Lounais-Häme

Hämeen rajamailla toi kunniaa – Forssan Vapepa valittiin maakunnalliseksi pelastajaksi

Hämeen rajamailla -kisassa osallistujat ratkovat ryhmissä erilaisia tehtäviä, jotka liittyvät Vapepan toimintaan. Kuvassa on käynnissä uusien vapaaehtoisten koulutustilaisuudessa järjestetty maastoharjoitus, jossa Heikki Koivunen ohjeisti Paula Suokolaa. Kuva: Tapio Tuomela

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) Forssan paikallistoimikunnan vuosittain järjestämä Hämeen rajamailla -monitaitokilpailu keräsi kunniaa, kun Vapepan Hämeen piiri järjesti viikonloppuna valmiusavauksen Hauholla.

Forssan paikallistoimikunta valittiin vuoden 2018 pelastajaksi Hämeen alueella. Nimeämisen perusteina pidettiin nimenomaan Hämeen rajamailla -kilpailua, jossa joukkueet kilpailevat noin kymmenen kilometrin mittaisella matkalla erilaisissa pelastamiseen liittyvissä tehtävissä

Hämeen rajamailla, kuten koko Vapepa, on todiste eri järjestöjen välisestä yhteistyöstä, sillä Vapepa on usean järjestön yhteenliittymä, ja siihen kuuluvat Suomen Punaisen Ristin koordinoimina muun muassa Suomen Partiolaiset, Marttaliitto, Sukeltajaliitto ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

– Hämeen rajamailla -kilpailussa omia rastejaan ovat pitäneet muun muassa Lounais-Hämeen Rasti, Forssan Reserviläiset ja Forssan seudun pelastuskoirat. Yhteensä rasteja on noin kymmenen, Tarja Safonoff Forssan paikallistoimikunnasta kertoo.

Viime vuonna Hämeen rajamailla kisailtiin Lopen Melkuttimella. Kilpailuun osallistui 13 joukkuetta, joista kauimmaisin saapui Oulusta.

Vapepa on lähimmäisten apuna ja viranomaisten tukena toimiva verkosto, joka tarjoaa koulutettuja vapaaehtoisia viranomaisten tueksi erilaisiin auttamistehtäviin. Vapepan Hämeen piiriin kuuluvat Kanta-Häme, Päijät-Häme sekä Pirkanmaa.

 

Safonoff kertoo, että Forssan paikallistoimikunta on muutenkin aktiivinen ryhmä, joka kokoontuu säännöllisesti.

– Kouluttaudumme itse sekä järjestämme infotilaisuuksia ja koulutuksia, jotta myös uudet pääsevät mukaan. Etsintöjä meillä oli viime vuonna kaksi. Joinakin vuosina niitä ei ole yhtään, joinain neljäkin, Safonoff kertoo.

Samalla, kun Forssan paikallistoimikunta palkittiin maakunnallisena pelastajana, palkittiin Forssan seudun pelastuskoirien Jorma Helander paikallisena pelastajana.

Pitkään jatkuneesta ja ansiokkaasta toiminnasta Vapepan ja sen päämäärien hyväksi palkittiin kultaisella ansiomerkillä valmiuspäivystäjä Jukka Vuorentausta (Forssan Reserviläiset), Pekka Hämäläinen (SPR Forssa), Veikko Enberg (SPR Forssa) ja Timo Vähä-Pietilä (L-H Rasti).

Hopeinen ansiomerkki ojennettiin Jorma Helanderille (FoSePeKo). Pronssiset ansiomerkit saivat Hannu Hirvikoski (Forssan Reserviläiset), Leena Koivunen (SPR Tammela) ja Tarja Safonoff (SPR Jokioinen). FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic