Lounais-Häme

Hämeenlinna esittää koko sotea sairaanhoitopiirin siipien suojaan

Jos valtakunnallinen sote-uudistus kaatuu aikapulaan ja vaaleihin, uuden kuntayhtymän muodostaminen voisi Hämeenlinnan mukaan olla monimutkaista.

Sairaanhoitopiiri voisi olla sopiva alusta koko maakunnan yhteiselle sote-toiminnalle. Hämeenlinnan kaupunginhallitus tuli tällaiseen johtopäätökseen vastatessa Hämeen liiton maakunnan kunnille tekemään yhteistyökyselyyn.

Asia tulee vielä loppukuusta kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Kyselyn taustalla on nyt tekeillä olevan maakuntauudistuksen takeltelu. Ei ole vieläkään varmaa, pystyykö eduskunta päättämään uudistuksesta ennen vaalilomalle jäämistään.

Hämeenlinna ilmoittaa olevansa valmis yhteiseen organisaatioon. Uuden kuntayhtymän sijasta voisi olla teknisesti helpompaa muuttaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin perussopimusta. Samalle alustalle tulisivat erikoissairaanhoidon lisäksi perusterveydenhuolto ja sosiaalitoimi.

Lakisääteisessä sairaanhoitopiirissä kaikki kunnat ovat jo jäseninä.

Kaupunginhallitus korostaa lausunnossaan, että vanhasta alustasta huolimatta pitää luoda kokonaan uutta. Tavoitteet, toimintamallit, prosessit, organisoituminen ja johtaminen on uudistettava. Lisäksi painotetaan sitä, ettei sosiaalihuolto saa jäädä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon varjoon.

Osaoptimointia tulee välttää niin omistajakuntien kesken kuin niiden ja sote-organisaation välillä.

Kokonaiskustannukset ja käytön mukainen kuntamaksu voisivat muodostaa talouden pohjan. Suoriteperusteisen riskinä on, että se ohjaa maksimoimaan suoritemääriä jopa vaikuttavuuden ja tuloksellisuuden kustannuksella.

Kaupunginhallitus painottaa, että Oma Hämeen valmistelun yhteydessä on huomattu maakunnallisen järjestämisen sopivan moniin palveluihin.

Oma Häme on tuonut kokemusta myös siitä, että päätöksenteko on hyvin hankalaa, kun yhteinen päätöksentekofoorumi puuttuu. Niinpä yhteistyön tiivistäminen ei riitä, vaan tarvitaan yhteinen päätöksenteko-organisaatio.

Lausunnossa esitetään, että sote-palvelujen lisäksi tulee tarkastella yhteistyön laajentamista esimerkiksi lasten ja nuorten palveluihin sekä hyvinvoinnissa ja terveyden edistämisessä.

Maakunnalliselle pohjalle voitaisiin selvitysten jälkeen siirtää mm. pelastustoimi ja ympäristöterveydenhuolto.

Askeleita mihinkään suuntaan ei oteta ennen kuin valtakunnallisen maakunta- ja sote-uudistuksen kohtalo ratkeaa maaliskuun puoleen väliin mennessä.

Kaupunginhallitus arvioi, että tämän vuoden kuluessa tarvitaan joka tapauksessa valtakunnallisia tai paikallisia ratkaisuja, ettei vuosia jatkunut epävarmuus rampauta koko sote-kenttää.

Jos valtakunnan uudistus menee mönkään, Hämeen liitto käy projektitoimistoksi, mutta asiantuntemuksen on lausunnon mukaan tultava muualta. FL

Pitkä valmistelu

Kolmisen vuotta sitten maakunnallinen ohjausryhmä linjasi, että sote-palvelut voitaisiin järjestää maakunnallisessa kuntayhtymässä, jos valtakunnallisen uudistus kaatuu.

Oma Häme perustettiin valmistelemaan Kanta-Hämeen maakuntahallinnon ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen uudistusta.

Uudistus jumittaa edelleen eduskunnassa, jonka toimikausi on päättymässä.

2021olisi viimeisimmän aikataulun mukaan vuosi, jolloin maakunnat voisivat aloittaa toimintansa.2023sote-keskusten valinnanvapaus tulisi viimeistään voimaan.

Valtakunnallisessa uudistuksessa maakunnille sälytetään mm. ely-keskusten ja avien tehtäviä.

Vaalit eivät välttämättä kaada uudistusta kokonaan, mutta se saattaa kuitenkin vielä muuttaa muotoaan.

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic