Lounais-Häme

Hämeen liiton Lipsanen: Riihimäen selvitys maakunnan vaihtamisesta osoitti Kanta-Hämeen kilpailukyvyn

Hämeen liiton kehittämisjohtaja Matti Lipsanen on tyytyväinen Riihimäen vaihtoehtoisselvityksiin. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeen liiton kehittämisjohtaja Matti Lipsanen on tyytyväinen Riihimäen vaihtoehtoisselvityksiin. Kuva: Esko Tuovinen

Riihimäen maakunnan ja sairaanhoitopiirin vaihtamista koskevien selvitysten tulokset ovat mannaa Kanta-Hämeen maakunnalle, näkee Hämeen liiton kehittämisjohtaja Matti Lipsanen.

– Niiden perusteella Kanta-Häme on jatkossakin kilpailukykyinen ja hyvä yhteistyösuunta Riihimäelle, hän summaa.

Selvät edut vähissä

Elinvoimaselvityksen perusteella Uuteenmaahan siirtyminen lisäisi Riihimäen houkuttelevuutta asuinpaikkana ja terästäisi näin asukashankintaa.

– Mutta kun mennään muihin tekijöihin kuten hallintoon, yhteistyöhön, edunvalvontaan, koulutukseen ja TKI-rahoitukseen, Kanta-Häme näyttää vahvemmalta vaihtoehdolta, Lipsanen sanoo.

– Kiinnostavaa on, että elinkeinoelämälle maakuntakysymys ei ole selvityksen mukaan ollenkaan oleellinen asia.

Sote-selvitys ei paljastanut lainkaan siirtymistä puoltavia eroja esimerkiksi palvelujen kustannuksista tai laadusta.

– Kanta-Häme on siinäkin suhteessa kaikin puolin kilpailukykyinen. Lisäksi Kanta-Hämeen sote-rakenteissa pysyminen todettiin ymmärrettävästi selvästi riskittömimmäksi ratkaisuksi.

Riihimäen kaupunginvaltuusto tuskin päätyy joulukuussa Kanta-Hämeen jättämiseen, kun selviä hyötynäkökohtia ei nyt löytynyt tämän enempää. Käytännössä selvityspaketin tulokset lopettanevat keskustelun Riihimäen irtautumisesta ja Kanta-Hämeen hajottamisesta.

– Kyllä tässä helposti sellaisenkin johtopäätöksen voisi vetää, että Riihimäen kannattaa pysyä Kanta-Hämeessä, Lipsanen toteaa.

Yhteinen tilannekuva

Maakunnan vaihtamista koskeva MDI Public Oy:n elinvoimaselvitys tehtiin yhteistyössä Hämeen liiton kanssa. Nordic Healthcare Groupin sote-selvitystyöhän osallistui Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri.

– On tärkeää, että kun keskustelua käydään ja ratkaisuja tehdään, meillä on yhteinen pohja, yhteinen tilannekuva ja yhteiset numerot, joita olemme olleet yhdessä valmistelemassa, Lipsanen sanoo.

– Hyvä asia on sekin, että selvityksiä tekemään saatiin NHG ja MDI, jotka ovat tahoillaan Suomen kovimpia tekijöitä tämäntyyppisissä selvityksissä.

Riihimäen vaihtoehtoisselvitykset julkistettiin keskiviikkona. Ne löytyvät täältäFL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic