Lounais-Häme

Hämeenlinnassa varmistetaan, että presidentinvaalien tulos saadaan nopeasti – Aina valmiina vaikka ennenaikaisiin vaaleihin

Presidentinvaalien h-hetket alkavat olla käsillä, mutta Hämeenlinnassa vaaleihin valmistautuminen alkoi jo kahdeksan kuukautta sitten.

Linja-autoaseman vieressä Wetterin ylimmissä kerroksissa huolehditaan vaalitietojärjestelmästä, joka pyörii kaikkien Suomen vaalien taustalla.

Järjestelmästä löytyvät tiedot esimerkiksi jokaisesta äänioikeutetusta, ehdokkaasta ja äänestyspaikasta. Sinne syötetään vaaleissa annetut äänet, ja sieltä selviävät lopullinen tulos ja äänestysprosentti.

Oikeusrekisterikeskus vastaa vaalitietojärjestelmän ylläpidosta. Hämeenlinnassa vaalitiimi valvoo, että järjestelmä toimii ja on käytettävissä vaalien aikana.

-Vastaamme käyttäjien kysymyksiin ja selvitämme mahdollisia ongelmatilanteita. Kaiken pitää toimia saumattomasti. Etenkin varsinaisena vaalipäivänä seuraamme tiiviisti, että tietojen tallennus etenee, kertoo vaalitiimin vetäjä, palvelupäällikkö Anniina Tjurin.

Järjestelmää käytetään esimerkiksi äänestyspaikoilla äänioikeuden tarkistamiseen. Lopulta sinne syötetään annetut äänet, kun ne on saatu laskettua.

Jos järjestelmä ei toimisi, vaalit voitaisiin silti toimittaa. Tuloksen saaminen vain viivästyisi.

-Järjestelmä helpottaa ja nopeuttaa viranomaisten työtä ja tuloksen saamista eri paikkoihin mahdollisimman nopeasti. Suomessa äänestystulos saadaan julki huomattavasti nopeammin kuin monessa muussa maassa, Anniina Tjurin sanoo.

Yhdessä kulmahuoneessa puhelin pirisee tasaisin väliajoin. Puoleenpäivään mennessä on tullut jo 19 puhelua, kun ennakkoäänestykseen alkuun on tasan viikko aikaa.

Yleisöpalvelijat vastaavat sitä useampiin puheluihin, mitä lähempänä vaalit ovat. Vaalipäivänä puheluita tulee satoja.

Useimmiten äänestäjät kysyvät puhelimessa tietoa omasta äänestyspaikastaan tai lähimmästä ennakkoäänestyspaikasta.

Vaalitiimi on toiminut Hämeenlinnassa 2000-luvun alusta asti. Oikeushallintoon liittyviä tietojärjestelmätehtäviä on kuitenkin tehty kaupungissa aina vuodesta 1974 lähtien.

-Kun aikaisempi vaalitietojärjestelmä tehtiin 1990-luvulla, myös nämä tehtävät painottuivat lopulta luonnollisesti Hämeenlinnaan, yksikönpäällikkö Timo Ala-Fossi sanoo.

Hän muistuttaa, että vaaliin kuuluu muutakin kuin ennakkoäänestys ja vaalipäivä.

Vaalitietojärjestelmää tarvitaan jo kauan ennen kuin äänestäjät ovat valinneet ehdokkaansa.

-Kaikki lähtee siitä, että jokainen kansalainen saa ilmoituskortin äänioikeudesta. Siihen tarvitaan vaalitietojärjestelmää, jolla varmistetaan myös vaaliorganisaation valmistautuminen vaaleihin, Ala-Fossi kertoo.

Vaaleja on lähes joka vuosi, ja ensi vuoden keväällä peräkkäin osuvat eduskuntavaalit ja europarlamenttivaalit.

Järjestelmää pitää muuttaa joka vaaleissa. Esimerkiksi laskenta toimii eri tavalla vaalista riippuen, ja järjestelmään vaikuttaa myös ajan kuluminen.

-Nyt käynnistyviä presidentinvaaleja ei olisi voitu toteuttaa samoilla ohjeilla tai teknisillä ratkaisuilla kuin edellisiä presidentinvaaleja, Timo Ala-Fossi kertoo.

-Maailma ympärillä ja teknologiat ovat muuttuneet, ja henkilökunta kunnissa ja vaalipiireissä on vaihtunut.

Vaalien välillä vaalitiimi kehittää tietojärjestelmää käyttäjien parannusehdotusten, tekniikan kehityksen ja lainsäädännön vaatimusten mukaan.

Nyt aletaan valmistella esimerkiksi kirjeäänestystä, joka mahdollistuu vuonna 2019. Vaalitietojärjestelmän on lisäksi oltava jatkuvassa vaalivalmiudessa mahdollisten ennenaikaisten vaalien varalta.

Varsinaisena vaalipäivänä 28. tammikuuta vaalitiimi paiskii töitä aamusta asti, kunnes tulos on ulkona.

-Yöhön saakka olemme varautuneet täällä olemaan jälleen kerran, Anniina Tjurin sanoo. HÄSA

Tavoitteena parantaa vaalivarmuutta
Suomessa on hyödynnetty valtiollisiin vaaleihin liittyvän tiedon käsittelyssä erityistä vaalitietojärjestelmää vuodesta1996Nykyinen järjestelmä on otettu vaiheittain käyttöön vuodesta 2007 lähtien. Oikeusministeriö kehittää järjestelmää jatkuvasti.Tavoitteena on ollut vaalivalmiuden ja -varmuuden parantaminen, vaalien tietopalvelun monipuolistaminen ja nopeuttaminen sekä resurssisäästöt.Viisi osajärjestelmääPohjatietojärjestelmässä ovat tiedot mm. vaalipiiri- ja äänestysaluejaoista, vaaliviranomaisista, yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja vaalipäivän äänestyspaikoista.Ehdokastietojärjestelmästä löytyvät vaalien ehdokkaat ja äänioikeustietojärjestelmästä äänioikeutetut.Tuloslaskentajärjestelmään vaalipiirilautakunnat ja kuntien keskusvaalilautakunnat syöttävät vaalien tulostiedot, kunhan ne valmistuvat.Tulospalvelujärjestelmän avulla vaalien tulokset ja muut vaalitiedot välitetään tiedotusvälineille ja Tilastokeskukselle.

Uusimmat

Fingerpori

comic