Lounais-Häme

Hämeen poliisi huolissaan huumeratti-ilmiöstä: viime viikolla Hämeessä huumekuskien piikki

Yhä useampi kärähtänyt rattijuoppo on sekaisin joko huumeista tai huumeiden ja alkoholin yhteisvaikutuksen vuoksi.

Viime viikolla Hämeessä tavattiin tavanomaisessa partioinnissa 18 huumerattia. Edellisen viikon vastaava luku oli kahdeksan. Huumerattien osuus tavatuista rattijuopoista oli ennätykselliset 65 prosenttia.

Hämeen poliisi on seurannut huolestuneena huumeratti-ilmiön yleistymistä syksyn aikana.

-Ilmiö ei ole uusi vaan samansuuntainen kehitys on havaittu mm. Tanskassa ja Ruotsissa joitain vuosia sitten. Kehitys on nyt havaittavissa niin Hämeessä kuin laajemminkin Suomessa, Hämeen poliisi tiedottaa.

Tyypillisesti huumeiden vaikutuksen alaisena ajelee mies (15 tapausta) mutta aina joukkoon sopii myös muutama naiskuljettajakin (3). Hämeessä suurin osa huumerateista on amfetamiinin vaikutuksen alaisena tai sitten kannabispositiivisia.

Hämeen poliisi tehostaa edelleen rattijuopumusvalvontaa ja käyttää mahdollisuuksien mukaan lain suomia pakkokeinoja tutkinnan yhteydessä.

 

Huumeratteja tavataan liikenteestä ympäri vuorokauden, mikä osaltaan asettaa valvonnallisen haasteen poliisille. Huumeiden käyttäjällä ei ole välttämättä normaalia vuorokauden rytmitystä vaan liikutaan ja autoillaan kelloajoista riippumatta.

Kiinnijääneitä rattijuoppoja ja huumeratteja oli eniten Lahden alueella. Riihimäellä huumeratteja jäi kiinni toiseksi eniten. Alkoholia nauttineita oli ratissa huolestuttavan paljon myös Heinolassa

Valtaosa huumerateista liikkuu henkilöautolla ja yleensä vielä ilman ajo-oikeutta. Usein myös ajoneuvo on jonkun muun omistuksessa.

-Auton takavarikointi ei näissä tapauksissa auta saamaan huumeratteja pois liikenteestä. Lain mukaan poliisi voi takavarikoida auton vain jos epäilty itse omistaa ajamansa ajoneuvon, poliisi toteaa.

Tarkasteluajankohtana liikennevahinko-onnettomuuden yhteydessä tavattiin neljä huumerattia. Kiinniotoissa paljastuu usein myös muita rikoksia.

vii

Aiemmin Päijät-Hämeessä käytettyä Tie Selväksi -hanketta laajennetaan koskemaan myös Kanta-Hämettä. Hankkeessa puututaan alle 25-vuotiaiden rattijuopumuksiin kokonaisvaltaisesti ja selvitetään epäillyn elämäntilannetta laajemmin. Tarkoituksena estää syrjäytymistä ja mahdollista uusintarikollisuutta yhteistyössä sosiaalityöntekijöiden kanssa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic