Lounais-Häme

Hämeenkulman rakennus puretaan Forssassa

Tammelan Osuuskaupan entinen tavaratalo Hämeenkulma Hämeentien ja Vapaudenkadun kulmassa tullaan purkamaan Forssan ydinkeskustaa koskevan asemakaavoituksen toteutumisen myötä.

Ensi keskiviikkona ehdotus Keskusta VI A -asemakaavaksi on yhdyskuntalautakunnan käsittelyssä. Kaavassa esitetään lukuisia muutoksia keskustan maankäyttöön ja tulevaisuuden rakentamiseen.

Kaavaehdotuksessa esitetään mahdollisuutta rakentaa kaksi kerrostaloa Hämeentien ja Vapaudenkadun kulmaan. Vaihtoehtona kaavassa tarjotaan mahdollisuutta myös säilyttää vanha, tyhjilleen jäänyt tavaratalo.

Lounaismaan OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Jouko Haonperä sanoo, ettei rakennusta tulla säilyttämään vaan paikalle on suunniteltu toteutettavaksi kaksi kerrostaloa, joiden yhteinen kerrosala on 2800 neliömetriä.

Talot olisivat nelikerroksisia, joiden kummankin katolle tulisi viidenteen kerrokseen kattohuoneistot. Sigge Arkkitehdit ovat laatineet OP-Kiinteistökeskukselle havainnekuvat rakennusmassojen sijoittelusta.

Tontilla tullaan säilyttämään kaavassa suojelumerkinnällä merkitty ns. Vihannon kiinteistö Hämeentien varrella, joka tunnetaan Hämeentie 8:n Autotalona, joka rakennettiin vuosina 1936-1937.

Lautakunnan käsittelyyn tulevaa kaavaehdotusta on valmisteltu pitkään ja hartaasti. Kaupunginhallitus päätti asemakaavan muutoksesta Forssan keskustassa jo vuonna 2010. Varhaisimmissa kaavaluonnoksissa entinen tavaratalo oli saanut suojelumerkinnän, joka on nyt poistettu.

Kaavoituksen alussa tutkittiin myös mahdollisuutta Kuulankadun jatkamisesta nykyiseen Tampereentien liikenneympyrään. Tätä ei kaavaehdotuksessa enää esitetä.

-OP-Kiinteistökeskuksella on halu lähteä toteuttamaan toisen kerrostalon rakentamista heti, kun asemakaava saadaan lainvoimaiseksi. Hanke tullaan toteuttamaan kysynnän mukaan, Haonperä sanoo.

Haonperä uskoo uusilla kerrostaloasunnoilla keskellä Forssaa olevan kysyntää. Hän on myös tyytyväinen kaavoituksen loppuvaiheen etenemiseen. Purkuhakemus on ollut Haonperän mukaan kaupungin rakennusvalvonnassa jo noin vuoden.

Kaavassa esitetään Hämeentie 14:n tontille uutta asumiseen tarkoitettua rakennusoikeutta 560 neliömetriä kaksikerroksiseen rakennukseen. Uutta rakennusoikeutta esitetään myös samaan kortteliin Hämeentie 12:n tontille 700 kerrosneliömetriä kahteen kerrokseen. Suojelumerkinnän korttelissa ovat kaavassa saaneet korttelin kaikki rakennukset paitsi Hämeentie 13.

Kaavassa esitetään pysäköintipaikkaa Vapaudenkadun varteen nykyisen linja-autoaseman ja kirkon välissä olevan pysäköintipaikan eteläpuolelle.

Rakennusoikeutta kaavassa esitetään myös Kuulankadun ja Paimenenkadun kulmassa olevalle tontille, jossa nykyisin sijaitsee isohko autotalli, yhteensä 550 neliömetriä kahteen kerrokseen.

Kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä sanoo kaavaehdotuksen tavoitteena olevan keskustan vetovoiman lisääminen. Tähän liittyvät kaavaehdotuksessa keskeisesti linja-autoaseman ympäristön maankäytölliset ratkaisut.

Keskustan asemakaavan uusiminen käynnistyi ympäristöministeriön velvoitettua Forssan kaupungin uusimaan Yhtiönkadun jatkoa vireillä pitäneen asemakaavoituksen.

Köykkä esittää ensi keskiviikkona kokoontuvalle ympäristölupalautakunnalle, että se esittäisi kaupunginhallitukselle kaavaehdotuksen asettamista nähtäville ja pyytäisi tukun lausuntoja mm. Museovirastolta ja Hämeen ja Uudenmaan ely-keskuksilta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic