Lounais-Häme

Hämeen poliisi: yhä nuoremmat lapset kokeilevat alkoholia - Forssan Ankkuri-tiimin jäsenen mukaan nuoret osaavat kuitenkin pitää huolta toisistaan ulkona liikkuessaan

Hämeen poliisin mukaan yhä nuoremmat lapset kokeilevat alkoholia. Nuorimmat poliisin tapaamat alkoholia nauttineet ovat olleet alle 10-vuotiaita.

Onko tällaista kehitystä havaittu myös Forssan seudulla, vanhempi rikoskonstaapeli ja Ankkuri-tiimin jäsen Sirkku Nurmi?

-Olen siinä samaa mieltä, mutta mitä itse olen tehnyt töitä Forssan nuorten kanssa, niin meillä huolehditaan toisista hyvin, Nurmi kertoo.

 

Viime kuukausina Ankkuri-tiimi on kiertänyt valvomassa nuorten juhlimista etenkin vapun ja koulujen päättäjäisten yhteydessä.

-Jos vappu meni fiksusti, niin koulujen päättäjäispäivänä taas oli huonokuntoista nuorisoa liikkeellä. Takavarikoimme 40 litraa mietoja ja 20 litraa väkeviä, minkä lisäksi määrättiin sakkoja alkoholin välittämisestä. Nuorimmat humalassa tavatut olivat 12–13-vuotiaita, Nurmi kertaa.

-Trendinä on, että tiettyinä ajankohtina on päästävä bilettämään. Hienoa oli se, että myös nuoret huolehtivat toisistaan, soittivat apua ja tulivat ilmoittamaan partioiville aikuisille. On niitä, jotka juhlivat fiksusti ja niitä, jotka viedään kotiin.

Huolena ovat esimerkiksi juuri 18 vuotta täyttäneet, jotka voivat välittää alkoholia alaikäisille.

-On tiettyjä tyyppejä, jotka tätä tekevät. Alueellamme tiedetään ne, jotka notkuvat Alkon liepeillä ja hakevat kyllä, jos saavat rahaa kouraan. Asiaan puututaan, jos tätä nähdään tai saadaan tietoa kyseisistä henkilöistä, Nurmi sanoo.

 

Vaikka vanhemmat valvoisivatkin lapsensa vapaa-ajanviettoa, niin keinoja sääntöjen kiertämiseen kuitenkin on.

-Monella voi olla kotiintuloajat, mutta sitten vedetään jo alkuillasta hirveä känni, että selvitään kotiin mennessä. Moni saattaa myös sanoa, että vanhemmat tulevat myöhemmin hakemaan, Nurmi havainnollistaa.

Nurmi kehottaa vanhempia kuitenkin luottamaan lapsiinsa ja sopimaan yhteiset pelisäännöt. Asia on hyvä voida tarkistaa, jos lapsi sanoo esimerkiksi menevänsä tutun kaverin luokse.

 

Ankkuri-tiimi tapaa noin 370 nuorta vuosittain. Näistä uudelleen tekemisissä ollaan noin 6–7 prosentin kanssa.

-Alaikäisten tekemät rikokset vaihtelevat laidasta laitaan. On näpistyksiä, pahoinpitelyjä ja rattijuopumuksia. Ankkuriin tulee rikosilmoituksia toistasataa vuosittain, ja lähes puolet näistä rikoksista tehdään humalassa, Nurmi toteaa.

-Yhdessä jutussa voi olla mukana useampia nuoria. Uusijoiden määrä on kuitenkin melko pieni, suurin osa oppii kerrasta.

Tilastojen mukaan suomalaiset nuoret käyttävät alkoholia yhä vähenevissä määrin. Nurmen mukaan tämä pätee osaan nuorista.

-Kyllä meidänkin seudullamme pitää paikkansa, että tapaa nuoria, jotka eivät käytä lainkaan alkoholia. Se ryhmä, joka sitten juo, juo tosissaan. Ei voi sanoa, että tämä olisi laajamittainen ongelma, mutta yksikin humalassa oleva lapsi on liikaa, Nurmi kuvailee.

-Alkoholinkulutus elää vuodesta toiseen. Välillä puhutaan että juodaan enemmän, välillä, että vähemmän.

 

Ankkuri-tiimi on toiminut kohta kymmenen vuotta. Nurmi näkee tilanteen kaikesta huolimatta positiivisena.

-Valistus on mennyt perille. Silläkin on vaikutusta, jos jää kiinni ja poliisi on puuttunut asiaan, Nurmi sanoo.

-On meillä paljon hyvääkin, kuten juuri se, että on nuoria jotka pitävät toisistaan huolta ja ilmoittavat asiasta aikuisille, vaikka olisivat myös itse humalassa.

Vastuu ei ole kuitenkaan yksin viranomaisilla.

-Aina on ikävää, jos jotain sattuu ja tapahtuu. Kun näen poliisina, mitä alkoholi tekee aikuisille, niin mitä se tekee nuorille, Nurmi pohtii.

-Jokaisen täytyy tehdä itse päätös, miten alkoholihommat hoitaa. Vanhemmilla on tässä kasvatusvastuu. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic