Lounais-Häme

Akaan Karhunrahkalle suunnitellaan 300 metrin tuulivoimaloita - Muualla Euroopassa ei ole vielä yhtä korkeita myllyjä

Saksalainen ABO Wind hakee lupia 300 metrin tuulivoimaloiden rakentamiseen.
Kaavaillut tuulivoimalat olisivat huomattavasti korkeammat kuin kuvassa oleva Tyrinselän mylly. Kuva: Tapio Tuomela

ABO Wind suunnittelee jopa 300 metriä korkeiden tuulivoimaloiden rakentamista Akaaseen. Yhtiö aikoo rakentaa enintään seitsemän voimalaa Karhunrahkan alueelle lähelle Hämeenlinnan rajaa.

Euroopassa ei ole yhtä korkeita tuulivoimaloita. ABO Windin mukaan Karhunrahkan alueelle suunnitelluista voimaloista ei kuitenkaan tule poikkeuksellisen korkeita.

– Nykyisin maalle suunnitellaan tämän tyyppisiä tuulivoimaloita. Tuuli halutaan maksimoida. Merellä tai meren rannalla yleensä tuulee enemmän kuin sisämaassa, sanoo ABO Windin Suomen maajohtaja Aapo Koivuniemi.

Koivuniemi kertoo, että Akaan Karhunrahkan alue valittiin tuulivoimapuistolle, koska se on merkitty Pirkanmaan maakuntakaavassa tuulivoima-alueeksi.

– Karhunrahka on mahdollisimman tuulinen sisämaan alue. Se on suhteellisen tyhjä alue. Sähköverkko on myös lähellä.

ABO Windin esiselvityksessä tuulivoimaloiden alueeksi on merkitty laaja Toijalan lounaispuolinen alue noin kuusi kilometriä kuntakeskuksesta. Se on lähimmillään runsaan puolen kilometrin päässä Hämeenlinnan rajasta.

Karhunrahkan yksittäisten voimaloiden nimellisteho olisi 4–5 megawattia. Voimaloiden kokonaisteho jäisi alle 30 megawatin.

Voimaloiden navat tulisivat 225 metrin korkeuteen. Roottorien halkaisijaksi suunnitellaan noin 150 metriä. 300 metrin kokonaiskorkeutta kuvaa, että Tampereen Näsineulan huippu on 168 metrin korkeudessa. Tornin näköalatasanne on 120 metrissä.

Tuulivoimalan rakentamiseen ei tarvita välttämättä ympäristölupaa. Kunnat antavat lopulliset luvat voimaloiden rakentamiseen. Tuulivoimapuiston rakentamiseksi on käytävä ympäristövaikutusten arviointimenettely YVA. ABO Windillä on päätös YVA-menettelyn soveltamisesta hankkeeseen.

– YVA-menettely kestää tyypillisesti runsaan vuoden. Odotamme, että saamme siitä ensi vuoden keväällä ely-keskuksen lausunnon, Koivuniemi kertoo.

Akaan kunta on tehnyt päätöksen osayleiskaavan valmistelusta Karhunrahkan alueelle. Kunnan harkinta tuulivoimapuiston hyväksymisestä perustuu siihen, että rakennuslupa voidaan myöntää vain asema- tai yleiskaavaan merkityille voimaloille. Käytännössä YVA-menettelyn ja kaavoituksen on kuljettava käsi kädessä.

Tuulivoiman rakentamista on tuettu syöttötariffeilla, jotka ovat taanneet tuulivoimaloiden sähkölle kannattavan hinnan. Järjestelmä on kuitenkin umpeutunut ja nyt uudet tuulivoimalat joutuvat tarjouskilpailun kautta hakemaan tukea tuottamalleen sähkölle. Tarjouskilpailuun osallistuminen umpeutui kuitenkin vuoden vaihteessa.

ABO Windillä ei ole päätöksiä, milloin se rakentaa Karhunrahkan tuulivoimapuiston, jos se saa voimaloiden rakentamiseen luvat.

– Emme voi tietää, mitä sähkömarkkinoilla tapahtuu ja mikä on sähkön hinta. Lähdemme siitä, että tuulivoimasta tulee normaalia sähköntuotantoa, Koivuniemi sanoo.

Saksalainen ABO Wind on tähän mennessä rakentanut Suomeen vajaan 100 megawatin tehon edestä tuulivoimaa. Yhtiöllä on nyt valmius rakentaa lisää 200 megawattia.

– Yhtiöllä ei ole tavoitetta, kuinka paljon rakennamme Suomeen tuulivoimaa. Olemme puhuneet 10 prosentin markkinaosuudesta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic