Lounais-Häme

Hämeen liitto palkitsi tv:stä tutut – Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöille kulttuuristipendi

Hämeen liitto palkitsi maata tutkivat historiaharrastajat
Hangastenmäen linnavuori Janakkalassa on yksi Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöiksi nimetyn ryhmän löydöistä. Kuusihenkiseen harrastaja-arkeologiryhmään kuuluvat muun muassa Mikko Mäkelä (vas.) ja Reijo Hyvönen. Arkistokuva vuodelta 2016 Kuva: Juhani Salo
Hangastenmäen linnavuori Janakkalassa on yksi Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöiksi nimetyn ryhmän löydöistä. Kuusihenkiseen harrastaja-arkeologiryhmään kuuluvat muun muassa Mikko Mäkelä (vas.) ja Reijo Hyvönen. Arkistokuva vuodelta 2016 Kuva: Juhani Salo

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät ry sai Hämeen liiton kulttuuristipendin.

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät on joukko, jota yhdistää kiinnostus luonnossa liikkumiseen, metallinetsintään, historiaan ja ennen kaikkea kotiseuturakkaus Hämeeseen.

Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät ry perustettiin vuonna 2012. Sen jäsenet ovat harrastaneet metallinetsintää 6–28 vuotta.

Yhdistys pyrkii jakamaan suurelle yleisölle tietoa Suomen esihistoriasta, muun muassa sosiaalisen median kautta. Ryhmä kartoittaa metallinetsimillä Suomea ja aivan erityisesti muinaisen Hämeen aluetta.

Aarteina etsinnöistä löytyy muinaisesineitä ja ennestään tuntemattomia muinaisjäännöksiä.

– Pidämme myös tilaisuuksia metallinetsinnästä ja laitteen käytöstä, sekä luennoimme muun muassa kouluille ja erilaisille yhdistyksille Suomen historiasta, löydöksistämme, esihistoriallisista kalmistoista ja kylänpaikoista, kertoo ryhmän johtohahmo Reijo Hyvönen.

Toiminta on ympärivuotista. Sulan maan aikaan ryhmä suorittaa maastotutkimuksia, ja talven aikana kartoitetaan mahdollisia uusia etsintäkohteita.

– Tutkimme vanhoja karttoja, laserkeilausaineistoa, kirjallisuutta ja haastattelemme ihmisiä, Hyvönen lisää.

Yhdistys on ollut tekemässä harrastuksestaan ohjelmasarjaa Ylelle. Toiminta on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta.

Harrastajat ovat osallistuneet myös monien löytämiensä muinaisjäännösten arkeologisiin jatkotutkimuksiin, sekä olleet arkeologien ja museoviraston apuna monissa inventoinneissa.

Yhdistys ei vielä ole tehnyt päätöstä, miten Hämeen liiton myöntämä 2 000 euron arvoinen kulttuuristipendi hyödynnetään.

– Olemme pitkään haaveilleet maatutkan hankkimisesta. Tämä huomionosoitus antaisi sen hankkimiselle mahdollisen pesämunan, Hyvönen pohtii.

Yhdistykseen kuuluvat Reijo Hyvösen lisäksi Ossi Kupila, Pekka Kupila, Jussi Nieminen, Mikko Mäkelä, Tomi Virtanen ja kunniajäseneksi kutsuttu filosofian tohtori, arkeologi Anna Wessman Helsingin yliopistosta.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic