Lounais-Häme Kanta-Häme

Hämeen poliisi pääsi viime vuonna isojen huumerikosten jäljille - Henkirikosten määrä lähes puolittui

Rikollisuus kasvoi viime vuonna, mutta rikosten selvittämisprosentti nousi. Henkirikosten määrä laski.
Poliisi takavarikoi kuvassa olevan kassin vuokramökin piharakennuksesta huhtikuussa 2019. Kassissa oli useita kiloja kokaiinia ja hasista. Kuva: Poliisi
Poliisi takavarikoi kuvassa olevan kassin vuokramökin piharakennuksesta huhtikuussa 2019. Kassissa oli useita kiloja kokaiinia ja hasista. Kuva: Poliisi

Törkeät huumausainerikokset ja laajat petossarjat leimasivat poliisin vuotta 2019.

Poliisi julkisti perjantaina paikalliset ja valtakunnalliset rikostilastonsa, joiden mukaan tutkittavaksi tulleiden törkeiden huumausainerikosten määrä nousi valtakunnallisesti 14 prosenttia edellisvuodesta. Hämeessä kasvu oli vieläkin suurempaa, yli 17 prosenttia.

Viime helmikuussa Hämeen poliisi, Tulli ja Keskusrikospoliisi tekivät Lahdessa Suomen suurimman ekstaasitakavarikon. United Brotherhood -rikollisjärjestöön kytköksissä olevan henkilön hallusta löydettiin yli 150 000 ekstaasitablettia sekä huomattava määrä Subutex-tabletteja ja amfetamiinia.

Edellisvuonna Hämeen poliisi takavarikoi koko vuoden aikana yhteensä vain 747 tablettia.

Parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltävä Janne Tranbergin ja Niko Ranta-ahon johtaman huumeorganisaation yksi haara ulottui myös Kanta-Hämeeseen. Maakuntaan välitettiin useita kiloja amfetamiinia sekä ekstaasia, kokaiinia ja lääkeaineita.

Kokaiinin saatavuus ja käyttö lisääntyivät viime vuonna koko Suomessa. Myös Hämeessä takavarikoidun kokaiinin määrä lähes kymmenkertaistui edellisvuodesta ja oli noin 360 grammaa.

Marihuana-takavarikot yli kaksinkertaistuivat noin 40 kiloon, mutta kannabiskasveja poliisi takavarikoi hieman edellisvuotta vähemmän, noin 1400 kappaletta.

Huumerikollisuus on tyypillisesti piilorikolllisuutta, joka paljastuu poliisin oman tutkinnan takia. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan huumerikosten tilastollisen määrän kasvu kertookin paitsi ilmiön laajuudesta, niin myös poliisin tutkinnan ja valvonnan tehokkaista toimenpiteistä.

Rikosten selvitysprosentti nousi viime vuonna ja Hämeessä selvitysaste oli valtakunnan kolmanneksi korkein, lähes 52 prosenttia. Omaisuusrikosten ja väkivaltarikosten selvitysaste nousi erityisesti Kanta-Hämeessä.

Petosrikosten määrässä koettiin viime vuonna voimakasta kasvua niin koko Suomessa kuin Hämeessäkin. Iso osa petoksista tapahtui verkossa. Petosten uhreiksi joutuivat aieampaa useammin yli 65-vuotiaat.

Henkirikosten määrä laski viime vuonna koko maassa ja niitä tehtiin yhteensä 74, kun vuotta aiemmin määrä oli 88.

Hämeessä henkirikoksia tuli poliisin tietoon viime vuonna viisi, kun edellisvuonna niitä oli yhdeksän. Vuonna 2017 maakunnassa tehtiin vain kaksi henkirikosta.

Poliisien määrä kasvoi viime vuonna 72 henkilöllä.

Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 7390 poliisia. Määrä on tarkoitus nostaa noin 7500:aan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic