Lounais-Häme

Hämeen poliisipäällikkö: "Hämeen kokonaisrikollisuus kääntynyt voimakkaaseen kasvuun"

Monet suoraan turvallisuuteen vaikuttavat rikokset eivät ole vähentyneet, osa on määrällisesti jopa kasvanut, Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki sanoo.
Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan Hämeen poliisin erityisenä teemana tänä vuonna on verkkorikollisuus, joka on lisääntynyt. Kuva: Lassi Puhtimäki
Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan Hämeen poliisin erityisenä teemana tänä vuonna on verkkorikollisuus, joka on lisääntynyt. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kokonaisrikollisuus Hämeen poliisilaitoksen toimialueella on kääntynyt kuluvan vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana voimakkaaseen, lähes 10 prosentin nousuun.

Hämeen poliisin päällikkö Ilkka Koskimäki kertoo, että huumausaineet ja niiden turvallisuutta heikentävät vaikutukset näkyvät niin liikenteessä kuin katukuvassakin.

– Tilastoissa monet suoraan turvallisuuteen vaikuttavat rikokset eivät ole vähentyneet, osa on määrällisesti jopa kasvanut. Näitä ovat muun muassa seksuaalirikokset, huumerikokset, rattijuoppoudet, pahoinpitelyt ja ampuma-aserikokset, Koskimäki sanoi lauantaina Poliisin päivänä Lahdessa pitämässään puheessa.

 

Vuosien aikavälillä tilastoista tarkasteltuna kokonaisrikollisuus on viime vuosina ollut laskussa.

Poliisipäällikkö kuitenkin suhtautuu kriittisesti puheenvuoroihin, joissa sanotaan Suomen olevan turvallisempi kuin koskaan.

– Viime viikonlopun tapahtumat Porvoossa ovat yksi esimerkki aivan uudenlaisesta koko yhteiskuntaa vakavasti järkyttävästä rikollisuudesta. Ensimmäisestä Suomeen kohdistuneesta terrori-iskusta on vasta kaksi vuotta.

Koskimäki kertoo Hämeen poliisin erityisenä teemana tänä vuonna olevan verkkorikollisuus, joka on lisääntynyt.

– Esimerkiksi hiljattain Lahden kaupungin toimintoihin kohdistui laaja palvelunestohyökkäys. Huumeita välitetään yhä useammin tietoverkoissa, missä kenen tahansa on helppoa kohdata rikollinen ja ostaa tältä huumeita. Erityisen haavoittuvia verkossa tapahtuvan rikollisuuden kohteita ovat lapset ja nuoret.

 

Poliisien työhyvinvointi ja jaksaminen on Koskimäen mukaan nykyisillä resursseilla koetuksella, sillä samalla poliisin toimintaympäristö on muuttunut.

– Poliisin tehtävät ovat jo luonteeltaan henkisesti kuormittavia ja välillä hyvinkin vaarallisia. Poliisin työmäärä on ajoittain kohtuuton, emmekä ehdi aina tekemään työtämme niin hyvin kuin kansalaiset odottavat.

Hämeen poliisin toimialueelta varsinkin Lahden huumausainetilanne on viime aikoina ollut valtakunnallisestikin vertailtuna ongelmallinen. Tämä on näkynyt myös poikkeuksellisen suurina huumetakavarikkoina.

– Hämeen poliisi on viimeisen kahden vuoden aikana tehnyt jopa valtakunnallisia ennätyksiä huumetakavarikoissa ja muutenkin järjestelmällisesti torjunut monin eri keinoin huumesidonnaista rikollisuutta yhteistyössä asukkaiden ja muiden viranomaisten kanssa.

Koskimäki sanoo, että Hämeen poliisi tulee jatkossakin keskittämään resursseja huumeista aiheutuvan rikollisuuden torjuntaan.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

30.3.2020