Lounais-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan ja Lahden ortodoksiset seurakunnat fuusioidaan Helsinkiin

Seurakuntien hallinnollisia kuluja yritetään suitsia.
Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Kirkollishallitus päätti tiistaisessa kokouksessaan yhdistää Hämeenlinnan ja Lahden ortodoksiset seurakunnat Helsingin seurakuntaan. Alun perin Hämeenlinna ja Lahti piti fuusioida Turun seurakuntaan. Esimerkiksi Hämeenlinna olisi halunnut liittyä Tampereen seurakuntaan.

Uuden seurakuntajaon piti astua voimaan jo ensi vuoden alussa, mutta se siirtyy vuodella vuoden 2021 alkuun. Kirkollishallituksen päätös lähtee vielä lausuntokierrokselle seurakuntiin ja palaa vielä kirkollishallitukseen.

 

Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan vt. kirkkoherra Jonas Bergenstad sanoo, että uudistusta on pohdittu pitkään. Sen tarkoituksena on saada keskitettyä kirkon hallintoa.

– Edellisen kerran kirkossa tehtiin näin suuri uudistus heti sotien jälkeen, Bergenstad huomauttaa.

Ortodoksit menettivät suuren osan omaisuudestaan ja luostarinsa toisessa maailmansodassa. 18 menetetyn seurakunnan tilalle perustettiin lopulta 14 seurakuntaa. Valtion varoin Suomeen pystytettiin 13 kirkkoa ja 44 rukoushuonetta eli tsasounaa.

Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan jäsenmäärä on laskenut jo pitkään, seurakunnassa on enää 906 jäsentä.

– Meillä on hautajaisia enemmän kuin ristiäisiä. Jäsenten keski-ikä nousee koko ajan, Bergenstad sanoo.

Hämeenlinnaan perustettiin ortodoksinen seurakunta vuonna 1906. Seurakunnalla on Kaurialassa kosteusvaurioista kärsinyt pääkirkko, joka päätettiin juuri remontoida kuntoon.

Hämeenlinnan seurakunnan toiminta-alue on Forssa, Hämeenlinna, Hattula, Humppila, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Somero, Tammela, Urjala ja Ypäjä.

Juttua täydennetty 9.4. klo 19.25: Lisätty tieto toiminta-alueesta.

FL

 

EDIT: Korjattu keskiviikkona 19.03: Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan jäsenmäärä on laskenut jo pitkään, ei ortodoksisen kirkon.

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic