Lounais-Häme Hämeenlinna

Hämeen poliisin ryhmänjohtaja syrji alaistaan – Tuomittiin oikeudessa sakkoihin ja irtisanottiin kahdeksi kuukaudeksi

Hämeen poliisin rikosylikonstaapeli ei hyväksynyt tutkintaryhmäänsä määrättyä uutta jäsentä.
Syrjintätapaus tapahtui Hämeen poliisilaitoksen Lahden toimipaikassa. Arkistokuvan lahtelaispoliisit eivät liity tapaukseen. Kuva: Hämeen Sanomat
Syrjintätapaus tapahtui Hämeen poliisilaitoksen Lahden toimipaikassa. Arkistokuvan lahtelaispoliisit eivät liity tapaukseen. Kuva: Hämeen Sanomat

Alaisensa syrjimisestä oikeudessa tuomittu Hämeen poliisin rikosylikonstaapeli on irtisanottu tehtävästään määräaikaisesti. Virantoimituksesta erottaminen kestää kaksi kuukautta.

Hämeen poliisilaitos teki päätöksen määräaikaisesta erottamisesta toukokuun alussa.

 

Teknisen tutkintaryhmän johtajana toiminut rikosylikonstaapeli oli vuonna 2017 syrjinyt ryhmäänsä nimitettyä vanhempaa konstaapelia.

Tulokas oli nimetty ryhmään rikosylikonstaapelin oman suosikin sijaan, eikä tätä perehdytetty työtehtäviin. Uusi jäsen jätettiin myös usein yksin toimistoon ilman tietoa käynnissä olevista tutkinnoista.

Uuden tutkijan aloitettua työssään ryhmänjohtaja ei enää osallistunut ryhmän aamukahveille, joissa käsiteltiin työasioita. Myös muut tutkintaryhmän jäsenet jättivät tulokkaan yksin työssään.

Vanhempi konstaapeli hakeutui koeaikansa päätyttyä muihin tehtäviin poliisilaitoksella. Hän ei itse ilmoittanut syrjinnästä, vaan asia tuli esille muuta kautta.

 

Virantoimituksesta erottaminen määräajaksi on virkamiesoikeudellinen seuraamus tehtävien laiminlyömisestä. Hämeen poliisin tekemän päätöksen mukaan kirjallinen varoitus ei olisi ollut riittävä seuraamus.

Rikosylikonstaapeli kertoi kuulemisessa, ettei hänen käytöksensä ollut tahallista. Hänen mukaansa esimiehet eivät kertoneet hänelle ongelmista, joten hänellä ei ollut mahdollisuutta myöskään korjata asiaa. Hän vetosi myös siihen, että hän oli vuonna 2017 täysin ylityöllistetty.

Rikosylikonstaapeli voi hakea erottamiseensa muutosta hallinto-oikeudesta.

 

Rikosylikonstaapeli jatkoi ryhmän johtajana asian yli kaksivuotiseksi venyneen tutkinnan ajan. Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan hänen virasta pidättämiselle tutkinnan ajaksi ei ollut perusteita.

– Sille ei ollut edellytyksiä. Se ei olisi ollut virkamieslain mukaista tai kohtuullistakaan, Koskimäki sanoo.

Poliisipäällikön mukaan rikosylikonstaapeli oli tätä yhtä vakavaa tapausta lukuun ottamatta hoitanut tehtävänsä moitteetta. Teknisen tutkintaryhmän toiminta, rikosten tutkiminen tai kansalaisten oikeusturva ei poliisipäällikön mukaan vaarantunut ryhmän sisäisten ristiriitojen takia.

Myös muita ryhmän poliiseja kuultiin epäiltyinä, mutta rikosylikonstaapeli sai ainoana syytteen.

Tutkintaryhmän henkilösuhteita on Koskimäen mukaan käyty normaalein esimiestoimin läpi ja ryhmä on Koskimäen mukaan täysin toimintakykyinen.

 

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi rikosylikonstaapelin helmikuussa työturvallisuusrikoksesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta 30 päiväsakkoon.

Rikosylikonstaapeli joutuu korvaamaan entiselle alaiselleen henkisestä kärsimyksestä 1200 euroa sekä maksamaan noin 11 500 euron oikeudenkäyntikulut. Tuomiosta ei ole valitettu hovioikeuteen, eli se on lainvoimainen. FL

Lue myös: Hämeen poliisin rikosylikonstaapelille tuomio

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic