Lounais-Häme

Hämeen poliisille kaksi panssari-Mersua – "Entistä suojaavampi kalusto on tarpeen"

Kaksi poliisin uusista panssari-Mersuista sijoitetaan Hämeen poliisin käyttöön. Auton tuomaa lisäsuojaa tarvitaan, sillä uhkakuvat ovat lisääntyneet.
Poliisin uusia panssaroituja ajoneuvoja on esitelty eri poliisilaitoksilla, kun niitä on otettu kuluvan vuoden aikana käyttöön. Autojen sisätiloja ja tarkempia teknisiä tietoja ei kuitenkaan paljasteta. Kuva: Pekka Rautiainen
Poliisin uusia panssaroituja ajoneuvoja on esitelty eri poliisilaitoksilla, kun niitä on otettu kuluvan vuoden aikana käyttöön. Autojen sisätiloja ja tarkempia teknisiä tietoja ei kuitenkaan paljasteta. Kuva: Pekka Rautiainen

Lahden poliisiasemalla esiteltiin keskiviikkona poliisille entistä paremman suojan ja suorituskyvyn antava panssaroitu ajoneuvo.

Poliisihallitus on hankkinut Suomeen kaikkiaan 15 panssaroitua autoa, joista kaksi sijoitetaan Hämeen poliisin käyttöön. Lahteen sijoitettu auto otetaan käyttöön lähipäivinä ja Hämeenlinnaan sijoitettava auto kevään aikana.

Auto poikkeaa huomattavasti tavanomaisista poliisiautoista.

– Autojen pohjaväri on tummansininen, mutta ne tullaan merkitsemään selvästi poliisiautoiksi, kentän erityistoiminnoista vastaava komisario Ari Turunen Hämeen poliisista kertoo.

 

Hevi-ajoneuvoiksi nimettyjä autoja tullaan käyttämään poliisin normaalissa toiminnassa.

– Autoja tullaan käyttämään lähes päivittäin, joten sellaisen näkyminen liikenteessä ei tarkoita erityistä vaaratilannetta. Uhkakuvat ovat kuitenkin Euroopassa ja Suomessakin kasvaneet, joten ajoneuvot parantavat poliisin toimintavalmiutta erityisesti vaarallisissa tehtävissä, Ari Turunen sanoo.

Hevin massa, 5,4 tonnia, kuitenkin syö sen huippunopeutta, joten auto ei sovellu suurta nopeutta vaativaan hälytysajoon. Panssariautolla voi ajaa enintään 120 kilometriä tunnissa.

Kuorma-autoksi rekisteröidyn auton käyttöön Hämeessä koulutettujen poliisien määrää ei kerrota, kuten ei myöskään tarkemmin auton suorituskyvystä ja suojaustasosta.

– Auto on luotisuojattu ja se antaa riittävän suojan poliisille, Ari Turunen toteaa.

Turusen mukaan poliisi tulee jatkossakin pyytämään virka-apua tilanteissa, joissa tarvitaan esimerkiksi paremmin panssaroitua kalustoa.

Poliisilla on vastaavantyyppistä kalustoa käytössä muualla Euroopassa. Hevit on kuitenkin varusteltu ja muokattu ainoastaan Suomen poliisin tarpeisiin.

Autoon kuuluu normaali poliisivarustus. Luotisuojauksen lisäksi siinä on muun muassa kattoluukku, jolloin poliisi voi tarvittaessa suojata tehtävää tai toimia autosta käsin. Poliisikoiralle autossa ei ole tilaa, eikä siinä ole myöskään erillistä osastoa asiakkaiden kuljettamiseen.

Yksittäisen auton hinta on noin 400 000 euroa.

Samalla summalla saisi useita tavanomaisia poliisiautoja tai voisi palkata useita poliiseja vuoden ajaksi.

Suomen poliisijärjestöjen liitto SPJL on useissa yhteyksissä ilmaissut huolensa poliisien määrän vähenemisestä ja riittävyydestä vastaamaan tehtävämääriin.

Hevien hankintaa SPJL pitää silti tarpeellisena.

– Tilannekuva on Suomessa muuttunut sellaiseksi, että entistä suojaavampi kalusto on ehdottoman tervetullutta, kertoo järjestöpäällikkö Mika Nygård.

SPJL saa jatkuvasti viestiä kentältä, jonka mukaan aseita liikkuu yhä enemmän ja rikollisilta takavarikoidaan entistä tulivoimaisempia aseita.

Hevit hankittiin Poliisihallituksen saamalla erityisrahoituksella, joka osoitettiin vaativien tilanteiden kaluston ja varusteiden lisäämiseen.

– Hankintaan käytetyt varat eivät ole vieneet rahoitusta poliisien palkkaamiselta, Nygård sanoo.

Poliisi ei kerro, miten monta tehtävää vuositasolla on Hämeen poliisin toimialueella, jolloin on pyydetty virka-apua tai olisi ollut tarvetta panssaroidulle ajoneuvolle.

Mika Nygård mainitsee esimerkkinä tilanteen, jossa poliisi menehtyi työtehtävässä Vihdissä vuonna 2016. Poliisi menehtyi rynnäkkökiväärillä aseistautuneen miehen ampumiin luoteihin, kun poliisi oli auttamassa haavoittunutta toista poliisia suojaan.

– On turha spekuloida olisiko panssaroitu ajoneuvo tuolloin auttanut, mutta uusi ajoneuvo antaa mahdollisuuksia suojata paremmin operatiivista toimintaa ja päästä turvallisesti lähemmäksi suojattavia henkilöitä tai vaarallista kohdehenkilöä. FL

 

Hevi

Malliltaan uusi panssaroitu poliisiauto on Mercedes-Benz G280 CDI LAPV 5.4.

Auton kutsumanimi on Hevi.

Autoja hankitaan yhteensä 15 kappaletta ja niitä sijoitetaan poliisilaitoksille ympäri Suomea.

Hämeeseen autoja tulee kaksi, Lahteen ja Hämeenlinnaan.

G-sarjan Mercedez-Benz-maasturin rungolle rakennettu auto painaa 5,4 tonnia, ja se on rekisteröity kuorma-autoksi.

Autot ovat väritykseltään tummansinisiä, mutta ne merkitään selvästi poliisiautoiksi.

Noin 250 poliisia koulutetaan uusien autojen käyttäjiksi.

Auto on nelivetoinen ja automaattivaihteinen.

Moottorina on kolmelitrainen V6, turboahdettu nelitahtidiesel.

Yhden auton käyttöiäksi on suunniteltu 20 vuotta, mikä on huomattavasti tavallisen poliisiauton keskimääräistä käyttöikää pidempi aika.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic