Lounais-Häme

Hämeen ja Pirkanmaan sairaalayhtiö eteni äänestyksessä

Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit jatkavat 8 tähden sairaalan nimellä kulkevaa yhteistyötään. Sen tavoitteena on yhteisen alustayhtiön perustaminen tuottamaan ainakin osa alueen erikoissairaanhoidon palveluista.

Näin päätti tiistaina Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuusto painotetuin äänin 100–48.

 

Loppilainen Kristiina Tuohimaa-Salminen (vihr.) teki hallituksen esityksestä poikkeavan esityksen, ettei sairaanhoitopiiri veisi suunnitelmaa eteenpäin, vaan yhteisen alustayhtiön perustaminen jäisi tulevien maakuntien vastuulle.

Jos taas maakuntaa ei jostain syystä perusteta, tulisi esityksen mukaan asia ja vaihtoehdot tuoda uudelleen kuntien harkittavaksi.

Riihimäen seudun valtuutetut kannattivat muutosesitystä, mutta jäivät tappiolle, koska Forssan ja Hämeenlinnan seutujen valtuutetut kannattivat suunnitelman eteenpäin viemistä.

 

Valtuuston päätöksen mukaisesti maakunnat kytketään mukaan hankkeen jatkovalmisteluun ja käynnistetään neuvottelut myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin osallistumisesta yhteistyöhön.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on hyväksynyt yhteistyön tiivistämisen jo aikaisemmin.

Suunnitelma on mahdollista toteuttaa, vaikkei maakuntia jostain syystä perustettaisikaan. Sitä kuitenkin kehitetään tiiviissä yhteistyössä maakuntien muutosorganisaatioiden kanssa.

Riihimäen suunnalla on ollut pelkoja siitä, ettei seudun ja Kanta-Hämeenkään ääni kuulu suuressa TAYS-yhteistyössä. Jos Etelä-Pohjanmaa tulee mukaan, alueella on lähemmäs miljoona asukasta.

Tällä kertaa sairaanhoitopiirin yhtymävaltuustolla oli päätettävänään useita suuria asioita. Puheenvuoroja käytettiin kuitenkin 8 tähden sairaalan lisäksi vain taloudesta.

Sairaanhoitopiirin johdolle annettiin kiitosta siitä, että monin tavoin turbulentissa tilanteessa sairaalaa on hoidettu tehokkaasti. Tekemisen ja eteenpäin menon meininki oli pantu merkille myös tarkastuslautakunnassa. FL

 

Vastaus kilpailuun

Erikoissairaanhoidon toimintaympäristö muuttuu nopeasti: kilpailu henkilöstöstä ja asiakkaista kiihtyy.

Jo nyt asiakas voi valita, mistä haluaa erikoissairaanhoidon palvelut.

8 tai 9tähden sairaalan väestöpohja on noin 900 000 asukasta, jos Etelä-Pohjanmaa on mukana.

Alustayhtiötä tarvitaan kehittämiseen, koska se on sairaanhoitopiirejä ketterämpi toimija.

Ideana on, että yhtiö tuottaa palveluita, mutta järjestämisvastuu on maakunnilla.

Muita päätöksiä

Kanta-Hämeen keskussairallaan perustetaan saattohoitoon erikoistunut palliatiivinen poliklinikka syyskuun alusta alkaen.

Valtuusto perusti myös useita erikoislääkärien virkoja ja sairaanhoitajien toimia.

Sairaanhoitopiirin kiinteistöjen tasearvoja alennetaan vuoden 2018 tilinpäätöksen yhteydessä max 60 miljoonaa euroa.

Uusimmat

Fingerpori

comic