Lounais-Häme

Hämeenlinnaan puuhataan Forssan hylkäämää lottapatsasta

Kolmekymmentä valtuutettua yli puoluerajojen allekirjoitti maanantaisessa kaupunginvaltuustossa Antti Ahosen (kok.) aloitteen lottapatsaan saamiseksi Hämeenlinnaan. Ainoastaan vasemmistoliitto pidättäytyi allekirjoittamasta.

Aloite koskee kuvanveistäjä Tiina Torkkelin Lotta Svärd -aiheista patsasta, jota suunniteltiin alun perin sijoitettavaksi Forssaan, mutta hanke kaatui Forssan kaupunginhallituksen vastustukseen.

Tällä hetkellä sinkittyä terästä oleva, noin 3,5-metrinen teos on esillä Taidekeskus Salmelassa aina syksyyn asti.

-Aika moni kunta haaveilee siitä. Miksei Hämeenlinnakin voisi sitä havitella. Mielestäni jokainen kaupunki tarvitsisi lottapatsaan tai -muistomerkin, joka on muisto naisten panoksesta sodan aikana. Järjestö toimi aina Hangosta Utsjoelle asti, toteaa Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Tarja Björkling-Pakarinen, joka kuuli tiistaina Hämeen Sanomilta Hämeenlinnan lottapatsashankkeesta.

Lottapatsaita tai -muistomerkkejä on Suomessa yhteensä yhdeksän.

Antti Ahosen mielestä Hämeenlinna olisi patsaalle paras sijoituspaikka.

-Jokaisessa Suomen kunnassa pitäisi olla lottapatsas, mutta erityisesti Hämeenlinnassa. Kaupunki oli lottatoiminnan kannalta maan tärkeimpiä keskuksia. Lotat muun muassa suorittivat Aulangolla ilmavalvontaa, jolla he pelastivat hämeenlinnalaisten henkiä.

-Lottien keskeisestä roolista vaiettiin koko kylmän sodan ajan. Ilman heitä meillä ei olisi itsenäistä Suomea. Miesten panostusta sodissa on kyllä Suomessa arvostettu ja muistettu. Asialle pitää tehdä jotain. Kyse on myös tasa-arvosta, Ahonen painottaa.

Sotiemme aikana noin 250 000 lottaa työskenteli maamme hyväksi niin koti- kuin taistelurintamilla, osa myös henkensä antaen. Elossa on tänä päivänä noin 8 000 lottaa.

Ahosen aloite lähtee nyt virkamiesvalmisteluun.

Antti Ahosella on mielessään kolmekin sopivaa patsaan sijoituspaikkaa.

-Aulanko, torin laita tai Linnapuisto Museo Militarian lähellä. Matkailunkin kannalta lottapatsas voisi olla merkittävä positiivinen vetonaula. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic