Lounais-Häme

Hämeen poliisi selvitti 30 törkeän varkauden sarjan, mukana asuntomurtoja – Puolet rikoksista Kanta-Hämeen alueella

Asuntomurtojen kohteet on todennäköisesti selvitetty etukäteen. Asuntoihin on murtauduttu, kun ketään ole ollut kotona. Joulukuussa vangitut nuoret virolaiset tekijät odottavat nyt oikeudenkäyntiä.
Kuvituskuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Kuvituskuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeen poliisi on selvittänyt 30 törkeän varkauden sarjan, joka sisältää asuntomurtoja. Teot ovat tapahtuneet heinä-marraskuun aikana vuonna 2018, kerrotaan poliisin tiedotteessa.

Puolet rikossarjan törkeistä varkauksista on Kanta-Hämeen alueelta. Sarja sisältää asuntomurtoja myös muista poliisipiireistä Etelä- ja Länsi-Suomen alueelta. Pääosin taloista on anastettu koruja, rahaa ja elektroniikkaa, eli omaisuutta, joka on helposti ja nopeasti mukaan otettavaa.

Tekijät ovat olleet vangittuna viime joulukuusta alkaen, ja he odottavat vangittuna tulevaa oikeudenkäyntiä. Tekijät ovat nuorehkoja virolaisia miehiä, jotka oman kertomansa mukaan ovat tulleet työskentelemään Suomessa. Merkittävää entisyyttä tekijöillä ei ole Suomessa entuudestaan.

Tekijät selvittivät, koska asunnoissa ei olla kotona

Teoissa on ollut huomioitavaa, että kohteet on todennäköisesti tiedusteltu etukäteen. Kun omistajat eivät ole olleet paikalla, asuntoihin on murtauduttu vuorokauden ajasta riippumatta.

Tekijöiden epäillään asuneen rikospaikkojen lähialueilla ennen rikoksen tekemistä ja soitelleen asukkaiden ovikelloja. Kun ovi on avattu, he ovat pyytäneet vettä tai kysyneet tietä johonkin. Ilmeisenä tarkoituksena on ollut selvittää, ovatko asukkaat paikalla asunnossa.

Hämeen poliisin mukaan asianomistajat ovat olleet aktiivisia ja ilmoittaneet heti poliisille havaittuaan rikoksen tapahtuneen. Tämä on tärkeää tutkinnan näkökulmasta. Anastettu omaisuus on kuljetettu nopeasti tekojen jälkeen laivalla Viroon. Pääosin anastettu omaisuus on jäänyt kateisiin.

Kokonaisuus on siirtynyt syyttäjälle syyteharkintaan.

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic