistiot tehdään tarkemmin ja kokonaisarvio perustellaan riittävästi. Hallinto-oikeuden ratkaisun mukaan kunnanvaltuuston päätöksessä syntyi tasa-arvolain mukainen syrjintäolettama, koska virkaan valittiin vähemmän kuntapuolella ansioitunut Vuorinen.

 

Hallinto-oikeuden ratkaisussa Sihvonen katsotaan niin koulutukseltaan kuin kuntapuolen kokemukseltaan Vuorista ansioituneempana. Kunnanhallitus oli perustellut Vuorisen valintaa kokonaisarvioinnilla.

Molemmat hakijat olivat osallistuneet soveltuvuusarviointiin, josta kunnanhallitus sai asiakirjojen mukaan vain suullisen ilmoituksen eikä arviointia ole saatavissa kirjallisena. Myöskään hakijoiden haastattelusta ei olut tehty muistioita.

Kunnanhallituksen kokonaisarvion perustelut ovat jäänet vajaiksi. Lisäksi Vuoriselle oli varattu tilaisuus esittäytyä valtuustolle ennen valintaa. Tätä mahdollisuutta ei tarjottu Sihvoselle.

Hallinto-oikeuden mielestä kunta ei ole osoittanut, että Vuorisen valinnalle olisi ollut muusta seikasta kuin sukupuolesta johtunut hyväksyttävä syy. Näin hallinto-oikeus päätyi kumoamaan kunnanvaltuuston päätöksen tasa-arvolain vastaisena.

 

Lue myös: Maarit Sihvosen valitus läpi: Hallinto-oikeus kumosi Sam Vuorisen valinnan Ypäjän kunnanjohtajaksi

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic