Lounais-Häme

Hämeen kokoomuksen ratakannanotto hämmentää: piiri ilmoitti ajavansa lentorataa pääradan edelle – "Tukee Lahden suuntaan nousevaa rataosuutta"

Kokoomuspiiri ajaa pääkaupunkiseudun lentorataa pääradan kolmannen raiteen edelle.
Hämeen kokoomuslaiset sekoilevat "yhteisten" ratakannanottojensa kanssa. Päijäthämäläisten mielestä lentorata pitäisi toteuttaa ennen pääradan kolmatta raidetta. Kantahämäläiset ovat toista mieltä.

Hämeen kokoomuksen kannanotto raideinvestointien tärkeysjärjestyksestä herättää hämmennystä Kanta-Hämeessä. Puolueen piirikokous julkisti keskiviikkona kannanoton, jossa vaaditaan Helsinki-Vantaan lentoasemalta Keravalle kulkevan lentoradan nostamista raidehankkeiden ykköseksi – muun muassa pääradan Riihimäki–Tampere-välin kolmannen raiteen edelle.

Näkemys on tyystin toinen kuin Kanta-Hämeen päärata-aktiiveilla, jotka ovat yrittäneet parhaansa mukaan todistella, että tukkoinen päärata on saatava vetämään lisäraiteella tai -raiteilla, ennen kuin moninkertaisesti kalliimpaa lentorataa kannattaa ryhtyä rakentamaan. Isojen raidehankkeiden toteutusjärjestyksestä käydään kovaa taistoa.

Kannanottoon vaikutti se, että kokous pidettiin Päijät-Hämeessä, myöntää Hämeen kokoomuksen puheenjohtaja, lahtelainen Juha Rostedt.

– Piirin kokouksia pidetään eri puolilla vaalipiiriä, ja meillä on ollut tapana, että kokouspaikan alueen jäsenet valmistelevat kannanottoja usein juuri sitä aluetta eniten koskettavista asioita.

Kannanoton sisällöstä ei Rostedtin mukaan käyty piirikokouksessa minkäänlaista väittelyä.

– Lentorata nostettiin siihen siksi, että se tukee myös tätä Lahden suuntaan nousevaa rataosuutta. Emme ottaneet tässä millään muotoa kantaa pääradan kolmatta raidetta vastaan vaan totesimme, että lentorata tukee aikanaan meitä kaikkia.

Pääradan puolesta taisteleva loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) ei halua kommentoida lainkaan piirinsä kannanottoa.

Piirijärjestön hallituksen jäsen Jenna Kankaanpää Hämeenlinnasta vahvistaa, että Hämeen piirin yhteisenä kannanottona esitetty linjaus on vain päijäthämäläisten mielipide. Kankaanpää vakuuttaa, että hänelle ja muille Kanta-Hämeen kokoomuslaisille pääradan lisäraide on edelleen raidehankkeiden kiistaton ykkönen.

Kannanotto on huvittava esimerkki siitä, kuinka vaikeaa ja jopa luonnotonta koko Hämeen vaalipiirin kokoisen piirijärjestön kannanmuodostus on alueellisesti merkittävissä hankkeissa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020

Uusimmat