Lounais-Häme Lounais-Häme

Ortodoksiset seurakunnat yhdistyvät – Myös Lounais-Hämeen ortodoksit jatkossa osana Helsingin ortodoksista seurakuntaa

Hämeenlinnan, Helsingin ja Lahden ortodoksit yhteen seurakuntaan.
Erottajakadun ortodoksikirkon esineistö on seurakunnan entisistä kirkoista. Pääkirkko on ollut seurakunnan käytössä vuodesta 1962. Kuva: Juhani Salo
Erottajakadun ortodoksikirkon esineistö on seurakunnan entisistä kirkoista. Pääkirkko on ollut seurakunnan käytössä vuodesta 1962. Kuva: Juhani Salo

Hämeenlinnassa yli sata vuotta toiminut ortodoksinen seurakunta lopettaa toimintansa. Hämeenlinnan, Lahden ja Helsingin seurakunnat päättivät maanantaina yhdistyä vuodenvaihteessa. Uuden seurakunnan nimeksi tulee Helsingin ortodoksinen seurakunta.

Ajatusta yhdistymisestä on pohdittu pitkään, sillä esimerkiksi Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta on pieni ja talouden ja hallinnon hoitaminen tulee kalliiksi ja työlääksi. Seurakunnassa on ainoastaan noin 900 jäsentä.

 

Maanantaisessa allekirjoitustilaisuudessa korostettiin, että yhdistymisessä ei ole kyse vain hallintorakenteiden uudistamisesta, vaan toimintakulttuurin muuttamisesta.

– Hämeenlinnan ja Lahden seurakunnat näkevät yhdistymisessä mahdollisuuden uudelle alulle. Työtä on paljon, mutta se on hyvää työtä seurakuntalaisten ja kirkon hyväksi. Olemme aktiivisina ja innokkaina mukana rakentamassa uutta, Hämeenlinnan ja Lahden seurakuntien kirkkoherra Jonas Bergenstad korostaa.

Lahden ja Hämeenlinnan seurakunnat tulevat muodostamaan vuodenvaihteen jälkeen pohjoisen toiminta-alueen, jolla on oma esimies. Uuteen seurakuntaan ei synny kappeliseurakuntia.

Uudistus tuo kirkkoherrojen mukaan lisää voimavaroja hengelliseen työhön. Yhdistymisillä ei tavoitella henkilöstövähennyksiä. Pysyvässä työsuhteessa olevat työntekijät siirtyvät uuteen seurakuntaan vanhoina työntekijöinä.

 

Vanhan hautausmaan reunalla sijaitseva pääkirkko on vihitty käyttöön vuonna 1962. Se kärsi kosteusvaurioista, jotka estivät jo pitkään hellityn ajatuksen uuden kirkon rakentamisesta. Seurakunnalla oli ennen nykyistä pääkirkkoa puinen ortodoksikirkko Rantatorin kupeessa. Vanhassa varuskuntakirkossa toimii nykyisin Setlementti.

 

Hämeenlinnan seurakunnan toiminta-alue on Forssa, Hattula, Humppila, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Somero, Tammela, Urjala ja Ypäjä. Seurakunnan pääkirkko on Kaurialassa. Kirkolla on lisäksi Kaurialassa kirkkoherranvirasto, Ahvenistolla kesäkirkko sekä Forssassa toimintakeskus.

Viime vuodet ovat olleet Hämeenlinnan ortodoksiselle seurakunnalle raskaita. Pääkirkko kärsi pahoista kosteusvaurioista ja esti jo pitkään hellityn ajatuksen uuden kirkon rakentamisesta. Lopullisen niitin seurakunnan elämään toi seurakunnassa vähän yli kaksi vuotta sitten paljastunut petos, jossa seurakunnan työntekijä kavalsi 200 000 euroa. FL

 

Muokattu 28.8.2019 klo 20:08.

Muokattu otsikkoa, alun perin otsikossa luki, että Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta olisi lopetettu. 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020

Uusimmat