Lounais-Häme Lahti

Hämeenmaalle jälleen ennätystulos – Prismojen aukiolosta vielä epävarmuus lakon aikana

Myynnin kasvua tuli nyt auto-, majoitus- ja ravintolakaupasta. Marketkaupan kasvu hyytyi 2 prosenttiin. Toimitusjohtaja arvioi, että markkinaosuus pysyi ennallaan. Hämeenmaan myymälöitä uudistetaan vauhdilla. Investoinnit olivat viime vuonna yli 62 miljoonaa euroa.
Forssan Prisma. Arkistokuva: Tapio Tuomela

Osuuskauppa Hämeenmaan myynti kasvoi viime vuonna 4 prosenttia. Hämeenmaan tulos oli 34 miljoonaa euroa, mikä on jälleen sen historian paras tulos.

Hämeenmaan markettien liikevaihto kasvoi vain 2 prosenttia, mikä on hyvin lähellä päivittäistavaroiden hintojen nousua. Osuuskaupalla on erittäin vahva markkinaosuus alueensa päivittäistavarakaupassa.

 

Toimitusjohtaja Olli Vormisto sanoo, ettei hän uskokaan Hämeenmaan voivan saavuttaa marketeissa menneitten vuosien nopeaa kasvua.

– Päivittäistavarakaupan markkinaosuutemme pysyi kutakuinkin ennallaan. Emme kuitenkaan koe, ettei myynti voisi edelleen kasvaa.

Suurimmat kasvuluvut Hämeenmaa kirjasi autokaupasta. Osuuskaupan merkkivalikoima laajeni viime vuonna.

Vormisto on tyytyväinen, että Hämeenmaan majoitus- ja ravitsemusala kehittyi hyvin kaikilla mittareilla. Hän on myös tyytyväinen tavaratalo- ja rautakauppaan, vaikka toimialan myynti hieman laski ja se tuotti edelleen tappiota.

– Erityisen hienoa on, että Lahden keskustan Sokos-tavaratalo teki positiivisen tuloksen monen vuoden tappiokierteen jälkeen.

Tavaratalo- ja rautakaupan myyntiin ja tulokseen vaikutti, että Hämeenmaa sulki Lahden Terran viime syyskuussa. Hämeenlinnan Terran pinta-alaa on pienennetty sijoittamalla kiinteistöön Ford-kauppa.

 

 

Hämeenmaa tekee merkittäviä investointeja, vaikka sen market-verkko on melkein valmis. Investoinnit olivat 62,1 miljoonaa euroa viime vuonna.

Prismoja ja S-marketteja uusitaan. S-marketteja myös laajennetaan Prismoiksi.

– Uudistuksissa markettien palvelua laajennetaan. Asiakkaiden ostoskäyttäytyminen on muuttunut, Vormisto kertoo.

Lahden Kauppakeskus Sykkeen S-market laajennetaan Prismaksi tänä tai ensi vuonna. Hämeenmaa on suunnitellut Prismoja myös Heinolaan ja Orimattilaan, mutta molemmat hankkeen seisovat ainakin toistaiseksi. Heinolassa hankkeen on pysäyttänyt suojeltu perhoslaji.

 

Kanta-Hämeessä Hämeenmaa avaa tänä vuonna Hämeenlinna Käikälän uuden Salen. Hämeenlinnan Prisman ravintolat uusitaan kokonaan keväällä.

Hämeenlinnan Amarillon alakertaan avataan vielä helmikuussa Svenni Eatery -ravintola, joka toimii aluksi vain lounasravintolana. Myöhemmin keväällä ravintolalle tulee myös á la carte -lista.

Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen Prismoihin avataan sushibaarit. Hauhon, Goodmanin ja Lammin S-marketit uudistetaan.

 

Osuuskauppa Hämeenmaalla oli vuoden vaihteessa 165 983 jäsentä. Jäsenten määrä kasvoi edelleen hieman, mutta laskennallinen kotitalouspeitto laski parilla prosentin kymmenyksellä.

Toimitusjohtaja Vormisto pitää syynä laskuun sitä, että osuuspääomalle ei ole enää maksettu korkoa. Ihmiset ovat luopuneet päällekkäisistä jäsenyyksistä.

Jäsenille maksettiin viime vuonna ostoista bonuksia 29,1 miljoonaa euroa. Yli 17 000 taloutta sai joka kuukausi täyden 5 prosentin bonuksen. FL

 

Lue myös: K-ryhmän myynti kasvoi Kanta-Hämeessä yli 10 prosenttia – Kasvu suurempaa kuin Uudellamaalla

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic