Lounais-Häme

Hämeen poliisi selvittää rikoksia yli valtakunnan keskiarvon Forssassa – naapurikunnissa tilanne huomattavasti heikompi

Mitä pienempi kunta, sitä haastavaa rikoksen selvittäminen poliisille on myös Forssan seudulla.
Polkupyörävarkaudet eivät mene poliisin priorisointilistalla kärkeen, mutta niistä kannatta silti tehdä rikosilmoitus vaikka kätevästi netissä. Poliisi suosittaa myös omaisuuden lukitsemista ja hälytysjärjestelmiä ennaltaehkäisemään rikoksia. Aihekuva.
Polkupyörävarkaudet eivät mene poliisin priorisointilistalla kärkeen, mutta niistä kannatta silti tehdä rikosilmoitus vaikka kätevästi netissä. Poliisi suosittaa myös omaisuuden lukitsemista ja hälytysjärjestelmiä ennaltaehkäisemään rikoksia. Aihekuva.

Helsingin Sanomat julkaisi keskiviikkona uutisen, johon on tilastoitu koko maan osalta kunnittain erilaisten rikosten selvittämisprosentteja. Tilastoista selviää muun muassa se, ettei poliisi ole onnistunut selvittämään yli 80 pienessä kunnassa yhtään varkausrikosta omilla tutkintatoimillaan tänä vuonna.

Näiden kuntien joukkoon kuuluvat Forssan seudulta Jokioinen ja Ypäjä. Jokioisilta on selvittämättä kaikki 15 tammi-syyskuun välillä tapahtunutta varkautta, Ypäjältä 7. Tammelassa on selvitetty omilla tutkintatoimilla 20 varkaudesta 3, Humppilassa 23 varkaudesta samat 3.

Forssassa poliisi on selvittänyt prosentuaalisesti ja määrällisesti eniten varkausrikoksia. 106 varkaudesta poliisi on selvittänyt 18 prosenttia eli 19 kappaletta. Myös omaisuusrikoksien selvittämisessä Hämeen poliisi on onnistunut Forssassa huomattavasti paremmin kuin naapurikunnissa.

Rikoskomisario Tomi Repo Hämeen poliisin Forssan poliisilaitokselta vakuuttaa, että poliisi haluaa selvittää rikoksia kaikissa kunnissa tasapuolisesti. Revolla on esittää kaksi selvää syytä siihen, miksi Forssassa selviää enemmän rikoksia kuin naapurikunnissa.

– Forssan seudulla on nyt kokeneita rikostutkijoita, jotka osaavat päätellä tekijän jo tekotavasta. Meillä on aika vähän ulkopuolisia rikoksen tekijöitä. Esimerkiksi Riihimäellä rautatie tuo vieraita rikollisia maisemiin, Repo sanoo.

– Toinen syy on se, että Forssassa valvontakameroiden määrä on lisääntynyt paljon ja niiden laatu on parantunut. Kun poliisi pääsee näkemään valvontakameran kuvaa, se tunnistaa monesti tekijän kuvasta. Haja-asutusalueella kameroiden määrä ei ole niin kattava. Esimerkiksi harvassa maatilan ulkorakennuksessa on valvontakameraa, hän jatkaa.

Poliisi kyllä tunnistaa myös naapurikuntien taparikolliset kuvista ja tekotavan perusteella. Repo myöntää, että välimatka poliisilaitokselta katsottuna on yksi syy rikosten pienempään selviämisprosenttiin.

– Kun rikosilmoitus tehdään, partio käy paikan päällä. Vähäisempien rikosten kohdalla käy helposti niin, että rikoksia priorisoitaessa tutkijoilla ei ole mahdollisuutta käydä kauempana, vaan työnteko keskitetään poliisiasemalle.

Helsingin Sanomien mukaan suurista kaupungeista huonoimmat selvitysprosentit oli Vantaalla (3,8 prosenttia), Helsingissä (3,9) ja Tampereella (5,4). Parhaat selvitysprosentit oli Porissa (9,7), Oulussa (9,3) ja Espoossa (9,2).

Pimeäksi luokiteltujen varkausrikosten valtakunnallinen selvitysprosentti oli tämän vuoden tammi–syyskuussa 7,6. Forssassa siis varkauksia selvitetään selvästi enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Monessa pienessä kunnassa varkauksien ja omaisuusrikosten määrä on vuositasolla pieni, mutta HS:n teettämän selvityksen sisältämä lähes neljän vuoden jakso antaa jo melko realistisen kuvan tilanteesta.

Etenkin polkupyörävarkauksien kohdalla yhä lisääntyvä ilmiö on, että varastetusta pyörästä laitetaan kuva Facebookin ja tietoa jaetaan siellä. Rikosilmoitusta ei tehdä, etenkään jos pyörä löytyy nopeasti. Repo ymmärtää tätä ilmiötä, mutta kannustaa tekemään rikosilmoituksen kaikista rikoksista, vaikka ne selvittämättöminä muokkaisivat tilastoja entistä huonompaan suuntaan.

– Ilmoitus kannattaa tehdä, se on kaikkien etu eikä syö poliisin uskottavuutta, jos tilastot huononevat. Etenkin jos anastetussa omaisuudessa on hyvät tunnisteet, se saatetaan myöhemmän kotietsinnän yhteydessä löydettäessä palauttaa omistajalleen. Kun rikosilmoitusta ei tehdä, poliisin tilastot vääristyvät. Tilastoja kyllä seurataan ja jollain aikavälillä se saattaa vaikuttaa lisätä poliisien määrää, Repo sanoo. FL

Forssa kärjessä

Forssassa on selvitetty tammi-syyskuun aikana 323 omaisuusrikoksesta 26 prosenttia.

106 varkaudesta selvitettiin 18 prosenttia.

68 vahingonteosta selvitettiin 4 prosenttia.

Humppilassa omaisuusrikoksista (40) ja varkauksista (23) selvitettiin 13 prosenttia, vahingonteoista (10) 10 prosenttia.

Jokioisilla poliisi ei selvittänyt ainuttakaan 15:stä tammi-syyskuun välillä tapahtuneesta varkaudesta. 10 vahingonteosta selvitettiin puolet, 45 omaisuusrikoksesta 20 prosenttia.

Tammelassa poliisi selvitti 20 varkaudesta 3, 38 omaisuusrikoksesta 5. Kuudesta vahingonteosta yksikään ei ole selvinnyt. Neljän vuoden aikana 46 vahingonteosta 1 on selvitetty.

Ypäjällä poliisilta on jäänyt tänä vuonna selvittämättä kaikki 16 omaisuusrikosta ja 7 varkautta. Neljän viime vuoden aikana 29 varkaudesta on selvinnyt 4. 12 vahingonteosta on selvinnyt 1.

Lähde: Poliisiammattikorkeakoulu (Juhani Saarinen), HS.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic