Lounais-Häme Hämeenlinna

Hämeen poliisilla 200–300 Silkkitiehen liittyvää huumerikosepäilyä – "Koko laitos osallistuu talkoisiin"

Hämeen poliisi otti epäiltyjä kiinni samana päivänä, kun Silkkitie-kauppapaikan palvelimelta löytyneistä tiedoista kerrottiin.
Suljetulla Silkkitie-palvelimella käytiin huumausainekauppaa. Viranomaisilla on tiedossa noin 6000 ostajan ja myyjän nimet. Kuva: Lännen Media
Suljetulla Silkkitie-palvelimella käytiin huumausainekauppaa. Viranomaisilla on tiedossa noin 6000 ostajan ja myyjän nimet. Kuva: Lännen Media

Tullin ja Keskusrikospoliisin (KRP) eilen tiedottama Silkkitie-sivuston huumerikosvyyhti työllistää merkittävästi Hämeen poliisia.

Palvelimelta löytyneestä massiivisesta datasta on toistaiseksi selvitetty lähes 6 000 ostajan ja myyjän nimet. Rikosepäilyistä 200–300 on Hämeen poliisin tutkittavana. Määrä tarkentuu myöhemmin.

– Kaikkea tutkittavaksemme tullutta materiaalia ei ole vielä ehditty käydä läpi, rikoskomisario Juha Pynttäri Hämeen poliisista kertoo.

Jokainen poliisilaitos käy parhaillaan oman toiminta-alueensa osalta läpi kansainvälisestikin verrattuna mittavaa epäiltyjen rikosten massaa.

 

Järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnasta Kanta-Hämeen alueella vastaava Pynttäri kertoo, että Hämeen poliisi on jo tehnyt Silkkitiehen liittyviä kiinniottoja. Poliisi ajoitti toimintaansa keskiviikkona samaan aikaan, kun Silkkitie-tutkinnasta tiedotettiin valtakunnallisesti.

– Meillä oli etukäteen valittuja kohteita.

Pynttäri sanoo, että Silkkitie työllistää koko laitoksen rikostutkintaa.

– Tutkinta jakaantuu eri osastoille epäiltyjen rikosten laadun perusteella. Tämä on koko poliisilaitoksen osalta suuri projekti, tietynlaiset talkoot ovat välttämättömät

 

Silkkitie-tutkintaa koordinoi KRP, mutta jokainen poliisilaitos tutkii toiminta-aluettaan koskevia epäilyjä itsenäisesti.

– Avustamme laitoksia, jos tutkintaan liittyy esimerkiksi virtuaalivaluuttojen jäljittämistä, kertoo yleisjohdosta vastaava KRP:n rikosylikomisario Jari Räty.

Tutkinnassa on paljastunut jo suuria, yli 100 000 euron huumekauppoja. Räty uskoo, järjestäytynyttä rikollisuutta paljastuu vielä lisää.

– Silkkitien myyjien joukossa on varmasti myös erilaisia jengejä, mutta en pysty vielä yksilöimään tämän tarkemmin.

Rikosylikomisario Räty sanoo, että tutkintaa pyritään priorisoimaan rikosepäilyjen vakavuuden ja mahdollisesti lähestyvän vanhenemisen perusteella.

– Tässä on kokonaisuus, jossa (poliisilaitoksille) on tullut valtavan paljon juttuja jo valmiilla näytöillä, Räty sanoo.

Lisää aiheesta: Tuhannet rikostaustaltaan puhtaat suomalaiset saavat pian kutsun poliisikuulusteluihin – Lue keitä he ovat ja mitä he laittomasta kauppapaikasta etsivät

 

Suurin osa Silkkitie-palvelimelta paljastuneista huumerikoksista koskee ilmeisesti sellaisia henkilöitä, joilla ei ole lainkaan tai ainakaan merkittävää rikostaustaa.

Huumausaineiden käyttörikos vanhenee kahdessa vuodessa, joten osa paljastuneista rikoksista on jo vanhentunut.

– Väistämättä osa rikoksista ehtii vielä vanhentuakin, mutta emme voi ohittaa edes käyttörikoksia noin vain. Lainsäädäntö ei anna poliisille sellaiseen mahdollisuutta, Räty sanoo.

Poliisi kirjoittaa käyttörikoksesta tyypillisesti sakkoja. Käyttörikosmerkinnällä voi kuitenkin olla yksittäiselle henkilöille huomattavasti vakavimpia seurauksia, sillä se voi estää monissa ammateissa toimimisen. FL

Silkkitie-tutkinta

Tulli takavarikoi toukokuussa verkossa toimineen Silkkitie-kauppapaikan palvelimen, jonka kautta on tehty tuhansia huumausainekauppoja.

Tullin mukaan selkeästi suurin osa eli 95 prosenttia rikosepäilyistä koskee huumeiden ostamista.

Takavarikoidun palvelimen kautta toimitettiin Suomeen noin 800–900 kiloa erilaisia huumausaineita. Huumerahaa on takavarikoitu noin 20 miljoonan euron arvosta.

Kaikki Suomen poliisilaitokset perkaavat Silkkitiehen liittyviä rikosepäilyjä.

Mikä Silkkitie

Silkkitie oli ”pimeäksi verkoksi” sanotussa Tor-verkossa toimiva kauppapaikka.

Tor-verkko mahdollistaa internetin anonyymin käytön.

Silkkitie toimi vuodesta 2013 lähtien.

Tullin esitutkinnassa on ollut vuosien 2014–2019 aikana noin kolmekymmentä Silkkitien myyjää.

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic