Lounais-Häme

Hämeen Heimoliitto porskutti 90 vuotta, mutta nyt ovat muutokset edessä

Kotiseututyötä yli 90 vuotta tehnyt Hämeen Heimoliitto aikoo lopettaa toimintansa yhdistyksenä. Tilalle on tarkoitus perustaa säätiö, joka voi jakaa apurahoja hämäläiseen kotiseututyöhön.

-Hämäläinen kotiseututyö hyötyy parhaiten toiminnastamme, kun säätiö jakaa avustuksia kotiseututyölle, perustelee puheenjohtaja Elisa Göös yhdistyksen jäsentiedotteessa.

Pyysimme Göösiltä haastattelua, mutta hän ei halua kommentoida, ennen kuin yhdistyksen lakkauttamisesta on liiton ylimääräisen yleisen kokouksen päätös. Kokous ja syysseminaari pidetään Lahdessa 18. marraskuuta.

Hämeen Heimoliiton toiminta-aluetta on koko historiallisen Hämeen alue eli Pirkanmaa, Päijät-Häme ja Kanta-Häme. Liiton kotipaikka on Hämeenlinna.

-Muutokset maakunnissa ja kunnissa sekä perinteisen kivijalkamme, julkaisutoiminnan eli kirjojen toimittamisen loppuminen, vaikuttivat myös Hämeen Heimoliiton säätiöittämiseen, Göös kirjoittaa jäsentiedotteessa.

 

Hämeen Heimoliiton toiminnan kulmakivenä ja myös rahoituksen lähteenä on pitkään ollut julkaisutoiminta. Liitto julkaisi 1950–1980-luvuilla muun muassa laajan, tieteellisen Hämeen historia -sarjan. Julkaisuohjelmaan on kuulunut lisäksi lukuisia pienempiä julkaisuja ja kirjasarjoja.

Nykyään kyläkirjojen ja kotiseutulehtien toimittaminen on arkipäiväistynyt ja helpottunut omakustanteiden myötä, joten moni paikallisyhdistys tuottaa teoksensa itse.

Heimoliiton perustamisen aikoihin vuonna 1925 sen tehtäviksi määriteltiin lisäksi historiallisten muistomerkkien suojelu, matkailun edistäminen ja maakuntajuhlien järjestäminen. Liitto keräsi 1930-luvulla muun muassa adressin Hämeen historiallisen linnan vapauttamiseksi vankilakäytöstä.

-Muistomerkkien suojelua hoitaa nykyään moni siihen perehtynyt järjestö tai muu taho. Matkailun edistämiseen ovat tulleet alan ammattilaiset, toiminnanjohtaja Sinikka Keino kirjoittaa jäsentiedotteessa.

Maakuntajuhlat kukoistivat 1930-luvulla. Tuolloin juhlissa saattoi olla jopa 8 000 osallistujaa. Vuosikymmenten mittaan Hämeen Heimojuhlan kävijämäärät vähenivät muutamiin kymmeniin.

 

Jo viime keväänä Heimoliiton sääntömääräinen kokous päätti, että liiton varallisuudesta perustetaan säätiö, joka voi tukea hämäläistä kotiseututyötä jakamalla apurahoja yhteisöille.

Puheenjohtaja Göös ei halua puhua Heimoliiton varallisuudesta eikä siitä, minkä suuruisia apurahoja mahdollisesti olisi jaettavaksi, koska koko säätiötä ei vielä ole olemassa. Lisää tietoja hän lupaa sen jälkeen, kun yhdistyksen purkamista on käsitelty ylimääräisessä yleisessä kokouksessa.

Hämeen Heimoliiton taloutta on rasittanut liikehuoneisto asunto-osakeyhtiö Hallituskatu 22:ssa Hämeenlinnassa. Huoneistossa oli aiemmin liiton toimisto sekä julkaisujen myyntiä. Tilaa vuokrataan myös kokoustilaksi yhdistyksille.

Vuodesta 2013 lähtien liitto on yrittänyt päästä eroon huoneistosta, mutta lahjoitus- ja myyntiyrityksistä huolimatta osakkeet ovat edelleen Heimoliiton omistuksessa. Liiton toimisto puolestaan oli viimeksi Hämeenlinnan Palokunnankatu 15:ssä. Sen palvelut päättyivät ja ovet sulkeutuivat tällä viikolla. FL

 

Hämäläisten yhdistys
Hämeen Heimoliitto perustettiin Hämeenlinnassa vuonna 1925.Toimialueena Kanta-Häme, Päijät-Häme ja Pirkanmaa.Järjestänyt maakuntajuhlia ja retkiä ja toimittanut kotiseutuaiheisia kirjoja.JulkaisujaMerkittäviä julkaisuja mm. 9-osainen Hämeen historia (1954–1986) sekä 21-osainen Hämeenmaa-sarja,Viimeksi julkaistu hämäläisen kirjallisuuden antologia Kultaisilla teillä (2012).JuhliaHämeen maakuntajuhlat, kulta-aikaa 1930-luku.Viime vuosina Hämeen Heimojuhlaa on vietetty yksipäiväisenä.Jakanut vuosittain Häme-teko -palkintoa merkittävälle hämäläiselle kotiseututeolle tai hämäläiselle kulttuurille.ToimistoOli viimeksi Hämeenlinnan Palokunnankadulla. Suljetaan ja julkaisujen myynti siellä lopetetaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic