Lounais-Häme

Hämeen luontokeskuksen koululaisten taidenäyttelyssä tärkeimpiä ovat luonto ja kekseliäisyys

Värikäs taulu, jossa seikkailevat metsän eläimet. Käpy, josta on tullut lammas. Hämeen luontokeskuksen keskiviikkona avautuneessa Luonnon luomaa -taidenäyttelyssä valokeilaan pääsee koululaisten tapa katsoa luontoa.

Esillä näyttelyssä on Letkun ja Portaan koulujen oppilaiden töitä. Mukana on ollut kaikkiaan lähes kahdeksankymmentä oppilasta, ja heidän töissään avautuu värikäs, kekseliäs ja sympaattinen maailma. Materiaalit moneen työhön ovat suoraan luonnosta. On käpyjä, sammalta, haituvia.

11-vuotias Iida Närhi on tehnyt näyttelyyn pieniä eläimiä luonnonmateriaaleista.

-Siilin tein lehdistä, kuivatetusta sienestä ja kukan höytyvistä. Sieni on kyllä vähän litistynyt, hän kertoo.

Närhestä töiden tekeminen oli kivaa.

– On kivaa tehdä jotain käsillä, silloin ei ole tylsää, hän sanoo.

Anna Joutsenneva, 9, ja Lumia Kytöluoto, 10, ovat tehneet kävyistä eläimiä.

-Kyllä me aika paljon mietittiin, että mitä tehdään, mutta ei se tekeminen sitten ollut vaikeaa, he sanovat.

Metsäluonto on molemmille tuttua muutenkin. He käyvät usein metsässä leikkimässä ja kävelemässä.

 

Näyttelyä on Letkun koulussa tehty jo keväästä asti. 1.–3. luokan opettaja Maija Lehti kertoo, että projekti vei oppilaat ulos luontoon ja yhdessä tekemään, mikä on uudenlaisen oppimisen ydintä.

-Töitä tehtiin yhdessä, se on tärkeää. Käytimme paljon luonnonmateriaaleja, joita kerättiin lähiympäristöstä. Teimme näitä myös eri aineiden tunneilla: ympäristöopin, kuviksen, liikunnan ja käsityön, Lehti sanoo.

Letkun koulussa luonto on usein muutenkin osa opetusta.

– Käytämme tosi paljon metsää oppimisympäristönä. Kun menee ulos, on metsä lähellä. Koulun pihalla kasvaa hedelmäpuita. Meillä on myös onkimismahdollisuus ja marjametsät vieressä. Voimme monesti lähteä ulos asiaa katsomaan ja samalla oppimaan, Lehti sanoo.

Luontokeskuksen taidenäyttely on avoinna 12.11. asti. Lasten taidenäyttelyillä on luontokeskuksessa jo pitkä perinne.

-Aloitimme vuonna 2005, ja sen jälkeen on vuosittain kutsuttu mukaan yhteistyökuntien kouluja ja päiväkoteja. Haluamme tarjota koululaisille tilan, johon he voivat tuoda taidetta muidenkin katsottavaksi. Näyttely on aina piristysruiske, joka tuo väriloistoa syksyyn, luontokeskuksen palvelupisteen hoitaja Titta Jylhänkangas sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic