Lounais-Häme

Hämeen poliisi tutkii poliisin voimankäytön Kuopiossa – Väkivallanteoista epäiltyä ammuttiin kiinnioton yhteydessä

Epäilty loukkaantui vakavasti kiinniottotilanteessa. Myös yksi poliisi loukkaantui lievästi. Poliisia ei toistaiseksi epäillä mistään.
Väkivaltainen isku tapahtui kauppakeskuksessa sijaitsevassa ammattiopistossa Kuopiossa. Poliisi eristi alueen iskun jälkeen, ja piti kauppakeskuksen suljettuna koko tiistaipäivän ajan. Kuva: Rebekka Härkönen
Väkivaltainen isku tapahtui kauppakeskuksessa sijaitsevassa ammattiopistossa Kuopiossa. Poliisi eristi alueen iskun jälkeen, ja piti kauppakeskuksen suljettuna koko tiistaipäivän ajan. Kuva: Rebekka Härkönen

Hämeen poliisilaitos on määrätty tutkimaan poliisin voimankäyttö Kuopion väkivallanteoista epäillyn henkilön loukkaantumisen osalta.

Kuopiossa kuoli tiistaina yksi ja loukkaantui kymmenen ihmistä, kun Savon ammattiopistossa opiskellut mies vahingoitti muita opiskelijoita ja koulun henkilökuntaa sapelityyppisellä teräaseella.

Yksi loukkaantuneista on teoista epäilty, vuonna 1994 syntynyt Joel Otto Aukusti Marin. Forssan Lehti julkaisee nimen teon poikkeuksellisuuden ja asian yhteiskunnallisen merkittävyyden takia jo epäilyvaiheessa.

Kiinnioton yhteydessä poliisi käytti asetta hätävarjelutilanteeksi kuvaillussa tilanteessa. Epäilty on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tehohoidossa.

Yksi poliisi loukkaantui lievästi kiinniottotilanteessa.

 

Poliisin voimankäytöstä on aloitettu esitutkintalain mukainen esiselvitys, jonka toteuttaa Hämeen poliisi. Tutkinnanjohtajana toimii aluesyyttäjä Heidi Savurinne Valtakunnansyyttäjän toimistosta.

Savurinne kertoo, että Hämeen poliisi tekee esiselvityksen valtakunnallisen jakojärjestelmän mukaisesti. Paikalliset poliisilaitokset eivät saa tutkia omalla toimialueellaan tapahtuvaa poliisin voimankäyttöä tai oman laitoksen henkilöstön voimankäyttöä.

– Aluejaon mukaan Itä-Suomen poliisilaitoksen voimankäyttöä selvittää Hämeen poliisi. Kyseessä on normaali prosessi, Heidi Savurinne toteaa.

Savurinne painottaa, että poliisia ei toistaiseksi epäillä mistään. Hämeen poliisin tehtävään määrätyt henkilöt tutkivat voimankäyttöä tavanomaisin tutkintatavoin.

– Voimankäytön osalta tehdään henkilöiden kuulemista ja rikospaikkatutkintaa.

 

Poliisin voimankäyttö tutkitaan aina, kun joku kuolee tai loukkaantuu vakavasti poliisin voimankäytön seurauksena. Tutkinnanjohtajana toimiva syyttäjä ratkaisee, aloitetaanko esitutkintaa vai ei.

Savurinne ei keskiviikkoaamuna tarkentanut, kuinka monen poliisin voimankäyttöä tutkitaan tai onko kiinniottotilanteessa loukkaantuneen poliisin toiminta tutkinnan alla.

– Pääasiallinen tutkinta- ja tiedotusvastuu Kuopion tapahtumista on Keskusrikospoliisilla.

Esiselvityksen valmistumiselle ei ole määritelty aikataulua.

– Pyrin toki siihen, että päätös asiassa tehdään mahdollisimman joutuisasti, koska kyseessä on varsin merkittävästä asiasta, Savurinne sanoo.

 

Poliisilain mukaan poliisilla on oikeus käyttää tarpeellisia voimakeinoja virkatehtävää suorittaessaan.

Voimakeinojen puolustettavuutta arvioitaessa on otettava huomioon muun muassa tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus ja käytettävissä olevat voimavarat. Voimankäyttöön turvaudutaan silloin, kun puhe ei auta ja tehtävä kuitenkin on saatava suoritetuksi.

Tällaisissa tapauksissa poliisilla on oikeus käyttää joko fyysistä voimaa tai erilaisia apuvälineitä, kuten patukoita, kaasusumuttimia tai vakavimmissa tapauksissa ampuma-aseita. Ampuma-asetta voidaan käyttää vain silloin, kun kyseessä on välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen eikä lievempää keinoa ole käytettävissä.

Voimankäytössä poliisin tulee noudattaa vähimmän haitan periaatetta. FL

 

Juttua täydennetty 2.10. klo 11.40: Lisätty osuus poliisilaista. Klo 12.27 lisätty tieto esiselvityksen aikataulusta.

Uusimmat

Fingerpori

comic