Lounais-Häme

Hämeen poliisi osallistuu Uudenmaan sulkemiseen: "Kattava määrä valvontapisteitä, myös pienemmät tiet suljetaan"

Operaation valmistelu on hyvässä vaiheessa: pysäytyspisteiden määrät ja sijainnit ovat jo tarkassa tiedossa, ja työvuoroja on laitettu uusiksi.
poliisi rengasratsia

Liikkumisen rajoittaminen Uudellemaalle ja pois maakunnasta työllistää merkittävästi myös Hämeen poliisin henkilöstöä.

Hämeen poliisin päällikkö Ilkka Koskimäki kertoo, että valvontaan on kohdennettu sellaiset resurssit, ettei päivittäinen oma poliisitoiminta häiriinny.

Forssan Lehden tietojen mukaan operaation valmistelu on hyvässä vaiheessa: pysäytyspisteiden määrät ja sijainnit ovat jo tarkassa tiedossa, ja työvuoroja on laitettu Hämeen poliisissakin uusiksi tulevaa viikonloppua varten.

–Puhun nyt vain yleisellä tasolla, mutta ei ole epätavallista, että poliisille tulee eri laitoksilta nopeitakin pyyntöjä. Silloin se tarkoittaa sitä, että lähdemme soittamaan ihmisiä kotoa, ettemme vaaranna jo suunniteltuja työvuoroja, Koskimäki kertoo.

Vuorojen uudelleensuunnitteluihin voi vaikuttaa myös se, että Hämeen Sanomien tietojen mukaan ainakin osa pysäytyspisteistä vaatii valvontaa ympäri vuorokauden. Sulkupisteitä pystytetään maanteille Lännen Median mukaan 30–40.

Helsingin poliisilaitoksen poliisikomentaja ja operaatiossa yleisjohtajana toimiva Lasse Aapio kertoi kello 9.30 alkaneessa poliisihallituksen tiedotustilaisuudessa, että käytännössä operaatioon osallistuvat kaikki Uudenmaan alueen ja maakunnan ulkorajoilla toimivat poliisilaitokset.

–Kulkuväylille tulee kattava määrä valvontapisteitä, myös pienemmät tiet suljetaan. Samoin suoritamme rautatieliikennevalvontaa laitureilla ja junissa partioiden, Aapio kertoi.

Eläköityneiden käyttöä kartoitetaan

Viime vuosina eläkkeelle jääneitä poliiseja on lähestytty kirjein. Hämeen poliisi kartoittaa nyt siis sitä, miten he ovat mahdollisesti käytettävissä. Koskimäen mukaan eläkeläiset ovat erinomainen lisä, mutta suunnitelmana on pärjätä mahdollisimman pitkälle omin voimin.

Koskimäki on aikaisemmin kertonut Forssan Lehdelle, että tarvittaessa poliisilaitoksen työtehtäviä tullaan karsimaan muista tehtävistä, kuten tutkinnasta.

Vuosilomista ja työajoista poikkeamiseen on varauduttu, mutta tässä vaiheessa lomia ei ole lähdetty peruuttamaan. Keväälle haetut vuosilomat pyörivät vielä toistaiseksi melko normaalisti.

Lomia voidaan myös siirtää vuosilomasopimuksella pidettäväksi seuraavien viiden vuoden sisällä. Koskimäki on itse siirtänyt lomiaan, ja on todennäköistä, että monet tekevät sopimuksen.

Tilanne vaikuttanee Koskimäen mukaan myös poliisien sivutoimilupien myöntämiseen. Myös jo myönnettyjä sivutoimilupia voidaan ottaa uudelleen harkintaan.

Virkavapaiden suhteen harkinta on myös tiukempi kuin aikaisemmin, mutta Koskimäen mukaan henkilökunta on ymmärtänyt sen eikä uusia virkavapaita ole haettu.

Eristys ei vielä varma

Hallitus esitti keskiviikkona eduskunnalle, että liikennettä rajoitetaan 19. huhtikuuta asti Uudeltamaalta muualle Suomeen ja muualta Suomesta Uudellemaalle.

Rajoituksen on määrä astua voimaan perjantaina 27.3.2020. Liikkumisrajoitusten tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Maakuntarajan voi ylittää perustelluista syistä. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi viranhoito, työmatkat ja painavat henkilökohtaiset syyt, kuten sairastuneen lähisukulaisen auttaminen tai lapsen tapaaminen.

–Henkilön pitää pystyä perustelemaan poliisille, miksi on välttämätöntä kulkea. Syyn on oltava selvitettävissä helposti. Kovin pitkiä selityksiä poliisi ei kuuntele, Aapio totesi tiedotustilanteessa.

Liikkumisrajoitusten valvonnan arvioidaan sitovan jopa 700 poliisia sekä todennäköisesti virka-apua pyydetään puolustusvoimista.

Hallituksen esitys Uudenmaan maakunnan eristämisestä ei kuitenkaan ole vielä niin sanotusti kirkossa kuulutettu. Esitystä käsittelevät torstaina sekä eduskunta että perustuslakivaliokunta.

Kartassa isoimpia teitä, jotka vievät Uudellemaalle.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 26.3. kello 16.28.

Uusimmat

Näkoislehti

24.5.2020

Fingerpori

comic