Lounais-Häme Hämeenlinna

Hämeen poliisin väitetyistä virkarikoksista ei aloiteta esitutkintaa

Katiska-jutussa huumerikoksista syytetyt riihimäkeläiset väittivät poliisin uhkailleen ja lahjoneen heitä tutkintavankeuden aikana.
Hämeen poliisilaitoksen konstaapelit tekivät oikeuden laittomaksi toteaman kotietsinnän viime vuoden maaliskuussa. Poliisitalo Miekkalinnassa ratkotaan myöhemmin, koituuko etsinnästä seuraamuksia poliiseille. Kuva: Riku Hasari
Nyt huumerikoksista syytetyt miehet olivat tutkintavankeudessa Hämeenlinnassa. Kuva: Riku Hasari

Hämeen poliisin kahden epäiltyjä huumerikoksia tutkineen viranomaisen toiminnasta ei aloiteta esitutkintaa, tiedottaa valtakunnansyyttäjän toimisto.

Aluesyyttäjä Heidi Savurinne on päättänyt, ettei poliiseja ole syytä epäillä rikoksista.

Esiselvitys liittyi parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa kesken olevaan Suomen suurimpaan huumerikosoikeudenkäyntiin Katiskaan. Osana oikeudenkäyntiä on Riihimäen haara, jossa on syytettynä useita henkilöitä huumekaupasta muun muassa Kanta-Hämeessä.

 

Kaksi tällä hetkellä syytettyinä olevaa miestä väitti huhtikuussa, että poliisit olisivat järjestäneet tapaamiskiellossa olleille miehille salaisen tapaamisen tutkintavankeuden aikana. Miehistä toinen syytti poliisin myös uhkailleen hänen puolisonsa kiinni ottamisella rikoksista epäiltynä.

Toisen syytetyistä mukaan poliisi olisi luvannut myös lievempää tuomiota, mikäli miehet auttaisivat rikosten selvittämisessä.

 

Syyttäjän tiedotteen mukaan esiselvityksessä on käynyt ilmi, että rikoksesta epäilty on osallistunut valvottuun tapaamiseen toisen samasta rikosasiasta epäillyn kanssa. Kyseessä on ollut valvottu tapaaminen, eikä poliisin suorittama kuulustelu tai puhuttaminen, jossa voitaisiin katsoa loukatun rikoksesta epäillyn oikeuksia.

Poliisin myös väitettiin kuulustelleen syytettyä ilman avustajia ja näin rikkoneen syytetyn oikeuksia. Selvityksen mukaan epäilty on vapaaehtoisesti ja tietoisesti luopunut avustajan käyttämisestä osassa kuulusteluja.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic