Lounais-Häme

Hämeen liiton kulttuuripalkinto forssalaiselle kulttuuriyhdistys Kuviolle

Kun Minna Lehtola vastasi puhelimeen ja hänelle alettiin puhua Hämeen liiton kulttuuripalkinnosta, hän valmistautui kaivamaan esiin jonkin jäsentahon yhteystietoja.

-Mutta palkinto tulikin meille! Se oli erittäin yllätyksellistä, ja olemme erittäin iloisia saadusta huomiosta, sanoo kulttuuriyhdistys Kuvio ry:n vastaava tuottaja.

Lehtolalle tunnustus antaa energiaa.

-Välillä jää miettimään, huomaako tätä meidän töissä pakertamista kukaan, mutta tällaisessa tilanteessa tajuaa, että kyllä se huomataan.

 

Minna Lehtola on toiminut Kuvion vastaavana kulttuurituottajana yli kaksi vuotta, miltei yhdistyksen perustamisesta lähtien. Yhdistyksellä on Forssassa Saksankatu 1:ssä toimisto, jossa työskentelee Lehtolan lisäksi tällä hetkellä työpajaohjaajia, vammaisten kulttuuripalveluista selvitystyötä tekevä hanketyöntekijä sekä toimistotyöntekijä.

Yhdistyksen toimintaan kuuluu alueensa kaikenlaiseen kulttuuriin liittyvä tiedottaminen, vaikuttaminen, kehittäminen, neuvominen ja opastaminen sekä yhteistyön lisääminen.

Lehtolan mukaan ydintoiminnaksi ovat muotoutuneet taiteilijoiden tukeminen ja kuntien kulttuuripalveluiden vahvistaminen.

-Monessa kunnassa kulttuuripalvelut ovat pieni prosenttiosuus esimerkiksi kirjastonjohtajan työnkuvasta ja työajasta. Se ei riitä alueen kulttuuritoiminnan vahvana pitämiseen.

 

Aivan erityinen rooli Kuvion toiminnassa on lasten ja nuorten kulttuurilla. Ensiksi Lehtola veti opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa Kylien lapset -hanketta, joka poiki erilaisia työpajoja, harrastustoimintaa, kiertueita, ja esityksiä kaikille yhdistyksen alueen lapsille.

Viime vuonna Kuvio päätti perustaa yhdistyksen yhteyteen Leka -leikki ja kasvu verkostomaisen lastenkulttuurikeskuksen tukemaan yhdistyksen jo olemassa olevaa lasten ja nuorten kulttuuritoimintaa.

-Se on meille iso saavutus, josta voimme olla ylpeitä. Sille on tarvetta, johon pystymme vastaamaan, sanoo Lehtola.

Kuvio ry kuuluu myös Suomen lastenkulttuurikeskustenliittoon.

 

Viime elokuussa Kuvio toteutti ensimmäistä kertaa Nexus-tapahtumaviikon Euroopan maaseudun kehittämisrahaston tuella. Sen teemoja olivat kierrätys ja rajojen rikkominen avantgarden hengessä.

Nexus toi yhteen kansainvälisiä, valtakunnallisia ja paikallisia taiteilijoita.

-Saimme siitä paljon positiivista palautetta. Tarinat uusista ystävyyssuhteista, ainutlaatuisesta tilaisuudesta ja unohtumattomista muistoista levisivät alueelta maailmalle, kertoo Lehtola.

 

Kuvion tapahtumakalenterissa konsertit ja teatteriesitykset sekoittuvat iloisesti työpajoihin ja joulumarkkinoihin. Yhdistys levittää kulttuuri ihan jokaiselle -periaatetta koko toiminta-alueellaan, joka rönsyilee Kanta-Hämeestä Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle.

Kulttuurituottajan mukaan sen yhteisöjäsenillä on ollut pitkäaikaisia yhteistyökuvioita jo kauan ennen kulttuuriyhdistys Kuviota, joten verkoston levittäytyminen maantieteellisesti moneen suuntaan on tapahtunut luonnostaan.

-Emme halua jumiutua tämmöisiin kunta- tai maakuntarajoihin, nauraa Lehtola.

 

Tällä hetkellä Kuviolla on viiden kuntajäsenen lisäksi yli kolmekymmentä yhteisöjäsentä ja parikymmentä henkilöjäsentä. Tämän vuoden aikana jäsenmäärä on kasvanut nimenomaan yksittäisten ihmisten kautta.

-Meidän toiminta on kohdistettu enemmän yhteisöille ja kunnille, mutta on kiva, kun henkilöjäsenten määrä kasvaa, ja ryhdyttävä miettimään, kuinka ottaa heitä toimintaan mukaan, sanoo Lehtola. FL

 

Kulttuuriyhdistys Kuvio
Tavoitteena vahvistaa jäsentensä toimintaedellytyksiä kulttuurialalla sekä kulttuurin asemaa ihmisten jokapäiväisessä elämässä, yhteiskunnassa ja elinkeinoelämässä.Perustettu joulukuussa 2013.5 kuntajäsentä, Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä, yli 30 yhteisöjäsentä ja noin 20 henkilöjäsentä. Hämeen liiton kulttuuripalkintoHämeen liiton vuosittain myöntämä palkinto kulttuurin alalla ansioituneelle, maakunnassa asuvalle tai työskentelevälle henkilölle tai ryhmälle.Myönnetty vuodesta1991Palkinnon saajan valitsee Hämeen maakuntahallitus.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti