Lounais-Häme Hämeenlinna

Hämeenlinnan uuden naisvankilan rakentaminen alkoi – Vankien syrjäytymistä ehkäistään digiselleissä

Tavoitteena on, että vuoden 2020 syksyllä otetaan käyttöön maailman edistyksellisin vankila. Rakennushankkeen budjetti on noin 34 miljoonaa euroa.
Hämeenlinnan uusi vankila naisille on saanut rakennusluvan, ja rakennustyöt ovat alkaneet. Havainnekuva näyttää, miltä uusi vankila näyttää valmiina vuonna 2020.
Havainnekuva näyttää, miltä uusi vankila näyttää valmiina.

Hämeenlinnan uuden naisvankilan rakennustyöt ovat käynnistyneet. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on rakentaa maailman edistyksellisin vankila.

Vankilan sellit ovat digisellejä, eli jokaisessa sellissä on oma digipääte. Niitä kehitetään parhaillaan Älykäs vankila – hankkeessa.

– Vankeusaika tässä vankilassa mahdollistaa myös digitaalisen yhteiskunnan kehityksessä mukana pysymisen, hankkeen kehityspäällikkö Petri Niemelä Rikosseuraamuslaitoksesta sanoo tiedotteessa.

Uuden, pelkästään naisvangeille tarkoitetun laitoksen tavoitteena on toimia rikoksettoman elämän oppimisympäristönä. Toiminnalla ja tilaratkaisuilla tähdätään vankien rikoksettomaan elämään ja uusintarikollisuuden vähenemiseen. Tarkoitus on, että vangit vapautuvat mahdollisimman hyväkuntoisina ja heillä on taitoja ja kykyä sopeutua ja löytää paikkansa yhteiskunnasta.

Luontopolku ja kaupunkiviljelyä

Vankilaympäristössä korostuu vangin omatoimisuus arkielämän toiminnoissa ja liikkumisessa. Uuden vankilarakennuksen lisäksi rakennetaan kattavat ulkoilualueet, joissa on muun muassa luontopolku ja hyvät mahdollisuudet ulkoiluun, liikuntaan ja esimerkiksi kaupunkiviljelyyn.

Myös vankilahenkilökunnan rooli kehittyy. Muun muassa tekniikkaa hyödyntämällä työn painopistettä voidaan suunnata merkittävästi aiempaa enemmän kuntouttavaan vuorovaikutukseen ja rikoksettoman elämän valmiuksien parantamiseen.

Noin satapaikkainen vankila rakennetaan samalle tontille kuin vanha vankilarakennus, joka on jo tyhjennetty sisäilmaongelmien takia. Kaikki vangit on siirretty muualle.

Käyttöön vuonna 2020

Vankilaympäristö otetaan käyttöön vuoden 2020 syksyllä. Tavoitteena on, että vapauduttuaan vangeilla on paremmat edellytykset rikoksettomaan elämään.

Hämeenlinnan uusi naisvankila on Rikosseuraamuslaitoksen mukaan kansainvälisesti ainutlaatuinen hanke ja ensimmäinen uuden vankilakonseptin mukaisesti toteutettava kohde.

Rikosseuraamuslaitoksen strategisiin tavoitteisiin perustuvaa uutta toiminta- ja toimitilamallia vankiloille on ollut kehittämässä myös Senaatti-kiinteistöjen asiantuntijaverkosto sekä esimerkiksi vankilan henkilöstö, vangit ja eri alojen asiantuntijat.

Senaatti-kiinteistöt toteuttaa noin 34 miljoonan euron rakennushankkeen yhteistyössä SRV:n kanssa kärkihankeallianssimallilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic