Lounais-Häme

Hämeenmaa minimoi ruokahävikkiään

Hämeenmaa on ryhtynyt töihin vähentääkseen ruokahävikkiä. S-ryhmän ruokakaupan ruokahävikki pieneni viime vuonna kaksi miljoonaa kiloa.

-Euroissa mitattuna se merkitsi viiden miljoonan euron säästöä, Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja Taina Penttinen kertoo.

Samalla linjalla on tarkoitus jatkaa tänä vuonna. Tähän mennessä poisheitetyn ruuan määrä on pudonnut 75000 kilolla edellisvuoden alkuvuoteen verrattuna.

-Koko S-ryhmässä olemme sitoutuneet vähentämään ruokahävikkiä 15 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Kiloissa tämä vastaisi viittä miljoonaa ruokakiloa.

Penttisen mukaan kaupan pitää tasapainoilla oikean valikoiman eteen. Esimerkiksi satokausiajattelu auttaa vähentämään hävikkiä.

S-ryhmässä ruokaa ei ole toimitettu kaatopaikalle enää vuosiin. Tilausmääriä on osattu ennakoida entistä paremmin, vanhentuvia tuotteita on myyty alennettuun hintaan ja ruokaa on lahjoitettu entistä enemmän.

Hämeenmaan 56 myymälää lahjoittaa ruokaa hyväntekeväisyyteen. Yhteistyökumppaneita on tällä hetkellä 26, muun muassa Päijät-Hämeen Tukiapuyhdistys, Hämeen Sininauha ja eri paikkakuntien seurakunnat. -Lahjoitustoiminnassa pyritään siihen, että jokaisella paikkakunnalla ja marketilla olisi joku kumppani. Vapaaehtoinen yhteistyö hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa on sujunut joustavasti, Penttinen sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic